In de glooiende heuvels en groene wijngaarden van de Colchagua-vallei in Chili ligt een wijngoed waar de vaten rijpen op de hypnotiserende klanken van Gregoriaans gezang. Het in 1987 opgerichte huis Montes Wines staat bekend om zijn visionaire wijnbereidingsmethoden en laat zijn fusten al sinds 2004 rijpen op muziek.

In de kelder staan achthonderd eikenhouten fusten – van Franse makelij en met dieprode strepen erop geschilderd – in een halve cirkel opgesteld. De ruimte is speciaal ontworpen om een sfeer van kalmte en mystiek op te roepen – de ideale omgeving voor het creëren van de rijpe en fruitige rode wijnen waar de regio Colchagua bekend om staat. Volgens Montes Wines is het ook een plek waar engelen zich ogenschijnlijk graag ophouden, want de veelgeprezen wijn Purple Angel Carmenére wordt hier gemaakt.

De oprichters van Montes, Aurelio Montes en Douglas Murray, wilden de productie van Chileense kwaliteitswijnen nieuw leven inblazen en ontdekten daarbij dat de smaak van hun producten werd verbeterd door muziek, in dit geval kloostergezangen.

Wijn proeven in Bocanriz een wijnbar in Santiago
Wijn proeven in Bocanáriz, een wijnbar in Santiago.

“Er bestaan onderzoeken waaruit blijkt dat de vloeistof beter rijpt door zachte vibraties dan in stilte of op schrille muziek,” zegt Montes. Een van die onderzoeken werd uitgevoerd door de Heriot-Watt University in Edinburgh, waarbij in 2008 specifiek werd gekeken naar de Aurelio-wijn van Montes. De onderzoekers ontdekten dat de smaak van de witte wijn veertig procent veranderde door hevige en harde muziek, en 25 procent door relaxte muziek. Wijnproevers ervoeren de witte wijn als verfrissender wanneer hij op “opwekkende en verfrissende” muziek was gerijpt. Andere wijnmakers volgen de methoden van Montes inmiddels na, waaronder de Chileen Juan Ledesma van Terroir Sonoro, die zijn muziekluidsprekers direct in de fusten liet plaatsen.

De vindingrijke methoden die door Montes Wines worden toegepast, gaan verder dan het innovatieve gebruik van de cymatica (het onderzoek van vibratiepatronen). Het hele wijngoed werd gebouwd op basis van de principes van Feng shui. Alle basiselementen – water, metaal, hout, e.d. – zijn in het ontwerp opgenomen, waarbij water van buiten het wijngoed naar een fontein in het centrum van het gebouw stroomt. In de traditie van Feng shui wordt water beschouwd als het ultieme symbool van overvloed, en de zorgvuldige positionering van de lelievormige fontein is bedoeld om het gebouw te verbinden met de voorspoed brengende energie van het universum.

Door de nauwgezette planning van alle elementen van dit stijlvolle wijngoed biedt een rondleiding door Montes Wines niet alleen een inkijkje in de kunst van het wijnmaken, maar ook in de architectuur en de kracht van de akoestiek. Deze innovatieve geest van ‘good vibes’ heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, want het wordt geprezen als een van de meest succesvolle wijnhuizen van het land. Gewijde gezangen en harmonieuze energie – voor de druiven van Montes Wines is alleen het beste goed genoeg.

Lees ook: Chinchín, Chili: Wijnreis langs de Andes

Freelance-journalist Haley Ray woont in North Carolina. Volg haar reizen op Instagram.

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com