Foto's laten de chaos zien wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt

De Russische militaire operatie in Oekraïne wordt uitgevoerd via land, zee en lucht. De volgende beelden laten zien hoe het er vanaf de grond uit ziet.

Door Nina Strochlic
Gepubliceerd 25 feb. 2022 13:35 CET
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Een Oekraïense militair wacht tot een mortieraanval voorbij is aan de frontlinies van Oost-Oekraïne, terwijl grote militaire inzet aan de gang is met de Russische invasie. Volgens nieuwsberichten zijn donderdag meer dan 40 Oekraïense soldaten om het leven gekomen. 

Foto door Anatolii Stepanov, AFP / Getty Images

Scènes van chaos verzwolgen donderdag de hoofdstad van Oekraïne, nadat de bewoners voor zonsopgang werden gewekt door het geluid van raketten die insloegen in Kiev. De op een na grootste stad van het land, Kharkiv, die aan het noordoosten van Rusland grenst, kreeg te maken met een hoge hoeveelheid ontploffingen.  

De hele dag door blokkeerden auto's snelwegen met mensen die wanhopige poging doen om de  gebombardeerde steden te ontvluchten, dit leidde tot overvolle metrostations en een vluchtelingenstroom die het land probeerde te verlaten. 

De escalatie, die Rusland omschreef als een 'speciale militaire operatie' en de Verenigde Staten als 'oorlog met voorbedachten rade', is de grootste bedreiging voor de vrede in Europa geworden sinds de Tweede Wereldoorlog, zeggen wereldleiders. 

Dienstplichtigen voor het Russische leger stappen in een trein na een afscheidsceremonie op het treinstation van Sebastopol op de Krim. Duizenden Russische troepen zijn ingezet door land heen, door de lucht en over zee om te helpen bij de invasie van Oekraïne. 

Foto door Konstantin Mihalchevskiy, Sputnik / AP

Mannen en vrouwen houden geweren vast tijdens een militaire oefening voor burgers, uitgevoerd door de Beweging van Veteranen van Zakarpattia in het dorp Siurte, in het westen van Oekraïne. Terwijl Oost-Oekraïne sterke banden heeft met Rusland, heeft het westen ernaar gestreefd zich aan te sluiten bij de NAVO-landen. 

Foto door SIPA / AP

Map

Foto door National Geographic

De Russische invasie van Oekraïne speelt zich nu af via land, zee en lucht. Honderden raketten zijn afgevuurd op Oekraïne, gericht op militaire doelen zoals vliegvelden, kazernes en munitieopslag. Volgens nieuwsberichten zijn Russische soldaten de grenzen van zowel Rusland als Wit-Rusland overgestoken. Omliggende landen mobiliseren extra militaire troepen aan de zuidkust. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een avondklok en krijgswet afgekondigd. 

Een konvooi van Russische gepantserde voertuigen rijdt langs een snelweg op de Krim. Voordat de invasie serieus begon, werd een groot aantal militairen van naar schatting 100.000 Russische troepen nabij de Oekraïense grens waargenomen, maar Moskou ontkende plannen te hebben om een ​​aanval uit te voeren. 

Foto door Ap

De dag voordat de Russische invasie begon, werden Oekraïense soldaten gezien in het noorden van Donetsk, een gebied van Oekraïne dat door Rusland en zijn bondgenoten als onafhankelijk wordt erkend. Poetin beval de inzet van Russische troepen naar twee afgescheiden regio's in Oost-Oekraïne, na de Russische erkenning van hun onafhankelijkheid 

Foto door Wolfgang Schwan, Anadolu Agency / Getty Images

Een Russisch legerdienst-lid vuurt eind januari een houwitser af tijdens oefeningen in het Kuzminsky-gebergte in de zuidelijke regio Rostov in Rusland. 

Foto door Sergey Pivovarov, Reuters

Er komt rook stijgt af van een luchtverdedigingsbasis als nasleep van een schijnbare Russische aanval in Mariupol, Oekraïne, op donderdag. Voor zonsopgang waren er grote explosies te horen in de grootste steden van Oekraïne, en wereldleiders keurden het begin van de Russische invasie onmiddellijk af. 

Foto door Photorgaph by Evgeniy Maloletka, AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft beweerd dat hij Oekraïne wil "demilitariseren", maar analisten en historici geloven dat hij bang is voor de alliantie van Oekraïne met het Westen en denkt dat het land van plan is om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en ziet dat als een veiligheidsrisico voor Rusland.

Rusland en Oekraïne hebben meer dan duizend jaar gedeelde geschiedenis, onderbroken door oorlog, hongersnood en identiteitspolitiek. Tijdens eeuwen van Europese oorlogen zijn de twee naties gescheiden en verenigd geweest onder verschillende rijken en republieken.

Oekraïne beleefde korte momenten van onafhankelijkheid in de door de revolutie gekenmerkte 20e eeuw, maar werd in 1922 snel meegesleept als een republiek van de voormalige Sovjet-Unie. Oekraïne werd onafhankelijk toen de Sovjet-Unie in 1991 instortte en kreeg een ondertekende overeenkomst van Rusland, de VS en het VK om zijn soevereiniteit te beschermen. Maar Poetin heeft lang aanspraak gemaakt op Oekraïne als onderdeel van Rusland. 

Niet-geïdentificeerde militairen, vermoedelijk Russische militairen, worden gezien voor een konvooi van militaire vrachtwagens in de buurt van een Oekraïense marinebasis. Alle Oekraïense militaire bases op het Krim-schiereiland werden weken voor de invasie van Oekraïne geblokkeerd door de ongeïdentificeerde militaire soldaten. 

Foto door Boryana Katsarova, LUZ / Redux

Op deze en de volgende foto is te zien hoe mensen donderdag in Kiev proberen in bussen en treinen te stappen nadat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne had uitgevoerd, waarbij steden en bases werden aangevallen met luchtaanvallen of beschietingen. 

Foto door Emilio Morenatti, AP

Zie bovenstaande tekst

Foto door Emilio Morenatti, AP

In deze afbeelding van een video die is vrijgegeven door de Russische presidentiële persdienst, spreekt president Vladimir Poetin de natie toe vanuit Moskou. Poetin verwierp internationale veroordelingen en sancties en waarschuwde andere landen dat elke poging tot inmenging zou leiden tot "gevolgen die je nog nooit hebt gezien". 

Foto door Russian Presidential Press Service via AP

Pro-Russische activisten vieren feest in de straten van het door separatisten gecontroleerde Donetsk nadat Poetin een decreet had ondertekend waarin twee door Rusland gesteunde afgescheiden regio's in Oost-Oekraïne als onafhankelijke entiteiten worden erkend. Achter hen explodeert vuurwerk in de lucht. 

Foto door Alexander Ermochenko, Reuters

Toen de dreiging van de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 groter werd, smeekten kleine protesten over de hele wereld om vrede. Hier, eind januari, zwaait een jongen met een Oekraïense vlag tijdens een rally in Niagara Falls in Canada. 

Foto door Nick Iwanyshyn, Reuters

Pro-Oekraïense demonstranten schreeuwen verschillende slogans tijdens een kleine demonstratie buiten het Russische consulaat in Istanbul, Turkije, toen het nieuws over de invasie zich donderdag verspreidde. 

Foto door Francisco Seco, AP

Separatistische regio's en etnische allianties hebben lijnen getrokken tussen Oost-Oekraïne en westelijke regio's: Oost-Oekraïne heeft sterke banden met Rusland in tegenstelling tot de westelijke regio's van het land die een bondgenootschap hebben gesloten met Europa en Amerika. In 2014, kort na de annexatie van de Oekraïense regio van de Krim, verklaarde Poetin Kiev tot “de moeder van Russische steden”. In een recente toespraak ontkende Poetin de Oekraïense onafhankelijkheid en beschreef het als een onderdeel van de "geschiedenis, cultuur en spirituele ruimte" van Rusland.

Een volwaardige Oekraïense invasie zal naar verwachting de grootste landoorlog in Europa worden sinds 1945. "We hebben sinds de Tweede Wereldoorlog geen conventionele beweging als deze gezien, van natiestaat tot natiestaat", zegt een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris. aldus de Washington Post.

De NAVO is van plan troepen naar het oosten te sturen en heeft beloofd ervoor te zorgen dat de gevechten niet overslaan naar haar lidstaten. Naties, waaronder Litouwen, dat grenst aan Wit-Rusland en een Russische enclave genaamd Kaliningrad, hebben al troepen ingezet om hun grenzen te beschermen. 

Een Oekraïens militair loopt langs de frontlinie van de door de regering gecontroleerde stad Avdiivka in Donetsk. 

Foto door Gleb Garanich, Reuters

De kist van kapitein Anton Olegovich Sidorov wordt naar de Saint Trinity Cathedral in Kiev, Oekraïne gedragen. De dood van de soldaat, die zaterdag door het Oekraïense leger werd gemeld, was een van de eerste slachtoffers in het escalerende conflict. Het werd toegeschreven aan een dodelijke granaatscherf tijdens een golf van beschietingen door separatisten in het oosten. 

Foto door Pierre Crom, Getty Images

Zie bovenstaande tekst

Foto door Chris McGrath, Getty Images

Buurland Polen bereidt zich, geholpen door Amerikaanse troepen, voor om de vluchtelingen op te vangen die momenteel de grens oversteken. Ambtenaren schatten dat een miljoen Oekraïners zullen vluchten naar Polen. Terwijl de wereld zich schrap zet voor oorlog, zijn de economische- en veiligheidsconsequenties al begonnen, waardoor de aandelenkoersen in de VS, Europa en Azië instortten.

Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel hield secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag een persconferentie, waarin hij zei: “Rusland heeft Oekraïne aangevallen. De vrede op ons continent is verbrijzeld.” 

Auto's die uit Kiev kwamen, liepen donderdag vast op straat toen duizenden probeerden te vluchten in de aanval van een Russische invasie. 

Foto door Emilio Morenatti, AP

Een vrouw en een kind kijken donderdag uit het raam van een bus als ze Sievierodonetsk in het oosten van Oekraïne verlaten. Een oorlog in Oekraïne kan leiden tot massale slachtoffers, een vluchtelingencrisis en weergalmen over de hele wereld, zeggen conflictexperts. 

Foto door Vadim Ghirda, AP
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Volg de inmiddels 30 jaar durende strijd om onafhankelijkheid van Oekraïne aan de hand van deze visuele tijdlijn
Geschiedenis en Cultuur
Hoe is het conflict tussen Rusland en Oekraïne ontstaan?
Geschiedenis en Cultuur
De geschiedenis van de molotovcocktail, het iconische wapen van de underdog
Geschiedenis en Cultuur
Wat is de definitie van genocide en waarom is deze misdaad zo moeilijk te bewijzen?
Geschiedenis en Cultuur
Wat was de Koude Oorlog - en gaan we een nieuwe tegemoet?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.