Het verhaal van Nieuw-Frankrijk, de bakermat van Canada

In de zestiende eeuw begonnen Franse pelsjagers en aanstaande bruiden hun geluk in de Amerikaanse koloniën te zoeken, wat tot voortdurende conflicten met de inheemse stammen leidde.

Forteiland Pampus: eerste zelfvoorzienende Unesco-locatie van Nederland?

Pampus hoopt als eerste Nederlandse Unesco-werelderfgoedlocatie geheel zelfvoorzienend én fossielvrij te zijn. Afgelopen voorjaar werden daartoe de eerste stappen gezet.

11.000 jaar oude delfplaats in onderwatergrot verrast archeologen

De prehistorische vindplaats is diep in een grotstelsel in Mexico bewaard gebleven, alsof de tijd er heeft stilgestaan. De plek biedt een zeldzaam inkijkje in het leven en de activiteiten van enkele van de eerste bewoners van Amerika.

Mijn reis naar de krater waar het atoomtijdperk begon

Morgen is het 75 jaar geleden dat de wereld voorgoed veranderde, toen de allereerste atoombom in de woestijn van New Mexico tot ontploffing werd gebracht.

Hagia Sophia stripped of museum status, paving its return to a mosque

Het 1500 jaar oude werelderfgoed was het omstreden religieuze centrum van zowel een christelijk als een islamitisch rijk. De wereld wacht nu af wat er verder gaat gebeuren.

Toen zwaarlijvigheid als teken van succes werd gezien

Lange tijd werd lichaamsvet geassocieerd met een hoge status en een goed leven. Toch waarschuwden artsen ook eeuwen geleden al voor de risico’s van overgewicht. 

Koningin Boudica: een vrouw strijdt tegen de Romeinse overheersing

Britannia was nog geen twee decennia in Romeinse handen, toen er in 60 n.C. een grote opstand begon onder leiding van Boudica, de koningin van het volk van de Iceni. Duizenden Britten schaarden zich achter haar, en ze behaalden meerdere grote overwinningen op de Romeinse legioenen.

Dieren voor het gerecht, een serieuze zaak

Vanaf de Late Middeleeuwen zijn verhalen bekend over dieren die hun gedrag moesten verantwoorden in de rechtbank. 

Miljoenen pelgrims kunnen dit jaar niet op bedevaart

De ‘hadj’ is een van de grootste jaarlijkse bijeenkomsten ter wereld, maar door de coronavirus-pandemie kunnen de meeste pelgrims voor het eerst in eeuwen niet op bedevaart naar Mekka.

Exclusief: reconstructie van schedel afkomstig van mysterieuze rituele begraafplaats

Deze Scandinaviër werd behoorlijk oud voordat zijn schedel achtduizend jaar geleden werd uitgekozen voor een raadselachtige ceremonie.

Teyuna, de verloren stad van de Tairona

In 1976 wist een groep archeologen de ruïnes te bereiken van de oude Ciudad Perdida, diep in het regenwoud van Colombia. 

Hoe de fiets onze wereld transformeerde

Door het coronavirus neemt op veel plekken ter wereld de populariteit van de tweewieler als vervoersmiddel fors toe. Maar het is niet voor het eerst dat de fiets het hipste apparaat op de markt is.

Mummiehandel: van spektakel tot wetenschap

Lange tijd werden Egyptische mummies als medicijn gebruikt. In de 18de en 19de eeuw werden ze het onderwerp van morbide nieuwsgierigheid. Daarna kwam wetenschappelijk onderzoek op gang.

COVID-19-ramp dreigt voor inheemse stammen in Amazonegebied

Volgens mensenrechtenactivisten worden inheemse stammen in Brazilië niet alleen bedreigd door het virus, maar ook door ‘genocidale’ indringers.

Voor overlevenden van Hiroshima zijn herinneringen aan de bom onmogelijk te vergeten

75 jaar na de verwoesting van Hiroshima is de stad weer opgebloeid. Maar de gruwelijke atoomaanval ligt de overlevenden nog altijd vers in het geheugen.

Schatten uit Doggerland

Het Rijksmuseum van Oudheden kreeg onlangs een schenking van twee omvangrijke collecties prehistorische vondsten uit de Noordzee.