Abonneren
Schrijf je in
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Enric Sala
Een manenrob zwemt voor de kust van het Isla de los Estados, dat tot het Argentijnse deel van Tierra del Fuego behoort. Met het project ‘Pristine Seas’ onder auspiciën van de National Geographic Society wordt beoogd om een derde van de wereldzeeën te beschermen. (Uit ‘Het ambitieuze plan om een derde van de oceanen te beschermen,’ september 2020.)
In het afgelegen Tierra del Fuego in Agentinië, herbergen de gigantische kelpbossen van Thetis Bay een van de mooiste mariene ecosystemen van de planeet. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de overvloed aan leven in dit gebied, dankzij de recente oprichting van de Yaganes Marine Protected Area door de Argentijnse overheid.
In het zeereservaat Francisco Coloane in de Chileense fjorden drommen manenrobben (Otaria flavescens) samen. Op hun jaarlijkse migratie tussen de Colombiaanse kust en de wateren van Patagonië verblijven ook bultruggen hier, om te rusten en te foerageren.
Voor de kust van Stateneiland rust een reuzenkraak (Enteroctopus megalocyanthus) even uit op een ‘bedje’ van zee-egels. Deze zijn dol op kelp (ze kunnen een kelpwoud volledig kaalvreten), maar dit woud is nog intact. Inktvissen voeden zich met vis en krabben, zowel dode als levende.
Een stormvogel vliegt over een kolonie zuidelijke rotspinguïns op Stateneiland. Meer dan 10 procent van alle exemplaren van deze kwetsbare pinguïnsoort leeft hier.
Een school krill zwemt in een reuzenkelpwoud bij de Diego Ramírezeilanden, ten zuidwesten van Kaap Hoorn. Krill is een belangrijk onderdeel van een voedselweb met onder meer vissen, pinguïns, de manenrob, de Zuid-Amerikaanse zeebeer en, bovenaan, de orka, een van de machtigste zeeroofdieren.
Kwallen zwemmen tussen de ‘bladeren’ van een zeewierbos voor de kust van Isla de los Estados in Argentinië. Reuzenkelp (Macrocystis pyrifera) is de grootste algensoort in de oceaan en kan meer dan 45 meter lang worden. In de bossen bevinden zich de meest diverse ecosystemen op aarde.
Een manenrob schiet bij Stateneiland door de branding en grijpt een zuidelijke rots pinguïn (Eudyptes chrysocome). Op zoek naar vis wagen zuidelijke rotspinguïns zich met honderden tegelijk in zee. In een grote groep zijn ze relatief veilig voor roofdieren.
Duizenden jonge krabben (Paralomis granulosa) krioelen door elkaar in een kelpwoud bij Kaap Hoorn, Chili. Er wordt in het gebied veel op krab gevist; in zulke grote aantallen wordt deze soort dan ook zelden meer aangetroffen.
Voor de kust van Isla Isabella in de Galápagos-archipel wordt een grote school gestreepte bokvissen achtervolgd door een Galápagos-zeeleeuw. De archipel ligt in een zeereservaat dat behoort tot de zeegebieden met de hoogste biodiversiteit ter wereld.