5x Pasen: zo kan het ook

Hoe vier jij Pasen: met chocolade-eitjes of in de kerk? Wereldwijd zijn er talloze manieren om de Paasdagen door te brengen. Zo wordt er met eieren gegooid, met zweepjes geslagen en wordt zelfs de kruisiging van Jezus nagespeeld.

Gepubliceerd 19 apr. 2019 11:23 CEST
Foto van Hernan Piñera/Flickr

1. Gooien met eieren in Bulgarije

De Bulgaren vieren Pasen groots. De hele week staat in dienst van paasdiensten, eten en het beschilderen van eieren. Op Paaszaterdag, in de Orthodoxe kerk bekend onder Heilige Zaterdag, kan je na de laatste dienst wel even raar staan kijken als je onwetend de kerk uit komt stappen. Dan breekt iedereen namelijk los in een gigantisch eiergevecht. Wie het langste zijn ei heel houdt, wint en wordt beloond met een succesvol jaar – mits hij of zij het ei een heel jaar bewaart.

2. Semana Santa-processies in Spanje

Misschien heb je wel eens van Semana Santa in Sevilla gehoord, maar ook in andere Spaanse steden en in verschillende Spaanstalige landen wordt op deze manier de Paasviering gehouden. In deze processies lopen de leden van broederschappen, in opvallende klederdracht gehuld, een ronde door de stad. Hierbij dragen ze een grote tafel waarop een tafereel uit het leven van Jezus wordt voorgesteld.

3. De kruisiging doorstaan

Iedereen heeft hier vast wel eens een foto of filmpje van gezien: zelfkastijdingen en kruisigingen op Goede Vrijdag. Het gebeurt overal ter wereld, van Mexico tot op de Filipijnen. Mannen slaan zich tot bloedens toe op hun rug met zwepen. De gedachte achter het pijnlijke ritueel is om het lijden en sterven van Christus te ervaren en zo boete te doen voor zonden, genezing van ziekten te krijgen of simpelweg dank te uiten naar God. Aan het eind van de rit laten sommige gelovigen zich zelfs kruisigen – iets wat de kerk en gezondheidsinstanties tegenwoordig afraden.

Mannen met bebloede ruggen van de zelfkastijding in de Filipijnen. Foto: Istolethetv/Flickr

4. Pelgrimstocht naar Jeruzalem

Elk jaar met Pasen trekken duizenden christelijke pelgrims naar Jeruzalem, waar het Paasverhaal zijn oorsprong vindt. De gelovigen komen aan op Palmzondag, dezelfde dag dat Jezus in Jeruzalem aan zou zijn gekomen. Op Goede Vrijdag lopen de pelgrims over de Via Dolorosa, oftewel de Kruisweg. Dit zou de weg zijn die Christus op de dag van zijn kruisiging liep. Op zaterdag wordt het Heilige Vuur aangestoken, dat zondag aankomt bij de Heilige Grafkerk, waar Jezus gekruisigd en begraven zou zijn.

5. Zweepjesdag in Tsjechië

In Tsjechië moeten meisjes uitkijken wanneer ze op Tweede Paasdag de straat op gaan. Hier bestaat namelijk de gewoonte dat de jongens de meisjes (zachtjes) slaan met wilgentakken. Het ziet er misschien uit als mishandeling, maar eigenlijk bewijzen de jongens de meiden een gunst. Pomlázka (Zweepjesdag) komt voort uit het geloof dat degene die aangeraakt wordt door de wilgentak een lange jeugd en gezondheid geniet. Het gaat echter twee kanten op: als dank mogen meisjes de jongens dan weer bekogelen met eieren.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2015.

LEES VERDER

Waarom deze uil zelf een eendje uitbroedde

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
De verrassende oorsprong van de Kerstman
Geschiedenis en Cultuur
Het verrassende verhaal achter de traditie van de kerstboom
Fotografie
Berenkostuums, dansen en donuts - het grootste feest van Oekraïne van binnenuit
Geschiedenis en Cultuur
Nacht van de Radijs
Geschiedenis en Cultuur
Les van de kerstman op deze Santa-school

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.