Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Craig Cutler
Cristina Iossa zingt een liedje voor haar te vroeg geboren zoon Alessandro op de neonatale intensive care unit van de Italiaanse Azienda Ospedaliero - Universitaria Policlinico di Modena. Sommige NICU’s moedigen ouders aan om vaak aanwezig te zijn. Wetenschappers denken dat het horen van de stem van hun moeder een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de hersens van pasgeborenen, wat gunstig is voor de interpretatie van geluid en het taalbegrip.
Een moeder praat tegen haar prematuur geboren baby tijdens een pijnlijke hielprik voor het afnemen van bloed in Aosta in Italië. Onderzoeker Manuela Filippa van de Zwitserse Université de Genève toonde aan dat prematuurtjes die de stem van hun moeder horen tijdens een pijnlijke behandeling meer oxytocine aanmaken, wat een stevige neurobescherming biedt tegen de effecten van pijn op korte en lange termijn.
Te vroeg geboren baby’s worden in een couveuse gelegd waarin optimale omstandigheden heersen – dat is tenminste wat onderzoekers dachten. Uit recent onderzoek blijkt dat huid-op-huid contact met de moeder of een andere zorgverlener en zelfs de stem van de moeder positieve effecten hebben op de gezondheid van premature kinderen en pijn kan verlichten.
Het vervoeren van passagiers door de lucht zonder het gebruik van fossiele brandstoffen is een enorme uitdaging, met name op lange-afstandsvluchten. Voor kortere vluchten zijn veel bedrijven, waaronder de Californische startup Wisk, al bezig met het ontwerpen van elektrische vliegtuigjes. Het model van Wisk, dat zonder piloot vliegt, kan verticaal opstijgen en landen, waardoor het geen landingsbaan nodig heeft.
In het Harborview Medical Center van UW Medicine in Seattle gaat patiënt Brent Bauer tijdens een orthopedische ingreep de pijn tegen door de VR-game (virtual reality) SnowWorld te spelen. Bauer liep verschillende botbreuken op toen hij drie verdiepingen naar beneden viel. Eén pin werd uit zijn bekken gehaald zonder dat hij bezig was met de VR-game. “Dat was behoorlijk heftig,” vertelde hij. De andere pin werd verwijderd terwijl hij gefocust was op de VR-game. “Dat was een zeer aangename afleiding en de pijn was veel minder,” merkte hij op.
In een la in het Museo Argentino de Ciencias Naturales Bernardino Rivadavia in Buenos Aires liggen vijf grote roodkopspechten (Campephilus robustus). Musea houden de stand van zaken bij op het gebied van biodiversiteit - en het verhaal dat ze vertellen is zorgwekkend. Volgens Birdlife International was in 2018 sprake van een afname van veertig procent onder de 11.000 vogelsoorten ter wereld.
Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar de herkomst van SARS-CoV-2. De grote hoefijzerneus, zoals de vleermuis op deze foto heet, wordt gezien als mogelijke gastheer. Dit geprepareerde exemplaar van Rhinolophus ferrumequinum komt uit de collectie van het Natural History Museum of Los Angeles County en werd in 1921 in Oezbekistan gevangen.
Terwijl hij onder het mes gaat, speelt Brent Bauer het virtualrealityspel SnowWorld tegen de pijn. De orthopedisch chirurg Reza Firoozabadi van het Harborview Medical Center in Seattle test de effectiviteit van de game, die speciaal is ontwikkeld voor VRpijnbestrijding. Bauer brak bij een val van tien meter talloze botten, waaronder zijn heupen. Eerder is daar een pin verwijderd zonder VR. ‘Dat was heftig,’ zegt hij. Bij de tweede kreeg hij wel VR. ‘Dat was een mooie afleiding,’ zegt hij. ‘En ik had nog veel minder pijn ook.’ Bauer is een van de deelnemers aan een onderzoek dat lijkt te bewijzen dat VR narcose soms overbodig kan maken, waardoor er minder kosten en risico’s zijn.
EEN MUZIKALE MIJLPAAL: In veel landen is de afgelopen twintig jaar het aantal vroeggeboorten – bij 37 of minder weken zwangerschap – toegenomen. Vaak moeten deze baby’s een tijd op een neonatale intensive care unit (NICU) verblijven. In de Hôpitaux Universitaires de Genève is muziek opgenomen in het zorgplan voor prematuren. Met drie speciaal gecomponeerde melodietjes wordt onderzocht wat het effect is van muziek op de hersenen van de baby’s. Daarbij wordt gemeten in welke mate baby’s melodie, tempo en toonhoogte kunnen herkennen – vaardigheden die waarschijnlijk verband houden met de taalverwerking. Het project is een geesteskind van neonatoloog Petra Hüppi, onderzoeker Manuela Filippa en componist Andreas Vollenweider. Terwijl de baby’s naar de muziek luisteren, worden MRI-scans van hun hersenen gemaakt. De scans worden vergeleken met die van baby’s die geen muziek te horen krijgen. De melodietjes zijn speciaal gecomponeerd om de baby’s te helpen in slaap te vallen, wakker te worden of interactie te hebben met anderen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Uit de MRI-scans blijkt dat de neuronale verbindingen toenemen, en alles wijst erop dat de muziek het slaap-waakritme ondersteunt, iets wat van groot belang is voor het welzijn van de baby’s op een rumoerige NICU. —CATHERINE ZUCKERMAN
Dino Bertolino, ruimtevaarttechnicus bij Planet, laat de Dove zien, een met een camera uitgeruste satelliet. Het bedrijf heeft ruim 150 van deze compacte satellieten in een baan om de aarde gebracht, waar ze twee foto’s per seconde nemen. Bij optimale weerscondities kan Planet in één dag het gehele aardoppervlak op foto’s vastleggen.