Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Luca Locatelli
Voor het maken van deze foto van ’s werelds grootste centrum voor de sloop en het hergebruik van vliegtuigen, in Arizona, kreeg fotograaf Luca Locatelli van Tom een camera die op een statief van ruim acht meter hoogte was gemonteerd.
Deze klimaatnegatieve kas op een lavaveld op het IJslandse schiereiland Reykjanes bevat 130.000 gerstplanten die groeien op chemisch inert vulkanisch puimsteen. Orf Genetics kweekt het genetisch gemodificeerde graan om groeifactoren te produceren die worden toegepast in huidverzorgingsproducten. De nabijgelegen krachtcentrale Svartsengi levert aardwarmte.
Kopenhagen won in 2014 de European Green Capital Award. Nu ligt er een nieuwe uitdaging: in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld worden.
Toestellen worden gereviseerd of bruikbare onderdelen worden eruit gehaald. Deze voorziening, die vaak ‘het kerkhof’ wordt genoemd, is de grootste in haar soort.
In de Blue Lagoon, een populaire toeristenattractie, wordt geothermisch verwarmd water gebruikt waarmee in de Svartsengicentrale elektriciteit is opgewekt. Het water bevat veel silicaten, die het een aantrekkelijk blauwgroene kleur geven.
Soja als eiwitbron in veevoer kan wellicht worden vervangen door gekweekte zwarte soldaatvliegen.
In het Italiaanse Prato worden al sinds de 12de eeuw wollen stoffen geproduceerd en textiel verwerkt.
De wol wordt gesorteerd op kleur, gewassen en uitgerafeld, en opnieuw gesponnen. Slechts één procent van het textielafval wordt momenteel verwerkt tot nieuwe kleding.
De vuilverbrandingsinstallatie in Kopenhagen, bijgenaamd CopenHill, zet jaarlijks 534.600 ton afval om in energie waarmee 72.000 huishoudens zich warm houden en 30.000 huizen van elektriciteit worden voorzien. Daarnaast fungeert het complex als recreatiegebied, met een skihelling, wandelroutes en de hoogste klimmuur ter wereld (85 meter).
Om over te stappen op een circulaire economie moeten we duurzame energie gaan gebruiken, zoals de hitte uit het magma onder de lavavelden op IJsland. De energiecentrale Hellisheiði, de grootste geothermische installatie op IJsland en de op twee na grootste ter wereld, produceert elektriciteit en warmte voor huishoudens.