Gonur Tepe: fijne schatten van een grootse cultuur
Duizenden fijn bewerkte kunstvoorwerpen kwamen uit de graven in Gonur Tepe tevoorschijn. Ze werden gemaakt in de periode van eind 3de tot midden 2de millennium v.C. en zijn karakteristiek voor de Oxusbeschaving. Ze zijn voor het merendeel te zien in het Nationaal Historisch Museum van Asjgabad, Turkmenistan. 

Gonur Tepe: verloren stad uit de bronstijd

Vierduizend jaar geleden kwam in Centraal-Azië de Oxusbeschaving op. Gonur Tepe, de schakel tussen Mesopotamië en de Indusvallei, was de hoofdstad van deze bloeiende cultuur. 

Exclusief: de zoektocht naar het vliegtuig van Amelia Earhart

Er zijn al veel pogingen gedaan om het lot van de beroemde luchtvaartpioniere te achterhalen, maar nog nooit met de technologische middelen die Robert Ballard tot zijn beschikking heeft.

Oude Maya’s voerden al ‘totale oorlogen’ voordat sprake was van klimaatproblemen

Er wordt vaak gedacht dat de grootschalige verwoesting van Maya-steden pas begon toen de voedselvoorraden slonken door droogte. Een verrassende vondst op de bodem van een meer biedt een andere kijk op die theorie.
Fotoserie: Rohingya-baby’s geboren als vluchteling
In een enorm vluchtelingenkamp in Bangladesh wordt elke dag stateloze kinderen geboren.

Fotoserie: Rohingya-baby’s geboren als vluchteling

In een enorm vluchtelingenkamp in Bangladesh worden elke dag stateloze kinderen geboren.

Waar je bent opgegroeid, wat je at: je botten leggen je leven vast

Met behulp van isotopenanalyse van chemische handtekeningen in eeuwenoude menselijke resten kunnen archeologen verplaatsingen en eetpatronen van bevolkingsgroepen vaststellen. 

Pronkkamer vol topstukken in het Rubenshuis

Het Rubenshuis in Antwerpen laat een Vlaams topstuk uit eigen collectie restaureren: De Kunstkamer van Cornelis van der Geest.

Op zoek naar het paradijs

In zijn onlangs verschenen boek Het ware paradijs ging archeoloog en journalist Tom Buijtendorp op zoek naar het paradijs van Adam en Eva. Hij vond aanwijzingen hiervoor, maar ook iets anders, namelijk dat migratie van alle tijden is.

Vilcamamba, het verloren rijk van de Inca's

De Spanjaarden veroverden Cuzco, maar Inca-opstandelingen wisten nog veertig jaar te overleven in het hart van de Andes. Hun hoofdstad is nog altijd niet teruggevonden. 

Wie waren de eerste Europeanen?

Nieuw genetisch onderzoek naar resten van de eerste bewoners van Europa laat zien dat het continent een smeltkroes is, met oeroude bloedlijnen van immigranten uit Afrika, het Midden-Oosten en de Russische Steppe.

Hoe bomen archeologen helpen bij hun onderzoek

De dendrochronologie is van onschatbare waarde voor het vaststellen van de ouderdom van archeologische vindplaatsen en voorwerpen.
Mogelijke herkomst van Filistijnen uit DNA afgeleid
Uit historische verslagen en archeologische vondsten was eerder al naar voren gekomen dat de booswichten uit het Bijbelverhaal ‘anders’ waren – maar wat was hun eigenlijke herkomst?

Mogelijke herkomst van Filistijnen uit DNA afgeleid

Uit historische verslagen en archeologische vondsten was eerder al naar voren gekomen dat de booswichten uit het Bijbelverhaal ‘anders’ waren – maar wat was hun eigenlijke herkomst?

Frisse wind waait door de geschiedenis in het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft in de hoofdgalerij een nieuwe opstelling geopend met de titel Republiek aan Zee. In ruim vijftig topstukken wordt duidelijk hoe de Republiek in de 17de en 18de eeuw een maritieme natie werd. 

De middeleeuwse tuin als verbeelding van het paradijs

Voor middeleeuwers in Oost en West had de tuin een goddelijke inspiratie, veilig afgesloten van de buitenwereld.

Oeroud DNA laat verrassende wendingen zien in migratie neanderthalers

Genetische verrassingen die uit 120.000 jaar oude botten tevoorschijn kwamen, tonen de gecompliceerde geschiedenis van deze menselijke verwant.