Waarom witte haaien graag rondhangen in warme bubbelbaden
Haaien

Waarom witte haaien graag rondhangen in warme bubbelbaden

Uit nieuw onderzoek naar de beroemde witte haaien Mary Lee en Lydia blijkt dat de grote vissen verrassend veel tijd doorbrengen in warme draaikolken in de oceaan.

HAAIEN

Haaien
1:02

Zeldzame Groenlandse haai gefilmd bij het Canadese noordpoolgebied

In het ijskoude diepzeewater voor de Canadese kust bij Nunavut werd in maart 2018 een zeldzame haaiensoort gefilmd die heel oud kan worden. Het is bekend dat Groenlandse haaien voorkomen in het donkere water van de Noordelijke IJszee en de Noord-Atlantische Oceaan. Er is niet veel bekend over deze mysterieuze soort, maar vermoed wordt dat ze meer dan 272 jaar oud kunnen worden. Ze zijn ongeveer even groot als witte haaien en behoren tot de familie van 'sluimerhaaien' vanwege hun trage bewegingen. Er wordt onderzoek gedaan naar de soort, en door opnamen zoals deze kunnen wetenschappers meer te weten komen over het zeldzame dier. "

Waarom er minder zwartpunthaaien naar Florida migreren

Zwartpunthaaien migreren ieder jaar tussen Florida en North Carolina, en maken daarmee de langste trek langs de kust van de Verenigde Staten. Marien bioloog Stephen Kajiura van de Florida Atlantic University houdt de migratie van de haaien al 15 jaar bij. 

Pinguïns leven niet op de Zuidpool - en meer poolmythes die niet kloppen

Welke ijsliefhebber kan je waar vinden? We zetten 8 misvattingen en mythes even voor je recht.

Deze haaien evolueerden tot wandelaars - en nog snel ook

Sinds 2008 zijn vier nieuwe soorten van deze kleurige, maar relatief onbekende rifbewoners ontdekt, blijkt uit een studie.

Verbluffend fossielskelet van oerhaai is eerste in zijn soort

De schedels en een bijna volledig skelet bieden tot nu toe het meest complete inzicht in een haai die rond 360 miljoen jaar geleden leefde.

Voor het eerst in de geschiedenis is een haai vanuit een onderzeeër getagd

Het afgelopen jaar heeft een onderzoeksteam een nieuwe strategie ontwikkeld om de potentieel bedreigde stompsnuitzeskieuwshaai in diepe wateren te bestuderen.

Voor het eerst diepzeehaai getagd honderden meters onder water

Om de stompsnuitzeskieuwshaai beter te kunnen bestuderen, moesten wetenschappers uitvogelen hoe ze een harpoengeweer vanuit een onderzeeër konden bedienen.

Haaien 101

Haaien kunnen als geen ander zeedier zowel angst als bewondering oproepen. Ontdek wat de grootste en snelste haaien ter wereld zijn, hoe haaien zich voortplanten en waarom sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.

Magnetisch ‘kelpwoud’ houdt haaien weg van de kust

In Zuid-Afrika worden geregeld zeldzame haaien gedood die te dicht bij de zwemwateren voor de kust dreigen te komen. Onderzoekers testen nu op het Franse eiland Réunion een innovatieve, haaivriendelijke barrière.

De megalodon is écht uitgestorven – en waarschijnlijk weten we waardoor

Uit een nieuwe analyse van deze prehistorische reuzen blijkt dat ze één miljoen jaar eerder van het toneel zijn verdwenen dan werd aangenomen, wat de vraag oproept waarom ze precies zijn uitgestorven.

Prehistorische haaien deden zich tegoed aan vliegende reptielen, bewijst fossiel

Uit een vleugelbot van een pteranodon die 83 miljoen jaar geleden rondvloog, blijkt dat het dier aan zijn einde kwam in de bek van een zeeroofdier.
Video
1:45

Wil je haaien uit de buurt houden? Probeer het eens met magneten!

14 augustus 2018 - Vissers gebruiken sinds jaar en dag aas om hun vangst te vergroten. Maar aas trekt ook haaien en roggen aan, die in fuiken gevangen raken. Uit een recent onderzoek blijkt dat met behulp van magneten kan worden voorkomen dat de haaien en roggen een net in zwemmen.
Haaien

Hoe magneten haaien beschermen – tegen de mens

Uit onderzoek blijkt dat magneten haaien afschrikken, omdat de dieren elektrische velden kunnen waarnemen.
Video

Megalodon, het ultieme roofdier

Maak kennis met een van de grootste roofdieren die ooit heeft bestaan: De Megalodon!
Video

De bijzondere wateren van 'Jurassic Park Eiland'

De regering van Costa Rica slaagde er niet in een toezegging te doen om 4000 vierkante meter te beschermen rond het Cocos Island National Park, een belangrijke habitat voor haaien.
Milieu

Poging ter bescherming van wateren rond ‘Jurassic Park-eiland’ mislukt

De vorige regering van Costa Rica is er niet in geslaagd een plan rond te krijgen voor de bescherming van een zeegebied van ruim tienduizend vierkante kilometer rond het Parque nacional Isla del Coco, een belangrijke habitat voor haaien.
Perpetual Planet

Deze vrouw vocht voor een van de grootste haaienreservaten ter wereld

Dankzij de inzet van Jessica Cramp is er een haaienreservaat bij de Cookeilanden. Is het ook effectief geweest?

Psst, er zit misschien haai in je zonnebrand

Leverolie uit haaien is een gebruikelijk ingrediënt in cosmetica, en de vraag ernaar zou het voortbestaan van diepzeehaaien kunnen bedreigen.
Haaien

Van deze haaien heb je nog nooit gehoord

Van piepkleine planteneters tot kolossale poolbewoners – deze 6 haaien zijn heel fascinerend, ook al zijn ze niet zo eng.
Haaien

Hoe de ultieme haaienfoto viral ging

Een fotograaf nam een foto die zijn hele carrière lanceerde - en op stelten zette.