Ook smartphonefotografie kan winnen, vindt juryvoorzitter Arno Kantelberg

De juryvoorzitter vertelt waar de jury op let bij het beoordelen van de ingezonden foto's voor de National Geographic Fotowedstrijd 2019.

Door OPPO
Gepubliceerd 13 nov. 2019 14:03 CET

Arno Kantelberg is naast hoofdredacteur van onder andere National Geographic een graag gezien jurylid en commentator van alles wat hij om zich heen ziet. Dagelijks beoordeelt hij beelden voor magazines en wekelijks becommentarieert hij outfits van bekende mensen voor zijn column in Volkskrant Magazine. Dit jaar is hij voor het eerst onderdeel van de National Geographic fotowedstrijd voor amateurs waarvan smartphonemerk OPPO de exclusieve sponsor is. Kantelberg is tevens juryvoorzitter. “Ja, dat is toch wel erg leuk, maar ook uitdagend om te doen”, vat hij deze taak samen.

Foto gemaakt met OPPO Reno2

Hier let een jurylid op

Waar let een getraind kijker op als er uit zoveel inzendingen een winnaar moet worden gekozen? “Ik ben gewend kritisch te kijken ja, maar denk ook dat ik wel altijd heel constructief ben. Dus een beeld moet in dit geval een bepaalde emotie opwekken, en je meteen grijpen. Maar het moet ook technisch goed gemaakt zijn. Zo kwamen we na een eerste selectie pas bij het op doek printen van een beeld achter dat ‘ie in scene gezet was. Dat mag niet, en dus viel het beeld toen af.”

Technologie en fotografie

De jury delibereerde een dag lang over de genomineerden die na een voorselectie bij hen op tafel kwamen. “Wij kregen de taak om uit meer dan 10.000 inzendingen drie winnaars te kiezen. Dat was nogal een klus, maar we waren het snel met elkaar eens gelukkig.” Soms kwamen daar wel morele kwesties bij kijken, die ook het fotografielandschap an sich de afgelopen jaren sterk hebben beïnvloed. “Mag je bijvoorbeeld technologie als een drone gebruiken om tot een winnend beeld te komen? Dat soort vragen kwamen wel ter tafel. En uiteindelijk hebben we besloten dat we nu eenmaal in een tijd leven waarin we dit soort ontwikkelingen niet meer kunnen negeren. En dus hebben we een foto genomineerd in de categorie landschap die inderdaad met een drone is gemaakt”, legt Kantelberg uit.

Foto gemaakt met OPPO Reno2

Is smartphonetechnologie de toekomst?

Een andere ontwikkeling is smartphonefotografie. “Iedereen is tegenwoordig professioneel fotograaf, of in ieder geval professioneel amateurfotograaf. De drempel tot fotografie is daarmee weg. Dat geeft veel mogelijkheden, zoals precies op het juiste moment een camera bij de hand hebben. Ook deze inzendingen nemen we dus heel serieus en kunnen dus winnen” Het is dus niet zo gek dat het Chinese smartphonemerk OPPO exclusief sponsor is van de National Geographic Fotowedstrijd. “Smartphonefotografie is zeker onderdeel van de toekomst van fotografie en moet serieus genomen worden. Dat geldt ook voor een wedstrijd als deze”, aldus de juryvoorzitter.

De winnende beelden

Wat maakt een foto dan een winnend beeld? “We waren het als jury toch vrij snel met elkaar eens welke beelden het sterkst waren en dus moesten winnen. Vaak is het een samenkomst van elementen, maar vooral de eerste reactie moet meteen sterk zijn. Dat was in alle gevallen zo”, zegt Kantelberg.

Foto gemaakt met OPPO Reno2

Ga zelf aan de slag en steel de show met de nieuwe OPPO Reno2

Benieuwd naar de uitslag? Op zondag 17 november worden de winnaars bekendgemaakt in het Museon in Den Haag. Wil je volgend jaar zelf kans maken? Ga dan aan de slag met de OPPO Reno2 en ervaar hoe gemakkelijk je een professionele fotograaf kan zijn door op elk moment je topcamera bij de hand te hebben.

Deze nieuwe telefoon steelt de show op het gebied van smartphonefotografie met een 48MP quad-camera opstelling en geavanceerde features zoals de Ultra Dark Mode voor fotografie in het donker, de Ultra-Steady video voor het maken van non-shaky of ‘bibberende’ video’s en de 5x Hybrid zoom voor het loepzuiver vastleggen van de kleinste details. Met de geavanceerde Portraid Mode met Bokeh-effect speel je daarnaast eenvoudig met scherpte en diepte voor indrukwekkende portretfoto’s.

Volg OPPO op Instagram en Facebook voor inspiratie en maak een studio van de wereld om je heen.

OPPO Reno2 in de kleuren Ocean Blue en Luminous Black
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Zo fotografeer je als een pro
Fotografie
Doe mee met de National Geographic Fotowedstrijd
Fotografie
Catalina, het mysterieuze meisje dat in ondergronds Boekarest leefde
Fotografie
Het perfecte plaatje
Fotografie
In beeld: het Noorse landschap dat fantasiewerelden inspireert

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.