Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Cotton Coulson
Wees alert op abstracte foto’s en humor. Sommige van mijn favoriete foto’s zijn van die maffe straatkunst die je tegenkomt als je op ontdekking gaat op nieuwe locaties. Ga op zoek naar onconventionele beelden, bijvoorbeeld met humor, schaduwen of spiegelingen. Het is zo leuk om een camera bij je te hebben, vooral als je wat rondslentert in een stad die je nog niet kent. Je weet nooit wat je gaat tegenkomen. Deze foto is genomen in Arles, in Frankrijk, tijdens een kunstfestival waarbij delen van de oude stad waren versierd met werk van kunstenaars.
Zoek naar zacht licht als je portretten maakt. Iedereen maakt graag portretten van vrienden en familie en de iPhone is daar ideaal voor. Door zijn omvang is die niet zo intimiderend als een grote camera of lens, waardoor geportretteerden vaak verstijven. Onthoud dat lichtval door een raam bij portretten vaak een zacht en mooi beeld oplevert. Dit soort Rembrandtbelichting, waarbij je het via een raam binnenvallende licht als belangrijkste lichtbron gebruikt, zorgt dat het beeld natuurlijker wordt en dat geportretteerden zich op hun gemak voelen. En laat het niet bij één foto. Kom dichtbij met je camera en praat met de geportretteerde terwijl je op zoek gaat naar de goede compositie en uitdrukking. Dit is een portret dat ik onlangs maakte van een goede vriend in een klein café in Kopenhagen. Het zachte licht valt van rechts door het raam naar binnen.
Zoek verrassende, spannende standpunten. Tijdens mijn fotoworkshops benadruk ik altijd het belang van fotograferen vanuit bijzondere hoeken en perspectieven. Dat geldt net zo goed voor fotograferen met een iPhone. Zoek een hoog camerastandpunt, of juist een laag, maar probeer altijd een verassend perspectief te kiezen. Bij een bezoek aan de Apple Store op Fifth Avenue in Manhattan zag ik dat de bezoekers zorgden voor een heel dynamisch motief op de doorschijnende trap in de winkel. Als je zo’n soort situatie ziet, kun je ook een kort filmpje maken met je iPhone en dat bewerken met iMovie.
Houd je iPhone droog. Ik ben al eens een iPhone kwijtgeraakt vanwege een enorme stortbui, dus mijn advies is om te zorgen je telefoon beschermd is tegen water en stof. Afgelopen zomer zag ik in Visby in Zweden deze hoosbui aan de horizon aankomen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn foto’s al klaar had voordat de eerste druppels vielen. Ik heb mijn iPhone nu altijd in een waterdichte hoes van SealLine, maar je kunt ook prima een andere goede waterdichte hoes gebruiken.
Fotografeer mensen of objecten voor een indruk van de schaal. Het is altijd handig om te zorgen dat er een persoon of object in beeld is, zodat je een indruk kunt krijgen van de schaal. Sisse Brimbert, mijn vrouw en professionele fotografiepartner, ging voor deze foto tussen de rotsen staan in de woestijn van Baja California, om te laten zien hoe groot ze zijn. Ik ben altijd op zoek naar silhouetten om dynamische beelden te kunnen maken.
Wees alert op mooie weerspiegelingen. Weerspiegelingen zijn een van mijn favoriete visuele thema’s. Je komt ze overal tegen, in plassen, ramen, spiegels en glimmende voorwerpen. Op deze foto, genomen in het Franse Arles, zorgt het regenwater op een blauw tafeltje voor een bijzonder perspectief en landschap. Natuurlijk is het licht in Zuid-Frankrijk altijd betoverend, vooral in Arles, waar we onze National Geographic-fotoworkshops geven. Door deze weerspiegeling op het tafeltje op ons balkon werden die bekende tinten geel en blauw van de Provence extra geaccentueerd.
Licht is belangrijk, deel II Maar deze foto nam ik bijvoorbeeld weer ‘s ochtends vroeg, tijdens een sneeuwbui. We hebben de mazzel dat mijn familie een huis heeft op Cape Cod, ik ga daar graag naartoe in het laagseizoen. Ik sta meestal vroeg op, vanwege het licht, en die ochtend zag ik de sneeuw vallen en het warme licht dat uit de keuken kwam.
Licht is belangrijk, deel I Zelfs als je met je iPhone fotografeert, kan de kwaliteit van het licht bepalend zijn voor het succes van een foto. Zorg bij het maken van een portret dat er geen direct zonlicht in het gezicht van een geportretteerde schijnt. Dat zorgt voor harde schaduwen (en knijpende ogen). Fotograferen in slecht weer kan interessante dingen opleveren, maar mijn favoriete licht is bij bewolkt maar helder weer, of in ‘open shade’ of zelfs als het heiig is. Om allerlei technische redenen werkt de kleine sensor in de iPhone het best met dit soort licht. Deze prachtige jonge danseres in La Paz in Mexico vond het goed dat ik haar fotografeerde terwijl ze zat te wachten tot ze aan de beurt was tijdens een optreden voor toeristen. Doordat ik een goede plek kon vinden om haar te fotograferen, waardoor ze niet in de directe zon zat, komt haar gezicht net zo mooi uit als het in werkelijkheid is.
Houd je composities simpel. Ga op zoek naar makkelijk herkenbare patronen als je foto’s neemt met je iPhone. Alles in het beeld moet bijdragen aan de sfeer en emotie die je wilt overbrengen. Herhalende patronen zorgen voor een ritme dat prettig is voor het oog. Houd er verder rekening mee dat foto’s die je naar een andere telefoon stuurt, ook klein worden bekeken. Dat is nog een reden om het beeld simpel en strak te houden. Deze foto, met een simpel patroon van kopjes en schotels, nam ik in een klein restaurant op de Ålandseilanden, tussen Zweden en Finland.
Gebruik de digitale zoomfunctie zo min mogelijk. Ik vind het niet prettig om te werken met de digitale zoomfunctie. Die activeer je door op het scherm te tikken om scherp te stellen. Dan verschijnt er een vierkant op het scherm waarmee je ook de belichting en witbalans kun aanpassen. Ik gebruik de functie soms om een tekst te fotograferen of een referentie-opname te maken. Maar voor goede foto’s gebruik ik de iPhone met de lens in zijn grootste hoek. Daardoor denk ik meer na over compositie en houd ik de camera stil. Hoe meer je inzoomt, hoe groter de kans dat je foto onscherp is door een beweging van de camera. Gebruik de camera ook liever niet voor snelle actiefoto’s, of voor sport- of natuurfotografie. Laten we eerlijk zijn, camera’s op telefoons kunnen gewoon niet op tegen de betere digitale spiegelreflexcamera’s. Gebruik ze waar ze goed voor zijn: om de details van je leven vast te leggen. Wees niet bang om dichtbij je onderwerp te komen. Ik raak altijd geïntrigeerd door close-ups van gewone dingen, zoals dit blad snijbiet dat ik fotografeerde op een markt in het Franse Arles. Door het van onderaf terugkaatsende zonlicht, lichten de nerven in het blad extra op.