Fotografie

Hoe is het om in ’s werelds smerigste stad te wonen?

In het federale district Delhi, de hoofdstad van India, is de lucht zwaar vervuild en het water ondrinkbaar. donderdag, 9 november 2017

Door Melody Rowell

26 april 2016

Van de lucht tot de bodem eronder – het district Delhi is door en door vervuild. Dit Indiase district rond de hoofdstad New Delhi is zo groot als Washington en telt tweemaal zoveel inwoners als de stad New York.

Het is het Chinese Beijing dat de krant meestal haalt vanwege zijn vervuilde lucht, maar uit een wereldwijd onderzoek naar luchtvervuiling dat in 2014 door de Wereldgezondheidsorganisatie werd verricht, blijkt dat de lucht in Delhi veel meer fijne stofdeeltjes bevat dan de lucht in Beijing. Volgens de meeste metingen is Delhi het ergst vervuilde gebied ter wereld.

Om te begrijpen wat het betekent om in deze omstandigheden te leven, trok fotograaf Matthieu Paley vijf dagen te voet door Delhi. Aan de hand van zijn foto’s zien we de fysieke gevolgen van onstuitbare verstedelijking, enorme verkeersdichtheid en de gewoonte om vuil te verbranden. Dat alles draagt bij aan de dikke, gele walm die over de stad ligt. Zelfs de heilige rivier Jamuna ontkomt niet aan ernstige vervuiling. Wat betreft religieuze betekenis is alleen de rivier de Ganges voor hindoes belangrijker dan de Jamuna, die over een lengte van 1376 kilometer door India stroomt en 57 miljoen mensen van drinkwater voorziet. Tachtig procent van de totale vervuiling van de rivier vindt plaats in het slechts 22,5 kilometer lange gedeelte dat door Delhi stroomt. Bodemerosie, riolen en chemisch afvalwater zorgen ervoor dat de rivier op sommige plekken zwart kleurt en op andere plekken met een witte laag is bedekt.

Sunita Narain, directeur van het Centre for Science and Environment (CSE) in New Delhi, werd onlangs genoemd in de lijst ‘100 Most Influential People’ van het weekblad Time, vanwege haar werk op het gebied van milieubeleid en rechtspraak. In 2010 schreef zij dat de rivier “volgens alle parameters van watervervuiling dood is. Hij is alleen nog niet officieel gecremeerd.”