Het vergeten verhaal van de Depokkers
Cornelis Chastelein, koopman en VOC-ambtenaar, liet na zijn dood in 1714 zijn landgoed Depok in Nederlands-Indië na aan 150 slaven. Uit de turbulente geschiedenis die volgde, ontstond een hechte gemeenschap – die tot op de dag van vandaag standhoudt.

Het vergeten verhaal van de Depokkers

Cornelis Chastelein, koopman en VOC-ambtenaar, liet na zijn dood in 1714 zijn landgoed Depok in Nederlands-Indië na aan 150 slaven. Uit de turbulente geschiedenis die volgde, ontstond een hechte gemeenschap – die tot op de dag van vandaag standhoudt.

Parthenon op Acropolis heeft waarschijnlijk verkeerde naam

Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat één van ’s werelds beroemdste gebouwen, het Parthenon op de Acropolis in Athene, waarschijnlijk niet het Parthenon was.

Newton: wetenschapper en alchemist

De Britse wetenschapper en alchemist deed fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen, zoals de wet van de zwaartekracht, maar hij voerde ook alchemistische experimenten uit en schreef obscure theologische speculaties.

De drooglegging: het ontstaan van het moderne gangsterdom

In 1919 slaagde de geheelonthoudersbeweging erin het 18de amendement op de Amerikaanse grondwet te laten aannemen. De productie, de verkoop en het vervoer van alcoholische drank werden verboden, met desastreuze gevolgen.

Graven in het verleden op Cyprus

Wat drijft reizigers – behalve Wanderlust en avontuur – om naar een bepaalde plek af te reizen? Voor redacteur Servaas Neijens is dit geschiedenis en archeologie.

Bekijk alle History Month masterclasses

Historicus Bart Gielen nam je de hele maand november mee in de oude geschiedenis. Van het Romeinse Rijk tot het Griekse symposium: welke masterclass wil jij nog een keer zien?

De honderd dagen van Napoleon Bonaparte

Na een jaar ballingschap op Elba keerde Napoleon onverwacht naar Frankrijk terug voor de restauratie van zijn keizerrijk.

De geboorte van de democratie

In de 6de eeuw v.C. werd Athene geregeerd door de tiran Peisistratos en zijn zonen. De verbannen staatsman wist de stad in 510 v.C. te bevrijden. Zijn radicale politieke hervormingen maakten van Athene de bakermat van de democratie.

Etruskische begrafenisrituelen: vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd

De evolutie van begrafenisrituelen (van cremeren naar begraven) toont de continuïteit van de Etruskische beschaving vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd.
Nieuwe reconstructie van Ötzi’s laatste, wanhopige klim
De beroemde ijsmummie stierf 5300 jaar geleden op een hoge Alpenpas door een pijl in de rug. Onderzoekers hebben nu de vreemde route geanalyseerd die hij vlak voor zijn dood aflegde.

Springlevende geschiedenis: 5x raadsels die we nog gaan oplossen

Over de oude geschiedenis valt nog zoveel te ontdekken. National Geographic ging in gesprek met historicus Bart Gielen. “Het houdt gewoon nooit op!”

Grootste Cyprustentoonstelling ooit in Nederland

In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden kunt u kennismaken met een selectie van vierhonderd voorwerpen die gezamenlijk een verhaal vertellen van negenduizend jaar Cyprus.

Ga in november mee op reis door de geschiedenis

Van het oude Egypte tot het Romeinse rijk, op alle kanalen neemt National Geographic je deze maand mee in de geschiedenis van de mensheid.

Geschiedenis 101: de protestantse Reformatie

Wie was Maarten Luther? Wat is de Reformatie en waarom was die belangrijk? Zo'n 500 jaar geleden zou Luther zijn 95 stellingen op de slotkerk in Duitsland hebben gespijkerd. Met dank aan de boekdrukkunst zou dit 16e-eeuwse protest tegen corruptie in de katholieke kerk van grote invloed blijken op het christendom - en op de geschiedenis.

De geschiedenis van de Bijbel in animatie

Maak een reis door de tijd in deze animatiefilm over de geschiedenis van de Bijbel.

Deze 19e eeuwse dandy zorgde voor een stijlrevolutie

George ‘Beau’ Brummell werd begin 19de eeuw beroemd als de best geklede man van Engeland. Tegenwoordig staat hij bekend als de eerste dandy in de geschiedenis. 

Rembrandt: het wonder van zijn tijd

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Nederlands grootste kunstschilder overleed. Daarom is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Wie was deze man, die werd geroemd als ‘het wonder van onze tijd’?