Abonneren
Schrijf je in
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
National Geographic
Een van de vele gedenktekens voor de 27-jarige Chad Booc, een leraar-vrijwilliger die de afgelopen zeven jaar pleitte voor gratis onderwijs aan inheemse kinderen. Booc was al langere tijd het doelwit van onjuiste berichtgeving en lastercampagnes op sociale media geweest en werd op 23 februari vermoord, samen met vier anderen die met hem reisden. Na de moorden postten de Armed Forces of the Philippines (AFP) een verklaring online waarin werd beweerd dat de vijf leden waren van een plaatselijke communistische terreurgroep. ‘Ik wil dat mensen Chad herinneren als muzikant, danser, leraar, goede vriend en goede zoon,’ zegt zijn vriendin en collega Micah. ‘Hij was geen terrorist.’
Ondanks de alsmaar groeiende populariteit van sociale media is de radio op de Filipijnen nog altijd een van de voornaamste nieuwsbronnen. Veel Filipino’s vertrouwen op de berichtgeving van regionale zenders, die uitzendingen in het plaatselijke dialect verzorgen. Enkele van deze stations hebben eveneens bijgedragen aan de verspreiding van desinformatie, vooral tijdens de verkiezingscampagne.
In roze gehulde aanhangers juichen presidentskandidaat (en zittend vicepresident) Leni Robredo toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pasig City. Tijdens haar campagne heeft Robredo opgeroepen om de verspreiding van onjuiste informatie via digitale platforms aan banden te leggen. Uit onderzoek blijkt dat er meer onjuiste berichten gericht zijn tegen Robredo dan tegen enige andere kandidaat.
Knipsels uit kranten en tijdschriften uit de laatste vijftig jaar worden tijdens een ‘scanfeestje’ in het archief Bantayog ng mga Bayani in Quezon City ingescand. De artikelen gaan over de misstanden en martelingen waarvan duizenden Filipino’s onder het bewind van Ferdinand Marcos het slachtoffer werden.
May Rodriguez (rechts), een Filipijnse activiste en overlevende van het Marcos-bewind, is aan het werk in het archief Bantayog ng mga Bayani in Quezon City, waar ze meehelpt om krantenknipsels en historische documenten over de dictatuur van Marcos uit de jaren zeventig en tachtig in te scannen en online te zetten. Terwijl Marcos’ zoon, Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos jr., dezer dagen campagne voert om tot president te worden verkozen, is Rodriguez volgens eigen zeggen bang dat haar land zal terugkeren naar een autocratisch verleden. ‘Ik weet dat ik aan de goede kant van de geschiedenis en de waarheid sta, maar het is eng.’
Op een groot scherm is een video te zien van aanhangers van de Filipijnse presidentskandidaat Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos jr., de zoon van ex-dictator Ferdinand Marcos, tijdens een campagnebijeenkomst in Tarlac op de Filipijnen. Volgens factcheck-organisaties en politieke analisten profiteert Marcos jr. meer dan enige andere kandidaat tijdens de presidentsverkiezingen van desinformatiecampagnes die op sociale media worden gevoerd.
Toen kafttextiel een populair en betaalbaar alternatief voor leer werd bij het maken van boeken, begonnen uitgevers werken uit te geven in allerlei kleuren, waaronder ook Schweinfurtergroen.
In de negentiende eeuw was Schweinfurtergroen pigment heel hip voor kleding en het interieur – ondanks het feit dat dit arsenicum bevat.
Afbeelding van een huisdier.
Het kamp waar het team van National Geographic de nacht doorbracht.