Op de catwalk: hanen en hennen

In Nederland worden enkele tientallen hoenderrassen gefokt voor de show. Als ware mannequins paraderen ze op de catwalk.

Gepubliceerd 30 jan. 2019 11:05 CET

“Een paar jaar geleden was ik op een camping in de Pyreneeën en kwam er een haan op me af. Ik ging door de knieën en keek ’m eens goed in de ogen. Ik dacht: wat een leuk beest ben jij! Van bovenaf zie je zijn schoonheid en karakter niet, nu had ik echt contact. In het Pluimveemuseum in Barneveld kwam ik op het spoor van fokker Gerrit Simmelink. Hij werkt met barnevelders, een tam ras. In zijn schuur bouwde ik een studiootje met een tafel, waarop ik ze liet poseren.

Ik heb daarna door heel Nederland kippen gefotografeerd. Ik herinner me een uilenbaard in Epe, een moorkop, met een zwarte kop. De fokker, Rolinka Snijders, wist het beest niet rustig te houden. Toen ik hem een poosje vasthield, gaf hij zich over en bleef hij zitten. ‘Wat gebeurt hier nu?’ zei Snijders. Jarenlang fotografeerde ik alleen mensen: dementerende ouderen, kinderen. Bij hen is de spanningsboog erg kort. Bij de hoenders kon ik zo lang nemen als ik wilde.

De zeventiende-eeuwse vogelschilder Melchior d’Hondecoeter was een inspiratie voor me, hij werkte mooi met licht. Ik plaatste een grote lamp vóór mijn onderwerp, een erachter en dan nog een om de schaduwen in te flitsen. Ik stelde mijn camera, een oude Hasselblad, handmatig scherp en bewoog mee met de kip. Ik liet ’m soms naar de rand van de tafel lopen, waar de fokker stond, en dan moest-ie een draai maken, heel mooi. Het is alsof de dieren op de catwalk staan. De hennetjes vond ik nog het leukst. Een haan imponeert vooral; een hen, die ontroert me echt.”

Alex ten Napel fotografeerde kippen door heel Nederland.
Foto van Wim Diepenbroek

Portretfotograaf Alex ten Napel doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Robbert Vermue tekende zijn verhaal op. Dit verhaal verscheen in de februari 2019 editie van National Geographic Magazine.

Lees ook: In beeld: de helden van Vrygrond

Lees ook: Vechten voor het waaierhoen


 

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.