Jane Goodall – hoe een vrouw ons mensbeeld veranderde

Op haar 26ste was Jane al een legendarisch veldwerker en daarna zou ze haar onderzoeksresultaten altijd blijven verdedigen – ondanks twijfels van collega-onderzoekers.

Bekijk alle History Month masterclasses

Historicus Bart Gielen nam je de hele maand november mee in de oude geschiedenis. Van het Romeinse Rijk tot het Griekse symposium: welke masterclass wil jij nog een keer zien?

De honderd dagen van Napoleon Bonaparte

Na een jaar ballingschap op Elba keerde Napoleon onverwacht naar Frankrijk terug voor de restauratie van zijn keizerrijk.

Zeer zeldzame leeuwenmummies in Egypte ontdekt

Tot dusver hadden egyptologen nog maar één leeuwenmummie aangetroffen. Waren dit soort mummies sowieso erg zeldzaam of hebben we ze gewoon nog niet gevonden?
Zeer zeldzame leeuwenmummies ontdekt in Egypte
Tot dusver hadden egyptologen nog maar één leeuwenmummie aangetroffen. Waren dit soort mummies sowieso erg zeldzaam of hebben we ze gewoon nog niet gevonden?

Powervrouwen door de jaren heen

Historicus Bart Gielen neemt je mee in de geschiedenis en bespreekt powervrouwen door de jaren heen. Zelfs bij de vikingen was de rol van de vrouw een verrassende.

De geboorte van de democratie

In de 6de eeuw v.C. werd Athene geregeerd door de tiran Peisistratos en zijn zonen. De verbannen staatsman wist de stad in 510 v.C. te bevrijden. Zijn radicale politieke hervormingen maakten van Athene de bakermat van de democratie.

De Romeinen in Nederland en België

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: de Romeinen.

De ontdekking van het graf van Toetanchamon

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: Carter en zijn zoektocht naar Toetanchamon.

Een dagje uit bij de Romeinen: het Colosseum

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: een dagje uit bij de Romeinen.

Het Griekse symposium

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: het Griekse symposium.

Cortes ontmoet de Azteken

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: het verhaal van Cortés en de Azteken.

Oude Egyptenaren mummificeerden miljoenen vogels. Waar kwamen die vandaan?

Heilige ibissen werden op een industriële schaal geofferd – en nieuw onderzoek helpt ons begrijpen waarom deze vogels uit de moerassen van de Nijl verdwenen.
Ontdek de wereld van Egyptische dierenmummies
Deze oud-Egyptische dieren vonden hun weg naar het hiernamaals.

Doolhof van tunnels onthult overblijfselen oude Jeruzalem

Omstreden opgravingen onder de heilige stad brengen tal van religieuze en culturele schatten naar boven, maar zetten ook eeuwenoude spanningen op scherp.

Etruskische begrafenisrituelen: vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd

De evolutie van begrafenisrituelen (van cremeren naar begraven) toont de continuïteit van de Etruskische beschaving vanaf de prehistorie tot de Romeinse tijd.

Schatverhalen lokten plunderaars naar ‘Verloren Stad’ van Colombia

Toen plunderaars hun pijlen richtten op Teyuna, de oude hoofdstad van de Tairona, haastten archeologen zich om deze bewaarplaats van het verleden van Colombia te redden.

Deze prehistorische vrouw behoorde tot de laatste jager-verzamelaars

Begraven op een bed van geweien en versierd met ornamenten, moet deze 7.000 jaar oude vrouw een geëerd lid van haar Zweedse gemeenschap zijn geweest – maar wie was zij?