Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Dirk Collins
Met de top van de Mount Everest op de achtergrond boren Mariusz Potocki en een team van sherpa’s een ijskern uit op de hoogste locatie ooit voor dit soort onderzoek. Uit de kern bleek dat er binnen zo’n dertig jaar ongeveer tweeduizend jaar aan ijs op de Everest is gesmolten.
Klimaatwetenschapper Mariusz Potocki (links) gebruikte een speciale boor om een ijsboring uit te voeren op 8020 meter hoogte op de Zuidcol van de Everest. Zijn team droeg later ongeveer veertien kilo ijs de berg af. Net als de groeiringen van een boom bevat elke laag van een ijskern chemicaliën die in de lucht voorkwamen op het moment dat het water bevroor.
Klimaatwetenschapper Mariusz Potocki gebruikt een speciaal ontworpen boor om een ijskern uit de gletsjer op de Zuidcol van de Mount Everest te boren. Een beklimming van ’s werelds hoogste berg is op zichzelf al een complexe en gevaarlijke onderneming, maar voor het team kwamen daar nog de extra taken bij, die met minder zuurstof en in dikke poolkleding toch nauwgezet uitgevoerd moesten worden.
Potocki pakt een segment van de in totaal tien meter aan ijskernen in die het team op de Zuidcol heeft uitgeboord. Nadat de ijskernen uit de gletsjer waren geboord, daalde de groep de berg af en stuurde het ijs naar het Climate Change Institute van de University of Maine. Gedurende het hele transport moest het ijs bevroren blijven.