Abonneren
TV-Gids
Disney+
National Geographic
National Geographic
National Geographic
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Wetenschap
Dieren
Geschiedenis en cultuur
Reizen
Milieu
Fotograaf pagina
Sergio Marijuán
Op deze met een cameraval genomen foto kijkt een jonge lynx in een schuur bij een verlaten boerderij. Jongvolwassen dieren, van 8 tot 23 maanden oud, vestigen een eigen territorium. Mannetjes trekken daarvoor vaak naar gebieden zo'n dertig kilometer verderop.
Toen een groot deel van de konijnen in de regio stierf aan een virus in de jaren negentig, liep ook het aantal lynxen drastisch terug. Tegenwoordig vangen dierenbeschermers konijnen op plekken waar de dieren niet gewenst zijn, zoals in deze wijngaard bij het Parque Natural de la Sierra de Andújar, en nemen ze mee naar leefgebieden van lynxen waar weinig konijnen leven. Door te zorgen voor extra konijnen in het leefgebied van lynxen, blijven er genoeg prooidieren in het leefgebied van de lynxen voor het geval zich weer een virusuitbraak voordoet.
De met een radiozendertje uitgeruste lynx Milvus springt soepeltjes over een hek rond een onderzoeksverblijf voor konijnen van WWF Spain in het oosten van de Sierra Morena. De medewerkers brachten later stroomdraad in het hek aan om Milvus te weren - net als andere ‘bijdehante’ lynxen, zoals fotograaf Sergio Marijuán ze noemt. Een volwassen lynx moet elke dag een konijn eten om te kunnen overleven; een moeder met jongen heeft er drie nodig.
Alfonso Moreno Vega, die als technicus werkzaam is bij projectpartner WWF Spain, houdt een antenne omhoog om signalen op te vangen van een radiozendertje van een lynx in het oosten van de Sierra Morena. Wetenschappers houden de dagelijkse bewegingen bij van zo’n 140 lynxen. Aan de hand van deze belangrijke data kon worden bepaald waar nieuwe verbindingen moesten worden gecreëerd voor populaties lynxen.
Kittens spelen bij een verlaten boerderij met de overblijfselen van een konijn, onder het toeziend oog van hun moeder Odrina (uiterst recht). De onderzoekers geven de meeste kleintjes een naam die komt uit de Spaanse natuur of folklore. Odrina (de naam is het Spaanse woord voor de traditionele leren zak waarin wijn of olie wordt bewaard) werd hier in 2017 geboren. Ze keerde hier terug om haar eigen kittens groot te brengen. Dit is een voorbeeld van het vermogen van de soort om gebruik te maken van door mensen gemaakte omgevingen.
Wetenschappers van Zarza de Granadilla, een fokcentrum in de Spaanse provincie Cáceres, voeren een laatste gezondheidscheck uit bij een pardellynx voordat het dier in het wild wordt uitgezet. In gevangenschap gefokte lynxen doen het uitstekend in het wild. De dieren zijn in staat zich aan te passen aan zowel een natuurlijke als een bebouwde omgeving.
Door wildtunnels als deze onder een snelweg tussen Andalusië en Madrid wordt het voor lynxen veiliger om zich door hun territorium te verplaatsen. De dieren leerden, tot verrassing van onderzoekers, te leven in de buurt van mensen, zoals in buurtschappen en commerciële olijfgaarden, meestal door zich te verschuilen.
Een lynx staat tussen de bomen in het Parque Natural de la Sierra de Andújar, een van de plekken in het zuiden van Spanje waar veel van deze dieren leven. Van de lynx, liefkozend ook wel de Iberische parel genoemd, bestaan vijf geïsoleerde populaties die leven tussen het mediterrane struikgewas op het Iberisch schiereiland.