3:15

Equinox: Kukulkan daalt neer op aarde

Tijdens de equinox wordt met een spectaculair lichtverschijnsel Kukulkan vereerd. De Midden-Amerikaanse slanggod daalt in Chichén Itzá in Mexico neer op aarde om een einde te maken aan het droge seizoen

Tragische aanval leidt tot bezorgdheid over geïsoleerde stammen in Amazonegebied

Bij de aanval werd een vastberaden voorvechter voor de rechten van inheemse stammen in Brazilië aangezien voor een indringer en met een pijlschot gedood.

DNA van Vikingen onthult meer over genetische herkomst

Ons beeld van deze zeevaarders is van een heel homogene groep, maar hun werkelijkheid was heel wat diverser.

Ga in oktober mee op reis door de geschiedenis

Van het oude Egypte tot het Romeinse rijk, op alle kanalen neemt National Geographic je deze maand mee in de geschiedenis van de mensheid.

2600 jaar oude ‘wijnfabriek’ opgegraven in Libanon

De voor zover bekend oudste wijnpers in Libanon werd door Feniciërs gebruikt om wijnen te maken die ooit gretig aftrek vonden in het Middellandse Zeegebied.

Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee

Het persoonlijke zoekteam van Paul Allen, dat meerdere diepzeeverkenningen maakte om militaire schepen op te sporen, ontdekte in 2018 het verloren vliegdekschip de USS Lexington.

Wrak van ‘taaiste oorlogsschip uit WOII’ ontdekt in Stille Oceaan

De USS Nevada overleefde de aanval op Pearl Harbor, de invasie in Normandië, de Slag om Okinawa en twee kernwapentests – maar het wrak van het slagschip dat dit jaar werd gevonden roept vragen op over de oorzaak van zijn ondergang.

Clotilda, het laatste slavenschip naar de VSfrom home. It couldn’t steal their identities.

Het laatste slavenschip naar de VS legde aan in 1860. Een verhaal van tragedie en veerkracht.

Paleis in Kanaän werd 3700 jaar geleden verlaten en nu weten we eindelijk waarom

Onderzoekers in Israël zochten jarenlang naar aanwijzingen. Hun vondst heeft mogelijk gevolgen voor de tegenwoordige bewoners van het gebied.

In Myanmar zweert iedereen bij deze natuurlijke huidbalsem

De mensen gebruiken ‘thanaka’als cosmetica. Het zou de huid zachter maken, rimpels en zonnebrand voorkomen en muggen weghouden.

Van Henan tot Hollywood: een kleine geschiedenis van de Chinese vechtkunst

De live-action film Mulan gaat in première op Disney+. Een goede gelegenheid om stil te staan bij de lange weg die het ‘Canon van de Vuist’ heeft afgelegd, van mystieke oorsprong tot wereldwijd fenomeen.

Middeleeuwse plagen veroorzaakten angst voor ‘ondoden’

Uit de analyse van graven in het Duitstalige deel van het middeleeuwse Europa blijkt een opvallende toename van het aantal mensen dat met het gezicht naar beneden werden begraven. Wat probeerden de levenden daarmee te bereiken?

19x De best bewaarde geheimen van Versailles

Maar weinig wereldwonderen spreken zo tot de verbeelding als het Kasteel van Versailles, een uitgestrekt paleiscomplex van sprookjesachtige weelde en ooit een wereld van intriges en schandalen.

Het mechanische wonder achter de fonteinen van Versailles

Met behulp van een revolutionair zeventiende-eeuws mechaniek werd water van Parijs naar het koninklijk paleis gepompt.

Coronavirus bedreigt geïsoleerd levende stammen in Amazonegebied

Activisten waarschuwen voor een genocide terwijl het Braziliaanse Hooggerechtshof oordeelt dat inheemse territoria beschermd moeten worden tegen COVID-19.

Surrealistische beelden van Ruslands strijd tegen COVID-19

De ziekenhuizen blijven zich vullen met patiënten, terwijl geruchten en cynisme over het aangekondigde vaccin zich verspreiden.

Een herdenking van 9/11 in foto’s

Onuitwisbare beelden voeren ons terug naar een van de donkerste dagen in de Amerikaanse geschiedenis. Waarschuwing: deze fotogalerij bevat schokkende beelden.

Een herdenking van 9/11 in foto’s

Onuitwisbare beelden voeren ons terug naar een van de donkerste dagen in de Amerikaanse geschiedenis. 

Programmering voor V-J Day

15 augustus is het Victory over Japan Day, ook bekend als V-J Day.  Dit is de dag waarop Japan zich overgaf en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarom op 15 & 16 augustus een speciale programmering.