Stop met plastic

Hoe je tandenborstel onderdeel werd van het plasticprobleem

Dit jaar zullen wereldwijd een paar miljard tandenborstels worden weggegooid, de meeste van plastic. Hoe is het zover gekomen – en kunnen we het veranderen?

Tien dingen die je niet wist over Aladin

Het bioscooppubliek kan genieten van Disney’s nieuwe filmversie van ‘Aladdin’, maar de oorsprong van dit oude verhaal is verrassend – en soms verontrustend.

Herman Boerhaave: hoe een Leidse geleerde de dokter van heel Europa werd

In de 18de eeuw was Herman Boerhaave een internationale beroemdheid. Uit Europa én ver daarbuiten kwamen mensen om zich door hem te laten behandelen of om van hem te leren. Zijn manier van onderwijzen vormt nog steeds de basis voor geneeskundeopleidingen.

Notre-Dame de Paris: meer dan 800 jaar geschiedenis

De robuuste en majestueuze gotische kathedraal wist de turbulente geschiedenis van Frankrijk eeuwenlang te doorstaan. In de negentiende eeuw herrees het bouwwerk uit haar bijna ruïneuze staat, dankzij een groots restauratieproject.
16 foto's
De Notre-Dame: 16x foto’s uit de oude doos
In navolging op de brand in de Notre-Dame delen wij oude foto’s uit onze collectie die de kathedraal als tijdloos icoon laten zien.

Grote ontdekking: de poort van Isjtar in een Berlijns museum

De toegangspoort tot het machtige Babylonische koninkrijk werd opgegraven en daarna herbouwd in het Pergamonmuseum in Berlijn.

Nieuwe aanwijzingen voor verdwenen tombe Alexander de Grote in Egypte

Opgravingen in de oude koninklijke wijk van Alexandrië leveren intrigerende hints op over de laatste rustplaats van de beroemde veroveraar.

Het heelal volgens de Grieken

De eerste Griekse filosofen hadden verschillende theorieën over de vorm van de aarde en haar plaats in het universum. Was de aarde plat of bol?

En... actie! Hoe de gebroeders Lumière de film uitvonden

Dankzij de cinematograaf, hun revolutionaire camera en projector, werden Louis en Auguste Lumière in 1895 de geestelijke vaders van het witte doek.

De geboorte van de schrijfmachine

We zijn alweer bijna vergeten hoe ze eruitzagen, maar ooit veroorzaakte de schrijfmachine een heuse kantoorrevolutie.

Hoe de Franse koningin Marie Antoinette haar hoofd verloor

De echtgenote van Lodewijk XVI werd voor een revolutionair tribunaal geleid op last van samenzwering met de vijanden van de Franse Revolutie. Na een proces van amper twee dagen werd de ‘weduwe Capet’ veroordeeld tot de guillotine.

De zwarte farao's komen naar Drenthe

In het Drents Museum ontmoet je de koningen die regeerden over Nubië. Driehonderd objecten vertellen over hun rijke cultuur én over hun soms stormachtige relatie met Egypte. 
Geschiedenis

Waarom offerde deze oeroude gemeenschap zijn eigen kinderen?

Ruim vijfhonderd jaar geleden offerden leden van het Chimúvolk in het huidige Peru 269 kinderen tijdens schokkende rituelen. Waarom gebeurde dat?
Wetenschap En Technologie

500 jaar oud skelet had zijn laarzen nog aan

De in Londen langs de Theems gevonden botten van een man uit de Middeleeuwen vertonen de tekenen van een zwaar leven en een raadselachtige dood.