Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Jaime Culebras
Een H. mashpi-ouder bewaakt zijn of haar eitjes. Het is onder glaskikkers gangbaar dat ouders voor hun nakomelingen zorgen.
De organen en eitjes van een H. mashpi-vrouwtje zijn dwars door haar doorzichtige huid goed te zien.
Hyalinobatrachium mashpi, een van de nieuw ontdekte soorten, staat bekend om zijn hoge gefluit en de zwarte stipjes op zijn lijf, die waarschijnlijk dienen als camouflage in het regenwoud.
De embryo’s van de Wiley-glaskikker (rechts), een soort die inheems is in het oostelijke Andesgebergte van Ecuador, hangen aan het uiteinde van een varenblad. Als de eitjes uitkomen, vallen de kikkervisjes in het beekje eronder, waar ze zich verder ontwikkelen. (Uit: ‘These see-through frogs are full of surprises,’ juli 2021.)
Glaskikkers – minuscule Latijns-Amerikaanse boomkikkertjes die hun naam ontlenen aan hun doorschijnende huid – zijn meesters in camouflage. Deze Manduriacu-glaskikker is een opportunistische jager die op de loer ligt om toevallig langskomende kleine insecten of spinnen te verschalken.
In het voorgebergte van de Andes snoept een Manduriacu-glaskikker van een spin. Deze foto van de Spanjaard Jaime Culebras, die in het noordwesten van Ecuador werd gemaakt, won de hoofdprijs in de categorie ‘gedrag: amfibieën en reptielen’. Glaskikkers zijn zogenaamde ‘signaalsoorten’, want ze spelen een sleutelrol in het behoud van een evenwichtig ecosysteem.