Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Joshua Hydeman
Geoloog Chris Lloyd boort een gat in de kalkstenen rotswand om een reeks van bouten en touwen aan te brengen die door andere grotklimmers gebruikt kunnen worden om zich een weg door het systeem te banen. Lloyd werkt voor een mijnbouwbedrijf, maar in zijn vakantie helpt hij het PESH om het Sistema Huautla te verkennen.
David Tirado Hernandez bekijkt een stroompje water dat van de rotswand sijpelt terwijl hij zich laat abseilen in de ingang van de Sótano de Agua de Carrizo. Deze grotklimmers van het PESH (Proyecto Espeleológico Sistema Huautla) letten zeer goed op het weer; als er te veel regenwater in de grot stroomt, kunnen doorgangen onder water komen te staan en de klimmers opgesloten raken.
Bij de ingang van La Grieta, een van de vele diepe ingangen naar het Sistema Huautla, loopt het team van Kamp 4 in dichte miste door het struikgewas.
Grotklimmers doen hun uitrusting aan en vertrekken voor een zevendaagse kampeertrip in de grot La Grieta. In hun bepakking zitten steenboren, slaapzakken en voorraden met een mix van gevriesdroogde, extra voedingsrijke eetwaren.
Met een hoogte van 146 meter is de ‘TAG-schacht’ een van de grootste grotzalen van het Sistema Huautla. ‘TAG’ staat voor ‘Tennessee/Alabama/Georgia’ en daarmee voor de enorme dichtheid aan grotten in het grensgebied van deze drie staten. Tijdens de expeditie van dit jaar wisten grotklimmers zich door een smalle spleet in de bodem van de schacht te wurmen, waardoor ze een verbinding tussen de TAG en het Sistema Huautla legden. Om deze foto van de verlichte grot te kunnen maken, voegde de fotograaf meerdere opnamen met verschillende sluitertijden samen.
In een donkere passage in Oaxaca maakt Sonia Meyer een schets op een waterbestendig notitieblok, terwijl Jesse Houser een Disto X-lasermeter gebruikt om de diepte van een schacht te peilen. De grotklimmers maken van deze technologieën gebruik om hun ontdekkingen te documenteren en gegevens te verzamelen, zodat ze het grottenstelsel nauwkeurig in kaart kunnen brengen.
Een lid van de expeditie loopt door het gedeelte van het Sistema Huautla dat achter een van de ondergelopen passages van de Skeleton Canyon ligt. Wie zich door de canyon verplaatst, moet over messcherpe rotsen lopen, die onder het gewicht van een klimmer gemakkelijk kunnen afbreken. Om deze foto van de verlichte grot te kunnen maken, voegde de fotograaf meerdere opnamen met verschillende sluitertijden samen.
De Britse grotklimmer Martin Hoff, een van de buitenlandse leden van het Amerikaanse expeditieteam, laat zich zakken door een ingang van het Sistema Huautla.
Sonia Meyer baant zich een weg door een canyonpassage in het Sistema Huautla, het diepste grottenstelsel op het westelijk halfrond. Dit jaar werd het systeem onderzocht door twee afzonderlijke expedities van het PESH (Proyecto Espeleológico Sistema Huautla) en de Peña Colorada.
Amy Morton, lid van de expeditie van het PESH, beschrijft de ervaring van het slapen onder de grond als een combinatie van “veel onrustige dromen, veel water en veel stemmen die je in het geruis van het water denkt te horen.”