Zo fotografeer je als een pro

Die ene perfecte foto maken? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje!

Door Redactie
Gepubliceerd 8 jul. 2019 10:37 CEST

In iedereen schuilt een fotograaf. Maar om die naar boven te halen heb je wel de juiste materialen nodig, en moet je in de basis weten waar je mee bezig bent. Zeker nu we allemaal op elk moment van de dag een camera in onze broekzak dragen. Voor fotowedstrijd-waardige foto’s kun je met een grote camera op pad, of je schiet met je smartphone dat ene prachtplaatje. De camera van je telefoon heeft zoveel features dat een grote losse camera meenemen niet altijd meer nodig is. Maar hoe zorg je voor de perfecte foto? Samen met OPPO hebben we een aantal tips voor leergierige fotografen verzameld.

Mooi is niet altijd beter

Het beeld dat je maakt hoeft niet altijd mooi te zijn. Kies liever voor de werkelijkheid. Zo kan niet elk landschap ‘mooi’ zijn. Bovendien kan (een beetje) lelijkheid juist goede, boeiende foto’s opleveren waarmee je de kijker de foto in trekt en een verhaal vertelt. Kijk bijvoorbeeld naar de foto hieronder. Het is een snapshot uit het dagelijks leven en ook jij had ‘m makkelijk kunnen maken. De reflectie van het licht is misschien niet ideaal, maar door het perspectief wordt je wel direct de foto ingezogen. Waarom is het zo rustig op een normaal zo drukke plek? En wat doet die ene persoon daar? Vertel het verhaal!

Ook al zijn de omstandigheden niet ideaal, het perspectief van deze foto maakt het wel een boeiend beeld.
Foto door Saul de Jongh

Zon is niet hetzelfde als licht

De zon hoeft niet te schijnen. Ook (en misschien zelfs juist) als de zon niet schijnt, kun je goede foto’s maken. Let ook op het tijdstip van de dag: de ochtend- en avonduren bieden doorgaans licht dat veel meer spanning en diepte in je foto’s brengt. Of kies bijvoorbeeld voor een reflectie zoals bij onderstaand beeld.

Maak optimaal gebruik van het beschikbare licht.
Foto door Saul de Jongh

Wees niet bang in te zoomen

Tot voor kort waren ingezoomde foto’s not done. Dat kwam vooral omdat het de kwaliteit niet ten goede kwam. Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Met je camera kun je natuurlijk haarscherp inzoomen, maar dat kan nu ook prima met je smartphone! Zo kun je bijvoorbeeld met de OPPO Reno 10x Zoom zelfs na 10 keer inzoomen nog een even scherpe foto maken als zonder zoom. Dit betekent dat er super veel nieuwe mogelijkheden zijn om beelden vast te leggen. Experimenteer hier eens mee en laat jezelf verrassen.

Ook met je mobiele telefoon maak je haarscherpe foto's. Bijvoorbeeld met de OPPO Reno 10x Zoom: tot 10 keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Maak een plan en visualiseer

Goede fotografie is een kwestie van goede ideeën uitwerken. Probeer voordat je de camera richt en klikt, het beeld al in gedachten te creëren. Maak een plan en visualiseer dat plan door middel van een moodboard. Of ga met een doel de deur uit, bijvoorbeeld: vandaag fotografeer ik alleen maar horizons met de wideangle of dieren met de zoomfunctie.

Meer is altijd beter

Probeer niet helemaal op te gaan in een beeld en in een moment, maar maak veel foto’s achter elkaar. Zowel vanuit eenzelfde hoek als net een andere. Het komt vaak voor dat je overtuigd bent van een bepaald beeld, maar er pas later achter komt dat het ‘m toch net niet is. Door veel foto’s te schieten zit er vaak een écht goed beeld bij en kun je achteraf een wat objectievere keuze maken. Fotografeer je met je mobiele telefoon? Dan kan dat natuurlijk ideaal met een smartphone waarmee je heel snel achter elkaar beelden kunt schieten.

Laat je inspireren en houd de Instagram-pagina van OPPO in de gaten voor tips, tricks en meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen van het smartphonemerk.

Vergeet je mooiste foto’s niet in te zenden voor de National Geographic Fotowedstrijd 2019 en maak kans om de onlangs gelanceerde OPPO Reno 10x Zoom smartphone te winnen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Ook smartphonefotografie kan winnen, vindt juryvoorzitter Arno Kantelberg
Fotografie
Doe mee met de National Geographic Fotowedstrijd
Fotografie
Catalina, het mysterieuze meisje dat in ondergronds Boekarest leefde
Fotografie
Het perfecte plaatje
Fotografie
In beeld: het Noorse landschap dat fantasiewerelden inspireert

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.