In beeld: Groeten uit Noord-Korea

Hoe leg je individualiteit vast in een land waar gedrag zo streng wordt gecontroleerd?

Foto's Van Stéphan Gladieu
Gepubliceerd 5 mrt. 2020 10:32 CET, Geüpdatet 5 nov. 2020 06:20 CET

In Noord-Korea wonen 25 miljoen mensen, maar alleen van de leiders bestaan zichtbare portretten. Gewone burgers worden zelden gefotografeerd – alleen in grote groepen, zelfs op hun trouwdag.

In 2017 vertrok de Franse fotograaf Stéphan Gladieu naar Noord-Korea, op zoek naar individualiteit. In fabrieken en op boerderijen werden de netste werknemers door overheidsfunctionarissen voor hem neergezet. ‘In een land waar het ‘individu’ niet bestaat, was het heel gek dat ik mensen vroeg alleen te gaan staan,’ zegt Gladieu. Alle bezoeklocaties werden uitgekozen door de begeleiders, door de overheid goedgekeurde gidsen. Gladieu koos wie hij voor zijn camera wilde hebben, al vonden de gidsen vaak dat mensen te lelijk, te oud of onfatsoenlijk waren.

Elk los portret zou op propagandamateriaal kunnen lijken, terwijl alle portretten samen juist een verontrustende uniformiteit tonen. Zelfs als de gidsen naast Gladieu stonden, begrepen ze niet wat hij aan het doen was. ‘Ze zagen nooit wat ik zag,’ vertelt hij. ‘Ze zijn zo ver weg, in een compleet andere wereld.’ 

LEES VERDER

Met de trein door het geheimzinnige platteland van Noord-Korea

Deze spoorlijn loopt langs steden en dorpen die al sinds lange tijd voor buitenlanders zijn gesloten.
Lees meer