Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Jurre Rompa
Cursisten van imker Geert van Kerckhove beklimmen het dak van LAB111, een cultbioscoop niet ver van het Vondelpark. Imkeren in de grote steden wint de laatste jaren aan populariteit, maar dat betekent ook dat er genoeg voedsel te vinden moet zijn. ‘In Amsterdam staan veel lindebomen, dat zijn een soort grote supermarkten voor bijen,’ zegt Rompa. ‘Veel bijenvolken zijn van de bomen afhankelijk.’
De bijenkasten op de Ito-toren, een kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas, zijn gehuurd van Stichting Beelease. De stichting, die zich inzet voor het behoud van de honingbij, heeft een aantal imkers in dienst die zorg dragen voor de bijenvolken op daken van bedrijven en hotels in Amsterdam. Ook de Heineken Experience en het Waldorf Astoria hebben hun kasten door Beelease laten plaatsen.
Een leerling van de basisschool wacht tot de les begint.
Op het dak van de Leonardo Da Vincischoolvertelt stadsimker Geert van Kerckhove wekelijks een groep kinderen over zijn vak.
Vanuit zijn kamer aan de Universiteit van Amsterdam keek socioloog Jonathan Berg uit op een kaal dak. Dat kon anders, vond hij: na een cursus imkeren verzorgt hij er nu zijn eigen bijenvolk.
Vanuit een raamkozijn aan de Wijdesteeg in het centrum van Amsterdam schept Dorinde de Tempe een bijenvolk in een bijenkorf, nadat ze een melding van een zwerm had gekregen. De Tempe houdt zelf bijen op onder meer het dak van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en is oprichter van De Mokumse Stadsimkerij, vanwaaruit ze lesgeeft en workshops verzorgt over bijen.
Imker James Williams inspecteert de bijenkasten op het dak van Waldorf Astoria, die de vorm hebben van de 17de-eeuwse grachtenpanden waarin het hotel is gevestigd.