Wat de wereld kwijt kan raken in een conflict met Iran

Nu de spanningen tussen de VS en Iran oplopen, zou belangrijk cultureel erfgoed onbedoeld verwoest kunnen worden.
Wat de wereld kwijt kan raken in een conflict met Iran
Nu de spanningen tussen de VS en Iran oplopen, zou belangrijk cultureel erfgoed onbedoeld verwoest kunnen worden.

Maan-Nieuwjaar gaat gepaard met jaarlijkse ‘megamigratie’

Het maan- of lentefeest dat in China als Chinees Nieuwjaar wordt gevierd, brengt in de hele wereld miljarden mensen op de been en draait rond de thema’s ‘weerzien’ en ‘hoop’.

Verborgen aanwijzingen over Vikingvrouwen uit Osebergschip

Een oud Vikingschip dat werd opgegraven bij een boerderij in het Noorse Oseberg bevatte sledes, tapijten, zijden linten - en de beenderen van twee onbekende vrouwen.

Hoe archeologen de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog onderzoeken

Met behulp van laserstralen en luchtfotografie helpen archeologen de verborgen geheimen van de Eerste Wereldoorlog onthullen.

Waarom sommige mensen Kerstmis in januari vieren

Door een beslissing die vierhonderd jaar geleden werd genomen, vieren niet alle christenen de 25ste december als een feestdag.

Is het Parthenon wel het Parthenon?

Een van de verlichte tempels op de top van de Akropolis is het Parthenon, maar welke? Een Nederlandse onderzoeker ontdekte dat het anders is dan je misschien altijd hebt gedacht.

DNA van ‘kauwgom’ uit de steentijd vertelt een ongelooflijk verhaal

Voor het eerst hebben wetenschappers 5700 jaar oud speeksel gebruikt om de volgorde van het volledige genoom van een oeroude jager-verzamelaar te bepalen, en van de vele microben in haar lichaam te bepalen.

Waarom we massaal onze rust zoeken in yoga

Yoga is duizenden jaren oud, maar springlevend. Vooral omdat het de moderne mens veel lijkt te bieden.
Waarom we massaal onze rust zoeken in yoga
Yoga is duizenden jaren oud, maar springlevend. Vooral omdat het de moderne mens veel lijkt te bieden.

Parthenon op Acropolis heeft waarschijnlijk verkeerde naam

Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat één van ’s werelds beroemdste gebouwen, het Parthenon op de Acropolis in Athene, waarschijnlijk niet het Parthenon was.

Newton: wetenschapper en alchemist

De Britse wetenschapper en alchemist deed fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen, zoals de wet van de zwaartekracht, maar hij voerde ook alchemistische experimenten uit en schreef obscure theologische speculaties.

Oud-Egyptisch ‘hoofdkegelmysterie’ opgelost door archeologen

Wetenschappers vroegen zich al heel lang af wat de puntige ‘hoofdkegels’ waren die in Egyptische kunstwerken te zien zijn. Nu hebben ze daadwerkelijk een echte gevonden.

Hoe een morbide ‘mummie-rage’ Europa eeuwenlang in de ban hield

Of ze nu in gemalen vorm als medicijn werden verkocht of op ‘uitpakfeestjes’ werden onthuld: de vondst van oud-Egyptische mummies lokte in Europa een ware ‘egyptomanie’ uit.

De drooglegging: het ontstaan van het moderne gangsterdom

In 1919 slaagde de geheelonthoudersbeweging erin het 18de amendement op de Amerikaanse grondwet te laten aannemen. De productie, de verkoop en het vervoer van alcoholische drank werden verboden, met desastreuze gevolgen.

Jane Goodall – hoe een vrouw ons mensbeeld veranderde

Op haar 26ste was Jane al een legendarisch veldwerker en daarna zou ze haar onderzoeksresultaten altijd blijven verdedigen – ondanks twijfels van collega-onderzoekers.

Bekijk alle History Month masterclasses

Historicus Bart Gielen nam je de hele maand november mee in de oude geschiedenis. Van het Romeinse Rijk tot het Griekse symposium: welke masterclass wil jij nog een keer zien?

De honderd dagen van Napoleon Bonaparte

Na een jaar ballingschap op Elba keerde Napoleon onverwacht naar Frankrijk terug voor de restauratie van zijn keizerrijk.

Zeer zeldzame leeuwenmummies in Egypte ontdekt

Tot dusver hadden egyptologen nog maar één leeuwenmummie aangetroffen. Waren dit soort mummies sowieso erg zeldzaam of hebben we ze gewoon nog niet gevonden?