Savonarola

Vanaf het moment dat Savonarola in 1490 begon te preken in Florence, hield de dominicaner monnik de bevolking  in zijn greep met doemprofetieën en aanklachten tegen corruptie. Acht jaar later was het gedaan met zijn roem: hij werd veroordeeld tot de dood.

Nicolaas Copernicus: Het heliocentrisch model

De astronoom die de aarde haar status als middelpunt van het universum ontnam, was een Pruisische geleerde die een bescheiden leven leidde. Hij werkte in het geheim aan een theorie die ons wereldbeeld radicaal zou veranderen.

Het schrift van de Soemeriërs

In het vruchtbare Mesopotamië werd vijfduizend jaar geleden het schrift ontwikkeld. De Soemerische schrijvers leerden en ontwikkelden hun bijzondere vak in scholen.

Romanovs en de ridderromantiek

De Romanovs waren een geslacht van verzamelaars, de musea die zij nalieten getuigen daarvan. Enkele tsaren uit de 19de eeuw waren verzot op middeleeuwse objecten – van verfijnde religieuze kunst, tot stoere harnassen.

Een stukje geschiedenis: de middeleeuwse stadsmuren van Utrecht

Om zich te kunnen verdedigen tegen indringers, bouwde Utrecht stadsmuren – als eerste van Nederland. Nieuw historisch onderzoek maakt de geschiedenis van deze muren zichtbaar.

Hoe Stonehenge deel uitmaakt van een samenhangend complex

Archeologen beginnen het fascinerende verband tussen Stonehenge en andere neolithische monumenten op de vlakte van Salisbury steeds beter te begrijpen.

Een Griek op zoek naar kennis: Herodotus over Egypte

De befaamde historicus maakte een reis door Egypte waar hij monumenten, gebruiken en rituelen ontdekte die totaal verschilden van alles wat hij kende.

Waaraan stierven de Egyptische koningen?

Ondanks hun bevoorrechte status, leden de Egyptische farao’s aan dezelfde ziekten als hun onderdanen, blijkt uit onderzoek van hun mummies.

Ahoy! Dit waren de echte piraten van de Caraïbische Zee

Aan het begin van de ‘gouden eeuw van de piraterij’ schuimden kaapvaarders, boekaniers en zeerovers met scheurbuik de Caraïbische Zee en Atlantische Oceaan af, op zoek naar rijke buit.

De Haarlemmervaart: reizen met de trekschuit in de 17de eeuw

In 1631-’32 werd tussen Amsterdam en Haarlem de allereerste trekvaart gegraven. De nieuwe verbinding sloeg aan: uit beide richtingen vertrok elk uur een schuit.

Zo werd voetbal gespeeld tijdens de Renaissance

Tijdens de Renaissance was voetbal in de Italiaanse steden een echte elitesport. Leonardo was een liefhebber, Machiavelli speelde het en er wordt gezegd dat zelfs pausen als Clemens VII en Leo IX hun heilige gewaad uitdeden om te spelen in het Vaticaan.

Toen zwaarlijvigheid als teken van succes werd gezien

Lange tijd werd lichaamsvet geassocieerd met een hoge status en een goed leven. Toch waarschuwden artsen ook eeuwen geleden al voor de risico’s van overgewicht. 

Koningin Boudica: een vrouw strijdt tegen de Romeinse overheersing

Britannia was nog geen twee decennia in Romeinse handen, toen er in 60 n.C. een grote opstand begon onder leiding van Boudica, de koningin van het volk van de Iceni. Duizenden Britten schaarden zich achter haar, en ze behaalden meerdere grote overwinningen op de Romeinse legioenen.

Dieren voor het gerecht, een serieuze zaak

Vanaf de Late Middeleeuwen zijn verhalen bekend over dieren die hun gedrag moesten verantwoorden in de rechtbank. 

Teyuna, de verloren stad van de Tairona

In 1976 wist een groep archeologen de ruïnes te bereiken van de oude Ciudad Perdida, diep in het regenwoud van Colombia. 

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.