Vakantiefotografie: zo schiet jij de beste beelden

Met deze tips kom jij met de mooiste foto's terug van vakantie.

Door Redactie
Gepubliceerd 2 aug. 2019 13:44 CEST

Sta jij op je vakantieadres voor het rek met ansichtkaarten, je af te vragen waarom jouw foto’s er toch echt anders uitzien dan die perfecte plaatjes? Laat die kaarten dan eens niet liggen, maar probeer ervan te leren! Want echt, ze staan niet voor niets in het rek.

Vakantiefotografie is misschien wel de lastigste categorie, want alles wat je ziet is helderblauw (de lucht, de zee), of heel wit (de sneeuw) en sowieso overbelicht door de zon. Een klein wolkje is voor de zonaanbidder misschien geen goed nieuws, maar voor een fotograaf kan het zijn vakantie nóg beter maken. Naast wat goedgezindheid van de weergoden en goede apparatuur (dat kan ook een smartphone zijn, zoals de OPPO Reno 10x Zoom), zijn tips natuurlijk ook welkom.

OPPO Reno 10x Zoom in actie: eerste foto 0x zoom, tweede foto 6x zoom, derde foto 10x zoom

Tip 1: Lokaliseer de hoogtepunten

Goed, terug naar dat ansichtkaartenrekje. Je hebt je hopelijk goed ingelezen met de beste reisgidsen en daarin ook mooie beelden gespot, maar de variatie in fotografie zie je pas echt goed op de kaarten in dat rek. Zo leer je bijvoorbeeld waar je moet staan om een indrukwekkende foto te nemen van de Brooklyn Bridge, wat de beste hoek is van de Matterhorn berg, waar de weerspiegeling het mooist is in het Comomeer en of je in een boot/lift/auto moet stappen voor het beste perspectief van Cinque Terre. Om maar wat te noemen.

Foto genomen met de groothoeklens van de OPPO Reno 10x Zoom

Tip 2: Kies het juiste moment

Misschien niet heel relaxt, maar ’s ochtends vroeg zijn de mooie plekjes nog niet volgestroomd met toeristen en ’s avonds als de zon begint te zakken heb je toch echt het beste licht. Plan dit soort momenten dus goed zodat jij de mooiste beelden kunt schieten en je reisgezelschap niet eindeloos hoeft te wachten tot jij dat ene – op dat moment onmogelijke – mooie plaatje hebt. Wel zo gezellig als je tussendoor gewoon een gezellige groepsfoto kunt maken met de groothoeklens van de OPPO Reno 10x Zoom bijvoorbeeld.

Tip 3: Ga ook ’s avonds door met fotograferen

Laat je vooral niet tegenhouden door overbelichting van de romantische lichtjes op het terras of juist plekken waar er weinig tot geen licht is. Waar het voorheen lastig was om ook ’s avonds herinneringen vast te leggen, maak je tegenwoordig met de juiste gadget gemakkelijk echt mooie foto’s. Zo kun je met de OPPO Reno 10x Zoom scherpe foto’s maken met de ultra-nacht modus functie, met behoud van de juiste kleuren. Tot de laatste uurtjes kun je doorgaan om de beste herinneringen vast te leggen.

Foto genomen met de ultra-nachtmodus van de OPPO Reno 10x Zoom

Tip 4: Wees voorzichtig met nabewerking

Ken je dat gevoel, dat je na 3 dagen zo gewend bent aan je omgeving dat je bijna vergeet hoe enthousiast je op dag 1 was? Probeer je enthousiasme vast te houden en laat je niet verleiden om je foto’s te veel te bewerken. En als je dan toch beelden bewerkt, probeer eerst de filters die voorgeprogrammeerd op je smartphone staan. Je wilt namelijk niet dat je na veel moeite uiteindelijk onrealistische beelden overhoudt.
 

Laat je inspireren en houd de Instagram-pagina van OPPO in de gaten voor tips, tricks en meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen van het smartphonemerk.

Vergeet je mooiste foto’s niet in te zenden voor de National Geographic Fotowedstrijd 2019 en maak kans om de onlangs gelanceerde OPPO Reno 10x Zoom smartphone te winnen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Marco Borsato wil foto’s met vraag- of uitroepteken
Fotografie
Tips voor betere iPhone-fotografie
Fotografie
Tips voor digitale fotografie
Fotografie
De kracht van fotografie in boekvorm
Fotografie
De lenzen waar de Canon Ambassadors niet zonder kunnen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.