Documentaire The Rescue: het aangrijpende verhaal van een uitzonderlijke reddingsmissie

TheRescue

Foto door TheRescue
Door Femke Ypenga
Gepubliceerd 31 jan. 2022 12:13 CET

Op 23 juni 2018 besloten 12 jongens en hun voetbalcoach na de training de Tham Luang grot in te gaan, iets wat ze vaak genoeg eerder hadden gedaan. De jongens, elf tot en met zestien jaar oud, kenden de grotten. Wat ze niet hadden voorzien was de enorme regenval die die avond zou vallen.

Normaal gesproken valt de meeste regen in Thailand pas in september en oktober. Maar in 2018 begon het eerder te regenen dan was voorspeld. Op 23 juni viel de regen onverwachts en met veel.

In totaal valt er in het regenseizoen zo’n 2000 millimeter regen in het noorden van Thailand. Elk jaar zorgt het ervoor dat de Tham Luang grot in zijn geheel onderwater komt te staan. Door deze onverwachte hevige regenbui kwam het voetbalteam vast te zitten in de grot. Het voorval werd al snel wereldnieuws en partijen over de hele wereld boden hun hulp aan om een steentje bij te dragen. Zou het ze lukken om het team te vinden en op tijd te redden?

Regisseurs Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin, bekend van de populaire documentaire 'Free Solo' over de onbevreesde bergbeklimmer Alex Honnold, stonden met dit verhaal voor een nieuwe uitdaging. Deze documentaire werd een enorm succes, dat ze nu proberen te evenaren met het verhaal van ‘The Rescue’.  

Vasarhelyi en Chin bouwen de spanning in de documentaire op door het gebruik van nooit eerder gezien materiaal en exclusieve interviews om zo stuk voor stuk het verloop van de missie te reconstrueren. Zo brengen ze een van de meest gevaarlijke en buitengewone reddingsacties die ooit is uitgevoerd op beeld tot leven. Ze belichten de uitzonderlijke moed die het van de redders eisten, waaronder de geduchte Navy SEAL's, de Koninklijke Thaise Marine, de lokale eenheden, de profesionele reddingsduikers en de inzet van een bijzonder groep gespecialiseerde grotduikers. 

Maar wie zijn deze grotduikers? “They make Alex look normal”, grapt Vasarhelyi. De twee Britten Rick Stanton en John Volanthen duiken voor hun plezier in het weekend in grotten, donkere kleine ruimtes zijn dan ook hun specialiteit. Al snel bleek dat alleen zij de juiste expertise hadden om de Tham Luang grot in te gaan. In samenwerking met andere Britse grotduikers, zoals Connor Roe en Chris Jewell, proberen ze alles in hun macht om de reddingsmissie te doen slagen.

Maar zelfs voor de ervaren grotduikers blijken de condities in de grot extreem. Lukt het ze om de jongens op tijd uit de grot te halen?

The Rescue’ is nu te zien op Disney+

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Televisie En Video
Kolibries, leven snel en sterven jong
Televisie En Video
Ineza Umuhoza Grace
Televisie En Video
Magda Bou Dagher Kharrat
Televisie En Video
Tom Matthews
Televisie En Video
Gergana Daskalova

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.