Betoverende bubbels in het ijs van Alaska zijn een angstaanjagend signaal

Met zijn kunst legt deze fotograaf verontrustende tekens van klimaatverandering bloot.

Foto's Van Ryota Kaji Kajita
Gepubliceerd 7 feb. 2020 16:54 CET
Sinds 2010 fotografeert Ryota Kajita patronen onder en op de laag ijs die de rivieren, meren, ...
Sinds 2010 fotografeert Ryota Kajita patronen onder en op de laag ijs die de rivieren, meren, moerassen en vijvers in Alaska bedekt.
Foto van Ryota Kajita

Zodra de herfst in Alaska op zijn einde loopt, gaat Ryota Kajita op zoek naar het eerste ijs van de winter. Dat doet hij elk jaar. Kajita is geboren in Japan en woont nu in Fairbanks. Deze fotograaf gelooft dat “alles, hoe onbeduidend ook, samenhangt met grotere aspecten van onze planeet.” Een voorbeeld daarvan is volgens hem het ijs dat vijvers en meren afsluit en nog zichtbaar is voordat het door sneeuw wordt bedekt.

Sinds 2010 maakt Kajita foto’s van het ijs voor zijn project Ice Formations. Hij is gefascineerd door de geometrische patronen van bruisende bubbels onder het bevroren oppervlak en de sneeuw- en ijskristallen die erover zijn uitgestrooid. Op veel foto’s zie je composities met ingesloten, bevroren bubbels methaan en kooldioxide.

Kajita zegt dat de patronen in het ijs die hij heeft gefotografeerd, 25 tot 75 centimeter in doorsnee zijn. Hoewel hij ze prachtig vindt, maakt hij zich ook zorgen over wat ze betekenen. “Omdat methaangas als een van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect wordt gezien, onderzoeken wetenschappers in Alaska wat de relatie van deze bevroren bubbels is ten opzichte van klimaatverandering.”

Hoewel Kajita deze patronen graag fotografeert, baren ze hem wel zorgen. Naarmate de noordelijke regionen van de aarde opwarmen, ontdooit de permafrost steeds sneller. Hierdoor komt meer methaan vrij. Dit is een schadelijk broeikasgas.

Kajita hoopt dat mensen die zijn foto’s zien, zich “verbonden voelen met de natuur” en dat ze door die verbondenheid “grotere problemen zullen aanpakken, zoals klimaatverandering.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.

“Je hebt maar kort de tijd om ijspatronen te vinden,” zegt Kajita, “omdat alles wordt bedekt zodra de sneeuw valt.”

lees verder

Permafrost op de Noordpool ontdooit sneller dan verwacht

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.