Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Jacob Kaptein
In juni onderzoeken duizenden vrijwilligers in heel Nederland de biodiversiteit en waterkwaliteit van sloten, een initiatief van IVN, waterschappen, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research.
Hanny van Arkel is een deelnemer van Galaxy Zoo, een online burgerwetenschapsproject dat vrijwilligers uitnodigt om sterrenstelsels te helpen classificeren. Op een zomeravond in 2007 ontdekte ze een blauwe waas onder haar geclassificeerde sterrenstelsel. De gaswolk, die veel media-aandacht kreeg, werd later naar haar vernoemd: Hanny’s Voorwerp.
De Leidse onder zoekers Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet publiceerden dit jaar een onderzoek over het effect van coronaafval op dieren, met gebruik van data die werd verzameld door burgerwetenschappers. Onder hen deze vrijwilligers, die wekelijks per kano de grachten van Leiden afvalvrij maken.
Marius van Kampen en Jolanda van Zijl hijsen bij het Gemaal Schoute bij Scheveningen hun vangst omhoog. Met tweehonderd andere vrijwilligers monitoren ze in het voorjaar hoeveel glasalen de Nederlandse zoete wateren binnenkomen.
Beroepswetenschappers roepen steeds vaker de hulp in van amateuronderzoekers, die hun data via internet rechtstreeks delen vanuit het veld. ‘De amateurs zijn letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar!’
.
Muggenexperts Sander Koenraadt (links) en Rody Blom doen in Wageningen onderzoek naar overwinterende muggen en virussen die ze bij zich dragen. De postzakken bevatten enveloppen met elk één mug die burgers thuis hebben gevangen. De insecten worden in deze ruimte opgeslagen bij -20 °C. Linksboven: Een geringde wintersteekmug gezien door een microscoop, te midden van persoonlijke boodschappen van deelnemers.
Onderzoeksvrijwilligers Ingrid en Peter de Bruijn houden thuis een keurige collectie bij van hun vondsten. De meeste van deze fossiele resten zijn gevonden op de Tweede Maasvlakte.
Op de Tweede Maasvlakte zoeken amateurpaleontoloog Dick Mol en vrijwilliger Ingrid de Bruijn naar fossielen. In de laatste ijstijd leefden diverse grote landzoogdieren op wat nu de bodem van de Noordzee is. Mol houdt een hielbeen van een hier gevonden oerpaard in de lucht.
Boer Hidde Wolfs pacht land van Staatsbosbeheer naast de Ruiten Aa (Groningen). Wekelijks doet hij een rondje over zijn land om te controleren of alles in goede staat verkeert. De beek is voor hem van groot belang: de Ruiten Aa voert water af en aan. Als er te veel water op het land staat, brengt hij zijn vee naar hogergelegen percelen.