Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Sabine Grootendorst
De Friese melkschapen van Nelleke Meersma in Garderen begrazen de weilanden rondom haar Ouwendorperhoeve. Van hun melk wordt op de boerderij kaas gemaakt. Veehouders zoals Meersma zijn ervan overtuigd dat het behoud van oude rassen het best kan worden gewaarborgd als de dieren weer een economische functie krijgen.
In 1962 bestond de Nederlandse varkensstapel bijna volledig uit twee rassen: het Nederlands landvarken en het Nederlands Groot-Yorkshirevarken. Door de introductie van de kruisingsfokkerij en de import van andere rassen, waren er in 2014 nog maar twee raszuivere mannelijke landvarkens. De foto hiernaast toont een landvarken van Christ Jochems, eigenaar van Hoeve het Rondgors in Rijsbergen, waar hij zeldzame landbouwrassen fokt.
In de tweede helft van de vorige eeuw luidde de introductie van de tractor een ommezwaai in op het platteland. Hadden Nederlandse boeren in 1965 nog zo’n 266.000 paarden op stal staan, vandaag de dag is het trekpaard een bedreigd ras. Deze merrie, ‘Evelien van de Kesselsedijk’, is eigendom van Karlijn Schellings, voorzitter van ‘t Brabants Span, een vereniging in Berlicum die zich inzet voor het trekpaard en zijn cultuurhistorische waarde.
Op boerderij De Brömmels bij Winterswijk houdt de familie Kots Nederlandse bonte melkgeiten. De dieren voorzien in kaas en vlees, die worden verkocht in de boerderijwinkel en aan ondernemers in de omgeving.
Groninger blaarkoppen van boerderij Schaapsheuvel grazen in de uiterwaarden van de IJssel bij Rheden. Dit eeuwenoude ras kan bijna het hele jaar buiten blijven en hoeft amper te worden bijgevoerd – belangrijk bij verduurzaming van de landbouw.