Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Andrew Moore
In het nieuwe rapport van het VN-orgaan Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) worden vijf potentiële klimaatscenario’s besproken. Op de foto bedekken klimplanten het rode rasterwerk van de ‘Superbomen’ in het park Gardens by the Bay, in Singapore.
Welwyn Garden city – Engeland Een eeuw geleden, toen de Britse stedenbouwkundige Ebenezer Howard plannen maakte voor twee tuinsteden ten noorden van Londen, begon in Europa en Amerika de vlucht uit de overbevolkte steden. Sommige van zijn ideeën doen nog altijd modern aan, bijvoorbeeld dat zowel de natuur als de grote stad dichtbij moeten zijn – Londen is maar een halfuur met de trein.
Singapore De natuur klimt omhoog langs de stammen van de ‘superbomen’ in de Gardens by the Bay en vormt een kroon op het SkyPark, dat de torens van het Marina Bay Sands Hotel verbindt.
Singapore De Helixbrug is een brug geïnspireerd op de structuur van DNA. Hij sluit de cirkel van een wandelroute rond de Marina Bay en wordt ’s avonds met ledlampen verlicht. In het midden het lotusvormige gebouw van het ArtScience Museum.
Bakoe – Azerbeidzjan Oliestad Bakoe heeft zich op een vergelijkbare manier ontwikkeld als Dubai. Eerst kwamen de oogverblindende gebouwen, pas daarna volgde een stedenbouwkundig plan. De Vlammentorens zijn geïnspireerd op de brandende aardgasbronnen even buiten de stad. In de wolkenkrabbers zitten onder meer een chic hotel, luxueuze appartementen en een winkelcentrum met een Lamborghinishowroom.
Singapore Kan een stad vol hoogbouw een tuinstad zijn? In Singapore worden verticale tuinen, zoals hier op het 191 meter hoge Oasia Hotel, gesubsidieerd. Het is tegen hitte beschermd door 54 soorten bomen en bloeiende klimop. Die trekken insecten en vogels, en ze bieden inwoners rust in de drukte van de stad.
In de binnenstad van Rotterdam staat sinds een paar jaar de Markthal, een origineel gebouw en tevens ‘een feestelijke ontmoetingsplek’, volgens architect Winy Maas. Onder het boogvormige appartementencomplex is een dagelijks geopende markt met voedselstalletjes. Ook zijn er cafés en restaurants.
Shanghai – China Een verkeersknooppunt in Sjanghai, met 24 miljoen inwoners de grootste Chinese stad. Sinds 1990 zijn er in het land een half miljard stedelingen bij gekomen, en zo’n 190 miljoen auto’s. Nu er in 2030 nog eens driehonderd miljoen stadsbewoners extra worden verwacht, beloven planologen voorrang te geven aan openbaar vervoer en voetgangersvriendelijke straten.