Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Chris Burkard
In de buurt van de spleet heeft de opborrelende lava nu al heuveltjes van vulkanisch materiaal opgebouwd en vult de vallei met een meer van gesmolten gesteente. Onduidelijk is of de lavastromen zich zullen zal beperken tot deze valleitjes of dat de gloeiende massa zich verder zal uitspreiden en misschien de zee zal bereiken. Volgens Evgenia Ilyinskaya, vulkanologe aan de University of Leeds, is de uitbarsting voor wetenschappers ‘een fantastisch natuurlijk experiment.’
Hoewel de eruptie momenteel geen gevaar voor de bevolking oplevert, houden de autoriteiten de situatie nauwlettend in de gaten. Op de foto onder schatten leden van de Icelandic Association for Search and Rescue aan de rand van het lavaveld mogelijke risico’s in.
Het gloeiende gesteente wordt met meer kracht uitgestoten dan bij de uitbarsting van vorig jaar, maar onduidelijk blijft wat de vulkaan de komende weken zal doen en hoelang de jongste eruptie zal aanhouden. Het vliegtuigje dat onderaan de foto is te zien, geeft een indruk van de omvang van het lavaveld.
Direct nadat de eerste gloeiende lavastromen werden waargenomen, begonnen wetenschappers – onder wie vulkanologe Helga Kristin (op de foto) – met het nemen van monsters van het gesmolten gesteente.
Er zijn al veel kijklustigen afgekomen op de spectaculaire vulkanische processen waarmee de aarde nieuwe landschappen smeedt.
Na eeuwen van slaap zijn vulkanen op het IJslandse schiereiland Reykjanes in minder dan twee jaar tijd tweemaal uitgebarsten en hebben fonteinen van gloeiend gesteente de lucht in geschoten. Bij de jongste uitbarsting, die op 3 augustus om 15:18 Nederlandse tijd begon, opende zich een nieuwe vulkanische spleet, direct naast de askegel die bij de eruptie van vorig jaar ontstond.
Met de drone van fotograaf Chris Burkard is te zien dat lava uit de IJslandse vulkaan Fagradalsfjall zich een weg baant naar een menigte toeschouwers. Eerder dit jaar lokte de duizelingwekkende uitbarsting veel sensatiezoekende toeristen naar het eiland. (Uit ‘Vulkaantoerisme floreert, maar is het te riskant?’ april 2021.)
Nadat lava in de buurt van de vulkaan Fagradalsfjall is afgekoeld, stolt het in grillige vormen.
Na het invallen van de duisternis werden bezoekers betoverd door de lichtshow van de gloeiende lava.
Ondanks het ijskoude winterweer trokken duizenden IJslanders in maart 2021 naar de actieve vulkaan.