Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Grant Cornett
Soylent: Silicon Valley zet onze manier van eten op z’n kop Soylent kwam in 2013 op de markt. Het was een initiatief van mensen uit de softwarebranche, die een voedzame en efficiënte, alomvattende maaltijdvervanger wilden vinden. Het werd in de markt gezet als een modern en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel voedsel. Maar in 2016 moest het bedrijf zijn maaltijdrepen en poeders terugroepen nadat consumenten hadden geklaagd dat ze moesten overgeven en diarree kregen. Niettemin werd Soylent alleen maar populairder.
Algenolie - als alternatief voor palmolie Op de foto is rucola met algenolie te zien. Volgens voorstanders is de productie ervan duurzamer dan van andere oliën; zo heeft de palmolieproductie geleid tot ontbossing en sociale misstanden. Met een hectare duurzaam suikerriet kunnen algen drie tot vier ton olie produceren die een neutrale smaak heeft en enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat. Mark Brooks van Corbion, een Nederlands bedrijf dat onder meer algenolie maakt, zegt dat veel bedrijven afwillen van ingrediënten met ‘chemische namen’, zoals gedeeltelijk geharde plantaardige olie. ‘Wil je zulke namen niet op je etiket, dan ben je beter af met algenboter.’
Wat zit er in zo’n bloederige vegaburger? De Impossible Burger is gemaakt van tarwe- en aardappeleiwit, kokosolie en andere ingrediënten, waaronder heem op gistbasis, die de burger zijn bloederige effect geeft. De producenten benadrukken de milieu-impact van de bio-industrie; volgens hen is het probleem niet zozeer het éten van vlees als wel dat het van dieren afkomstig is. ‘We zoeken op moleculair niveau uit wat vlees tot vlees maakt,’ zegt Jessica Appelgren van Impossible Foods, ‘en dat proberen we te imiteren op basis van planten.’
Krekels, voor in chips, energierepen en in andere levensmiddelen Wie zich een toekomstig dieet op basis van insecten voorstelt, ziet misschien een tarantula op een stokje voor zich. Maar denk liever aan smoothies. ‘We gaan vlees niet vervangen door insecten,’ zegt Julie Lesnik, de auteur van het boek Edible Insects and Human Evolution. Insecten kunnen worden verwerkt in diervoeding of in producten die we toch al eten: chips, eiwitrepen en smoothiepoeders. Lesnik: ‘Insecten zijn te gebruiken als elk ander ingrediënt.’
Een Pale Ale die de bodem ten goede komt Toen in de jaren ’80 duidelijker werd wat de gevolgen waren van intensieve landbouw, kwam de wetenschap al snel met een mogelijke oplossing: meerjarig graan. Ze kwamen uit op Kernza, een graan op basis van een soort tarwegras dat tot dan vooral werd gebruikt in diervoeding. Het gewas heeft een drie meter diep wortelstelsel en kan tien jaar achtereen worden geoogst. Kernza wordt geleidelijk ingezet op commerciële schaal.