Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Marek Miś
Deze caleidoscopische opname van de Poolse fotograaf Marek Miś toont een zwangere Daphnia magna, een minuscule watervlo.
Het binnenste van een blad is gevuld met een sponzig weefsel genaamd mesofyl, dat vol zit met bladgroenkorrels (chloroplasten). In deze organellen vindt de magie van de plantengroei plaats: hier reageren kooldioxide, zonlicht en water met elkaar om suikers en zuurstof te produceren.
Onder gepolariseerd licht is het interne vaatstelsel van spinazieweefsel te zien.
Deze dwarsdoorsnede onthult de interne structuur van een eenjarige grootbloemige lavatera (Lavatera trimestris).
Ruim 215 plantenfamilies maken kristallen van calciumoxalaat aan. Sommige van deze kristallen, zoals dit exemplaar in een spinazieblaadje (Spinacia oleracea), nemen de vorm van doornige bolletjes genaamd ‘drusen’ aan en helpen de plant bij de verdediging door planteneters te irriteren.
De stekelige en tweelobbige algensoort Xanthidium antilopaeum zou niet misstaan als kunstvoorwerp in een huis van architect Frank Lloyd Wright. Deze soort werd voor het eerst in 1849 wetenschappelijk beschreven.
Het is één groot feest in een perifyton, een verzameling bacteriën, algen en andere kleine organismen die op afzettingen in zee aankoekt. Tot de vele bewoners van een perifyton behoren vaak ook zonnediertjes (links) en fotosynthetische diatomen (rechts).
Glinsterend in gepolariseerd licht, zweeft een eencellige Netrium-alg naast een blaadje veenmos.
Cellen van Micrasterias truncata, een eencellige sieralg, zweven in de buurt van een paar blaadjes veenmos. Deze zoetwateralg werd voor het eerst in 1848 wetenschappelijk beschreven en ontleent zijn naam aan zijn tweezijdige voorkomen.
Schimmels infiltreren een naald van een den (Pinus sp.), die hier van opzij is te zien. Net als dieren kunnen planten ten prooi vallen aan infecties. Verwacht wordt dat de uitwerking van deze ziekten zal veranderen als gevolg van de klimaatverandering. Planten krijgen te maken met hogere temperaturen en meer of minder water dan ze gewend waren.