Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Doug Gimesy
Tientallen hijgende en oververhitte grijskopvleerhonden hangen in een dichte cluster bijeen, in een poging om bij een temperatuur van meer dan 43 graden te overleven in het Yarra Bend Park, even buiten Melbourne. Eind december 2019 stierven in dit park in drie dagen tijd zo’n 4500 vleerhonden, waaronder veel van de dieren op de foto. (Uit ‘Massale sterfte onder vleerhonden als gevolg van de extreme hitte in Australië,’ januari 2020.)
Beatrice, een negen maanden oude wees, loopt door de keuken van Small. Toen Small de vrouwtjeswombat opving, was ze ouder dan Landon en Bronson en had meer overlevingsgedrag ontwikkeld. Ze probeerde Small daarmee te intimideren, maar later merkte ze dat haar verzorgster geen bedreiging vormde.
Landon en Bronson snuffelen aan aarde en kauwen op gras dat door Small in hun verblijf is gelegd. Small zal ze verzorgen totdat ze klaar zijn om weer in het wild te worden uitgezet, waarschijnlijk wanneer ze zo’n anderhalf jaar oud zijn en tussen de 16 en 25 kilo wegen.
In South Buchan, dat gedurende het rampzalige seizoen van bosbranden in 2019-2020 zwaar werd getroffen, staan tussen de verschroeide bomen ook borden waarop wordt gewaarschuwd voor overstekende kangoeroes en wombats. Veel van de wombats die in het weeshuis van Small worden opgevangen, zijn wees geworden doordat hun moeders zijn overreden.
Emily Small, oprichtster van het Goongerah Wombat Orphanage, houdt in haar woonkamer de halfjaar oude Landon, een wees, in haar handen. Tijdens de lockdown als gevolg van de uitbraak van COVID-19 in Australië was de 450 kilometer lange reis van haar flat in Melbourne naar het opvangcentrum in Goongerah niet mogelijk, dus verzorgt ze Landon en nog twee andere jonge wombats thuis.
Abby Smith (links), parkopziener van de milieudienst van de deelstaat Victoria, bezocht het opvangcentrum van Small in februari, voordat het voor Small wegens de lockdown vrijwel onmogelijk werd om tussen haar woonplaats Melbourne en het weeshuis op en neer te reizen.
Small geeft twee wombats in haar slaapkamer de fles. De jonge dieren hebben speciale moedermelk nodig, waarvan de levering tijdens de coronacrisis problematisch was als gevolg van vertragingen bij de posterijen.
Landon en de zeven maanden oude Bronson slapen in een zelfgemaakte buidel in de flat van Small. Net als alle buideldieren worden wombat-baby’s hulpeloos geboren in de buidel op de buik van hun moeder. Daar blijven ze nog een halfjaar voordat ze zich in de buitenwereld wagen.
Small bereidt gras en aarde die ze heeft meegenomen uit het opvangcentrum. De mix maakt deel uit van het dieet van de drie geredde wombats en bevat microben en schimmels die belangrijk zijn voor de gezondheid van hun darmen.
Een kleine kolonie pinguïns leeft in de buurt van St. Kilda’s pier in Melbourne in Australië. “Elke nacht, ergens na zonsondergang, komen de volwassenen van de kolonie thuis om te nestelen,” zegt Your Shot-fotograaf Doug Gimesy. “Af en toe staan er enkele pinguïns bovenop de rotsen en roepen ze hun partners, laten ze zich opdrogen of bekijken ze simpelweg de wereld vanuit een ander perspectief – boven het water.”