De brug verbindt de ruige wanden van het Karakoram-gebergte. Hangend boven het door gletsjers gevoede water van de rivier de Hunza lijkt de hangbrug van Hussaini niet meer dan een delicate draad. En inderdaad, wanneer het waait schommelt de brug van touw en houten planken heen en weer.

Een plaatje schieten

Voor deze foto hoefde fotograaf Kevin Faingnaert geen stap te zetten op de hachelijke oversteekplaats die al levens heeft gekost. Hij beklom de westoever van de rivier. Vanaf dat punt had Faingnaert een prachtig zicht op alle omringende bergen.

De hangbrug van Hussaini Pakistan
De hangbrug van Hussaini Pakistan.
NGM Maps

Hemelhoog

Niet ver van de rivier rijst de torenhoge Rakaposhi op. De berg is een bestemming voor ervaren klimmers. Vanuit Hussaini kost het ze twee dagen om het Rakaposhi-basiskamp te bereiken. Dit is een landschap dat avonturiers voortbrengt. Bergbeklimster Samina Baig was de eerste Pakistaanse vrouw die de zeven toppen, de hoogste bergen van elk continent, bedwong.

(Verken de wildste en mooiste landschappen van Pakistan.)

Technisch wonder

De brug is bereikbaar via de Karakoram Highway. Deze dertienhonderd kilometer lange weg loopt door het moeilijkst begaanbare terrein ter wereld. De aanleg van de weg duurde bijna twintig jaar en was een hele uitdaging. Dat was deels vanwege de afgelegen locatie, maar ook vanwege de grote hoogte. Teams uit China en Pakistan werkten samen en creëerden zo een moderne zijderoute tussen beide landen.

Enkele getallen

636: de afstand van de brug tot Islamabad, in kilometers

150: de lengte van de brug, bij benadering, in meters

7788: de hoogte van de berg Rakaposhi, in meters

Dit verhaal verschijnt in het oktobernummer van het National Geographic-tijdschrift.