Abonneren
Schrijf je in
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Kiana Hayeri
KABOEL, AFGHANISTAN Nadia, een van de presentatoren van de tv-talentenshow Afghan Star, interviewt jonge vrouwen met mondkapjes op tijdens een opname op 18 februari 2021. Toen de Taliban het land steeds meer in hun greep kregen, werd de situatie steeds bedreigender voor de deelnemers en medewerkers van Afghan Star; de juryleden en deelnemers moesten tot het eind van het seizoen in een safehouse verblijven met gewapende bewakers en barricades voor de deur. Kaboel viel zes maanden nadat deze foto werd genomen in handen van de Taliban waardoor de toekomst onzeker is voor Afghaanse vrouwen.
Met de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Afghanistan in augustus, na een bezetting van twintig jaar, kwam een einde aan wat de langste moderne oorlog van Amerika wordt genoemd. Voor Hafiza (70), hier te zien met een kleinzoon, gaat de oorlog echter door. Sinds de Taliban haar geboortedorp in 2019 overnam, woont ze in de buurt van de stad Faizabad. De keuzes van haar zonen laten Hafiza bedroefd en onzeker achter. Twee van hen vochten mee in het Afghaanse nationale leger, een met een militie en een ander met de Taliban. De oorlog in Afghanistan is een van de tientallen conflicten die in 2021 overal ter wereld woedden. Voor zowel oude als recente en internationale als regionale conflicten geldt dat ze worden aangewakkerd door hebzucht, geloofsovertuiging of geschiedenis.
De 70-jarige Hafiza kijkt uit het raam van het kleine huisje in de buurt van Faizabad waar zij heen vluchtte toen de Taliban in 2019 het dorp veroverden waar ze woonde. Toen een van haar vier zoons zich bij de Taliban aansloot smeekte Hafiza zijn meerdere om hem naar huis terug te sturen. ‘Je hebt twee zoons aan de regering geschonken en een aan de anti-Talibanstrijdkrachten,’ antwoordde hij volgens haar. ‘Deze is voor ons.’
Qari Mehrabuddin, een regeringsgezinde commandant van een burgermilitie, zit met twee van zijn kinderen in zijn huis in Faizabad. Op een religieuze school in buurland Pakistan kreeg hij extremistische ideeën, waarna hij terugkeerde naar Afghanistan om zich aan te sluiten bij de Taliban. Na een conflict met de leiders liep hij over naar de regeringstroepen. Nu rekruteert hij samen met lijfwacht Abdul Qias (rechts), eveneens een voormalig Talibanlid, strijders die dezelfde overstap willen maken.
Hafiza staart uit het raam van haar huisje bij Faizabad, waar ze naartoe is gevlucht toen de Taliban in 2019 haar dorp veroverden. Toen een van haar vier zonen zich bij de Taliban aansloot, smeekte ze zijn commandant om hem naar huis te sturen. ‘Je hebt twee zonen aan de regering gegeven en een aan een burgermilitie,’ was zijn antwoord. ‘Deze jongen is voor ons.’
Abdul Ghafoor (22) staat op wacht in een buitenpost in het district Panjwai. De post ligt aan de weg naar Kandahar, de bakermat van de Taliban die strijders op het moment dat deze foto werd gemaakt proberen te heroveren. Ghafoor had graag medicijnen gestudeerd, maar moest zich tevredenstellen met een baan bij de politie, waar hij voor 140 euro per maand de opmars van de extremisten probeert te stuiten. Hij heeft al zes maanden geen loon meer ontvangen, maar kan het zich niet veroorloven om ontslag te nemen.
In Cafe Delight, in een buitenwijk van Kandahar, vermaken zakenlieden, ambtenaren en jonge jongens zich door naar sport en videoclips te kijken. Hoewel ook vrouwen welkom zijn in deze zaak, laten zij zich hier zelden zien. Onder de Taliban waren muziek en televisie verboden en mochten vrouwen alleen buitenshuis komen onder begeleiding van een man.
Na vier weken dienst op een post aan het front in de provincie Badachsjan moeten deze Afghaanse militairen vijf uur lopen om provinciehoofstad Faizabad te bereiken. De Taliban veroverden het gebied begin juli, waarbij ze veel regeringsgezinde militairen doodden of gevangennamen.