De turbulente geschiedenis van de Olympische Spelen in tijden van crisis

Nu Tokio de Zomerspelen van 2020 heeft uitgesteld, wijzen sommigen op een veertigjarige vloek die de turbulente geschiedenis van de Olympische Spelen vol uitstel, boycots en onrust zou verklaren. 

‘Het leek wel een horrorfilm.’ Coronavirus heeft Iran gedwongen tot stilstand.

De herinnering aan een vader, een flatgebouw vol zingende mensen, een telefoongesprek met een onbekende: fotografe Newsha Tavakolian bericht over het vreemde, stilstaande leven in het land.
Fotoverslag uit een stilgevallen Iran
Fotografe Newsha Tavakolian bericht over het vreemde, stilstaande leven in het land tijdens de coronacrisis.

Waarom dokters tijdens de pest vogelmaskers droegen

In de zeventiende eeuw geloofde men dat de lucht door deze kledij werd gezuiverd. Helaas was dat niet het geval.

Hier zijn wat alternatieven voor handen schudden, op aanraden van lezers 🖖

Lezers van Nat Geo van over de hele wereld stellen nieuwe begroetingen voor ten tijde van COVID-19.

Dode Zee-rollen in Bijbelmuseum van Washington blijken vervalsingen

Na maanden van analyses zijn eerder verdenkingen nu bevestigd: de tekstfragmenten van het museum zijn in moderne tijden gefabriceerd. Wat gebeurt er nu verder?

Waarom raken we onbekenden zo vaak aan? Over de geschiedenis van het handen schudden

Het coronavirus verstoort een eeuwenoude gewoonte die ver teruggaat, van de oude Grieken tot de Amerikaanse Quakers.

Geisha's: hoe Japanse artiesten bekoorden met muziek, poëzie en dans

Met hun ultieme elegantie en expertise in muziek en dans belichamen geisha's nog altijd bij uitstek het traditionele Japan. Wie als geisha wil werken, heeft een lange opleiding nodig. Het beroep wordt de laatste tijd steeds minder vaak gekozen.

De uitvinding van het potlood

De ontdekking van grafiet leidde tot de ontwikkeling van de eerste potloden, die aan het einde van de 18 eeuw hun huidige vorm kregen. 

De bijzondere geschiedenis van het schrikkeljaar

Eeuwenlang hebben mensen geprobeerd om hun alledaagse, religieuze en agrarische kalenders af te stemmen op de cyclus van het zonnejaar. Door een ‘schrikkeljaar’ in te voegen was het probleem opgelost – zij het voor de komende 3300 jaar.

De knikpiramide is weer open

Snofroe, de eerste koning van de vierde Dynastie, liet meer dan 4500 jaar geleden waarschijnlijk drie piramiden bouwen. Een daarvan is sinds kort weer toegankelijk voor het publiek. 

Verrassende vondst werpt nieuw licht op Zwarte Dood

Een onverwachte ontdekking in een oude abdij onthult hoe de boerenbevolking van Engeland reageerde op de verschrikkingen van de dodelijke pestepidemie.

James Cook op zoek naar de Venusovergang

250 jaar geleden trok een delegatie wetenschappers naar Tahiti om een zeldzaam astrono- misch verschijnsel te observeren en zo de afstand tussen de aarde en de zon te bepalen.

De Brotherhood Social Club: ‘Kleed je als een heer, gedraag je als een heer’

Tot in de puntjes verzorgd probeert de Brotherhood Social Club jongeren in Zuid-Afrikaanse townships weer op het goede pad te krijgen.
Het vergeten verhaal van de Depokkers
Cornelis Chastelein, koopman en VOC-ambtenaar, liet na zijn dood in 1714 zijn landgoed Depok in Nederlands-Indië na aan 150 slaven. Uit de turbulente geschiedenis die volgde, ontstond een hechte gemeenschap – die tot op de dag van vandaag standhoudt.

Het vergeten verhaal van de Depokkers

Cornelis Chastelein, koopman en VOC-ambtenaar, liet na zijn dood in 1714 zijn landgoed Depok in Nederlands-Indië na aan 150 slaven. Uit de turbulente geschiedenis die volgde, ontstond een hechte gemeenschap – die tot op de dag van vandaag standhoudt.

Oscarnominatie The Cave belicht drama in Syrië – en het moedige werk van één arts

De arts die de leiding had over een ondergronds veldhospitaal, hoopt dat een Oscar de schijnwerpers zal richten op de wreedheden waar zij tijdens de Syrische Burgeroorlog getuige van was.
Onze veranderende kijk op schoonheid: Kijk mij nou!
Door moderne tech­nologie verspreiden nieuwe opvattingen over schoonheid zich snel. Mobieltjes geven mensen meer zeggenschap over het beeld dat ze van zichzelf uitdragen. Door grap­pige filters kun je er heel anders uitzien.