Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Hannah Reyes Morales
Een zendmast voor mobiele telefonie in de buurt van Manilla. Internationaal gezien is het internet op de Filipijnen uitzonderlijk traag en duur, maar dat weerhoudt de Filipino’s er niet van tot de meest actieve gebruikers van sociale media ter wereld te behoren.
Een van de vele gedenktekens voor de 27-jarige Chad Booc, een leraar-vrijwilliger die de afgelopen zeven jaar pleitte voor gratis onderwijs aan inheemse kinderen. Booc was al langere tijd het doelwit van onjuiste berichtgeving en lastercampagnes op sociale media geweest en werd op 23 februari vermoord, samen met vier anderen die met hem reisden. Na de moorden postten de Armed Forces of the Philippines (AFP) een verklaring online waarin werd beweerd dat de vijf leden waren van een plaatselijke communistische terreurgroep. ‘Ik wil dat mensen Chad herinneren als muzikant, danser, leraar, goede vriend en goede zoon,’ zegt zijn vriendin en collega Micah. ‘Hij was geen terrorist.’
Ondanks de alsmaar groeiende populariteit van sociale media is de radio op de Filipijnen nog altijd een van de voornaamste nieuwsbronnen. Veel Filipino’s vertrouwen op de berichtgeving van regionale zenders, die uitzendingen in het plaatselijke dialect verzorgen. Enkele van deze stations hebben eveneens bijgedragen aan de verspreiding van desinformatie, vooral tijdens de verkiezingscampagne.
Factcheckers van Vera Files, een van de organisaties waarmee Facebook samenwerkt, zijn aan het werk in hun kantoor in Manilla. De leden van de organisatie beschouwen zichzelf als strijders in een oorlog tegen desinformatie, maar ze geven toe dat ze de hoeveelheid onjuiste berichtgeving amper kunnen bijhouden. ‘Leugens verspreiden zich sneller dan waarheden,’ zegt Chin Samson (links).
In roze gehulde aanhangers juichen presidentskandidaat (en zittend vicepresident) Leni Robredo toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pasig City. Tijdens haar campagne heeft Robredo opgeroepen om de verspreiding van onjuiste informatie via digitale platforms aan banden te leggen. Uit onderzoek blijkt dat er meer onjuiste berichten gericht zijn tegen Robredo dan tegen enige andere kandidaat.
ABS-CBN is het grootste medianetwerk op de Filipijnen en een van de weinige nieuwe zenders die zijn diensten gratis aanbiedt. Maar nadat het netwerk door Duterte onterecht werd beschuldigd van belastingontduiking, moest de zender in mei 2020 zijn uitzendingen op last van de regering staken. Miljoenen Filipino’s met lage inkomens werden daardoor afgesneden van tv- en radioprogramma’s die hun belangrijkste bron van feitelijk informatie waren. Het netwerk zendt veel van zijn programma’s sindsdien online uit.
Kinderen spelen videospelletjes op een internet-automaat in Manilla. Een derde van de 67 miljoen kiesgerechtigde Filipino’s waren nog niet geboren toen Ferdinand Marcos aan de macht was.
President Rodrigo Duterte houdt een toespraak op de televisie terwijl een leerling haar huiswerk op een tablet doet. Toen scholen hun lessen tijdens de COVID-19-pandemie online begonnen te geven, brachten Filipijnse jongeren steeds meer tijd op het internet door. Daardoor konden ze niet alleen hun scholing voortzetten, maar werden ze ook blootgesteld aan ongereguleerde en onjuiste content.
Met behulp van deze internet-automaat in een wijk in Manilla kunnen Filipino’s met een laag inkomen voor één peso (zo’n anderhalve eurocent) een paar minuten toegang krijgen tot het internet.
Knipsels uit kranten en tijdschriften uit de laatste vijftig jaar worden tijdens een ‘scanfeestje’ in het archief Bantayog ng mga Bayani in Quezon City ingescand. De artikelen gaan over de misstanden en martelingen waarvan duizenden Filipino’s onder het bewind van Ferdinand Marcos het slachtoffer werden.