Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Carsten Peter
De uitbarsting trok een zware wissel op de bananenindustrie, een belangrijke sector van de eilandeconomie. Hier spoelt boer Santiago Alexis Hernández Rondríguez het as van zijn fruit af. Veel bomen zijn tijdens de uitbarsting bedolven, vertelt hij. Hernández Rondríguez wil snel beginnen met herplanten, maar andere bewoners zien de toekomst van de bananenexport somberder in.
De lava wist het huis van de 57-jarige evacuee Annabell Gerhards niet te bereiken, maar overal regende het vulkanische as. Bij thuiskomst zat haar zwembad er vol mee. Veel huizen en wegen raakten bedolven onder de scherpe, zanderige korrels.
Dikke lagen lava verwoestten alles wat op hun pad kwam, maar een paar groepjes huizen bleef gespaard. Deze waren gebouwd op zogenaamde kīpuka’s, een Hawaïaanse term voor terpen van oude lava die bestand zijn tegen nieuwe stromen.
De roodgloeiende lavastromen eindigen in zee en maken de kustlijn van La Palma steeds iets langer. De eruptie verwoestte nabijgelegen mariene ecosystemen, maar onder water groeit inmiddels nieuw leven op het vruchtbare gesteente.
Maandenlang baanden nietsontziende lavastromen zich een weg van de krater naar zee, zo’n 5,5 kilometer. Veel van de huizen, winkels, kerken, akkers en scholen in dit gebied zijn nu onder steen bedolven.
De spleten die in september 2021 ontstonden in de vulkaanketen Cumbre Vieja op La Palma, waren de opmaat tot de verwoestendste vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden in vijfhonderd jaar. Fonteinen van lava spoten zo’n zeshonderd meter de lucht in en het gesmolten puin landde tot honderden meters van de nieuw gevormde krater.
Enorme balken van seleniet laten onderzoekers op dwergen lijken in Mexico's Crystals Cave, diep onder de Chihuahuan-woestijn. Deze kristallen zijn gedurende millennia gevormd en behoren tot de grootste die ooit op aarde zijn ontdekt.
Als de mens ooit op de maan of Mars zou gaan wonen, dan zou het een geweldig goed idee zijn om onze intrek in lavatunnels te nemen. Deze onderaardse gangen bieden een natuurlijke bescherming tegen schadelijke straling, stofstormen, micrometeorieten en extreme temperaturen, en ze zouden groot genoeg kunnen zijn om aan een volledige stad plaats te bieden. Op aarde trainen astronauten al voor missies naar lavatunnels.
Zo’n driehonderd meter onder het aardoppervlak is een warme, vochtige en gewoonlijk pikdonkere grot in de Mexicaanse Naica-mijn tot de nok toe gevuld met reusachtige selenietkristallen. Sommige kristalbalken zijn bijna tien meter lang en de dikste zijn vier meter breed. Nadat de ‘Cueva de los Cristales’ in 2000 was ontdekt, trok hij meteen de aandacht van wetenschappers die op zoek zijn naar extreme omgevingen waarin leven zou kunnen gedijen. In 2017 maakte Penelope Boston van de NASA bekend dat zij microben in de kristallen had aangetroffen, waarvan sommige al 50.000 jaar waren ingesloten.
Dit glas-in-lood roosvenster uit de 13e eeuw toont scènes uit het Oude Testament.