Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Jeffrey van Houten
Een rossegruttowijfje – in het voorjaar nog wat minder rossig dan de mannetjes – wordt heel voorzichtig uit het vangnet bevrijd. Ze zal worden uitgerust met een lichtgewicht zender, zodat trekvogelecoloog Theunis Piersma en collega-onderzoekers haar kunnen volgen op haar reis tussen het broedgebied in Siberië en het overwinteringsgebied in West-Afrika
Met een ruk aan het touw laat wilsterflapper Trinus Hek precies op het goede moment het net over een van de rosse grutto’s vliegen (links). Ze waren afgekomen op enkele houten ‘soortgenoten’, lokvogels die Hek en collega Joop Jukema in dit veld op Terschelling hadden opgesteld (geheel onder).
Op een tactische plek in een weiland op Texel stellen wilsterflappers (vogelvangers) Bram van der Veen (rechts) en Jaap Strikwerda hun windscherm en slagnet op, om op traditionele wijze rosse grutto’s te gaan vangen.
In het voorjaar verlaten rosse grutto’s, getooid in hun karakteristieke rode ‘broedkleed’, hun foerageergebied op Terschelling, op weg naar Siberië.
Linksboven: Een hond brengt een geschoten brandgans naar de jager. Jagers jagen vaak in samenwerking met honden op ganzen. Rechtsboven: Ganzen bewegen zich voort binnen de sloten die als kaders dienen. Het is de taak van de vadergans om het beste plekje te verdedigen, zodat het gezinnetje bij elkaar kan grazen. Linksonder: De moedergans houdt haar jongen dichtbij elkaar, terwijl de vadergans ernaast staat en de omgeving in de gaten houdt. Rechtsonder: De gans wordt geplukt en gefileerd om er zo veel mogelijk vlees van af te halen. Wanneer supermarkten en restaurants meer ganzenvlees zouden verkopen, kunnen jagers misschien vaker jagen op ganzen.