HISTORY MONTH

Ga in oktober mee op reis door de geschiedenis

Ga in oktober mee op reis door de geschiedenis

Van het oude Egypte tot het Romeinse rijk, op alle kanalen neemt National Geographic je deze maand mee in de geschiedenis van de mensheid.

DRAIN THE OCEANS

Bijzondere berging van vliegtuigwrak uit WOII in het Markermeer

In het Markermeer vindt op dit moment een bijzondere bergingsoperatie plaats: die van de Britse Short Stirling bommenwerper, een van de ruim 5500 vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland verloren gingen.

Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

Het oorlogsschip Mars zonk in 1564 tijdens een zeeslag. Archeologen hebben een 3D-reconstructie gemaakt van de plek waar het wrak op de zeebodem rust.

Ahoy! Dit waren de echte piraten van de Caraïbische Zee

Aan het begin van de ‘gouden eeuw van de piraterij’ schuimden kaapvaarders, boekaniers en zeerovers met scheurbuik de Caraïbische Zee en Atlantische Oceaan af, op zoek naar rijke buit.

Wrak van ‘taaiste oorlogsschip uit WOII’ ontdekt in Stille Oceaan

De USS Nevada overleefde de aanval op Pearl Harbor, de invasie in Normandië, de Slag om Okinawa en twee kernwapentests – maar het wrak van het slagschip dat dit jaar werd gevonden roept vragen op over de oorzaak van zijn ondergang.

Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee

Het persoonlijke zoekteam van Paul Allen, dat meerdere diepzeeverkenningen maakte om militaire schepen op te sporen, ontdekte in 2018 het verloren vliegdekschip de USS Lexington.

HET OUDE EGYPTE

5:58

Het oude Egypte 101

De oude Egyptische beschaving, bekend om haar piramiden, farao's, mummies en graftombes, kende een bloeitijd van duizenden jaren. Maar wat was haar blijvende impact? Ontdek hoe het oude Egypte aan de samenleving bijdroeg met zijn vele culturele ontwikkelingen, met name op het gebied van taal en wiskunde.

Deze tempel eert een uitzonderlijke Egyptische koningin

De Dodentempel van Hatsjepsoet is een van de meest bijzondere architectonische meesterwerken ter wereld. Maar de vrouw die hier werd geëerd, was misschien nog wel veel opmerkelijker.

Heilige dieren: fauna en religie in Egypte

In het oude Egypte namen de goden de vorm aan van de meest uiteenlopende dieren, van vogels en reptielen tot vissen, katachtigen en zelfs insecten.

Geheim van Toetanchamons dood ontrafeld?

Farao Toetanchamon zou met zijn strijdwagen verongelukt en later vatte de mummie vlam. Of toch niet?

Bewonder deze Egyptische god in het Allard Pierson Museum

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam kun je kennismaken met Bes, een Egyptische god die bij veel zaken troost en hulp kon bieden. 

Isis: van Egyptische godin tot universele godheid

Isis was oorspronkelijk een van de belangrijkste godheden van het Egyptische pantheon. Later verspreidde de Isiscultus zich over het hele Middellandse Zeegebied, waar de godin enorm populair was en gelovigen trok uit alle lagen van de samenleving. 

MASTERCLASSES

Bekijk alle History Month masterclasses

Historicus Bart Gielen nam je de hele maand november mee in de oude geschiedenis. Van het Romeinse Rijk tot het Griekse symposium: welke masterclass wil jij nog een keer zien?

Springlevende geschiedenis: 5x raadsels die we nog gaan oplossen

Over de oude geschiedenis valt nog zoveel te ontdekken. National Geographic ging in gesprek met historicus Bart Gielen. “Het houdt gewoon nooit op!”
7:07

De ontdekking van het graf van Toetanchamon

In het kader van History Month schotelt historicus Bart Gielen je verschillende geschiedenislessen voor. Dit keer: Carter en zijn zoektocht naar Toetanchamon.

DE VIKINGEN

Wie waren de Vikingen?

De Vikingen waren berucht om hun gewelddadige rooftochten maar hebben ook grote invloed uitgeoefend op onderdelen van talloze culturen – van talen tot belastingstelsels.

Zeldzaam groot scheepsgraf van Vikingen gevonden via radar

Archeologen hebben in Noorwegen met behulp van grondradar een van de grootste Vikingscheepsgraven ontdekt die ooit werd gevonden.

DE BIJBEL

Jacht op de Bijbel: hoe wordt getwist om heilige teksten

In de mysterieuze wereld waar archeologie en religie elkaar raken, speuren wetenschappers, verzamelaars en sjacheraars om het hardst naar heilige teksten. 
3:30

De geschiedenis van de Bijbel in animatie

Maak een reis door de tijd in deze animatiefilm over de geschiedenis van de Bijbel.

De tempeliers: zwaarden in het heilige land

Tweehonderd jaar lang waren christenen en moslims verwikkeld in een bittere strijd om de Heilige Stad, Jeruzalem. Het verhaal van de kruistochten is onlosmakelijk verbonden met dat van de tempelridders, die het christendom verdedigden met hun leven.

HET ROMEINSE RIJK

5:22

Het oude Rome 101

Het oude Rome was een beschaving die duizenden jaren heeft bestaan en voortdurend evolueerde.

De Romeinse religie

De Olympische goden uit de Griekse mythologie werden opgenomen in het Latijnse en Romeinse pantheon. Dat leidde tot een religie met veel bijzonderheden.

Een dag uit het leven van een rijke Romein

’s Ochtends de clientela ontvangen, het forum bezoeken, een praatje in de thermen en een overvloedige maaltijd. 

Deze enorme kaart is nog altijd de beste plattegrond van het oude Rome

Het document is bijna zo hoog als een gebouw van twee verdiepingen en werd in de negentiende eeuw gemaakt door een archeoloog die eindelijk de beroemdste stad uit de geschiedenis in kaart bracht.

Vrouwen van Rome: Onderworpen of geëmancipeerd?

Romeinse vrouwen hadden volgens de wet en de heersende moraal weliswaar een ondergeschikte positie, maar ze zochten de grens op van wat mogelijk was om onder het juk van mannen uit te komen.

Gouden paardenkop geeft twist aan Romeinse geschiedenis

Het vergulde beeld van een paardenkop en andere ontdekkingen suggereren dat de Romeinen een verrassende relatie hadden met stammen aan de noordgrens van het Rijk.

STONEHENGE

Steengroeven van Stonehenge vastgesteld in nieuw onderzoek

Stenen uit de binnenste kring van het Stonehenge-monument blijken afkomstig uit twee voormalige steengroeven, zo'n 290 kilometer verderop.
7 Foto's

Dit is waarom je Stonehenge wilt zien tijdens de zomerzonnewende

Wanneer de zon opkomt op 21 juni, de langste dag van het jaar, verzamelen duizenden mensen zich bij Stonehenge om de zonnewende te vieren.

Dit is waarom je Stonehenge wilt zien tijdens de zomerzonnewende

Wanneer de zon opkomt op 21 juni, de langste dag van het jaar, verzamelen duizenden mensen zich bij Stonehenge om de zonnewende te vieren. 

DE NAZCA-LIJNEN

2:16

Zweef over de mysterieuze woestijntekeningen van Peru

Deze enorme, eeuwenoude tekeningen behoren tot de grootste mysteries van de archeologie.

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Deze tekeningen in het plaatsje Nazca in Peru zijn al decennia lang een mysterie voor archeologen, wetenschappers en reizigers. Is het een landingsbaan voor buitenaardse wezens, een astrologische kalender of onderdeel van een religieuze ceremonie?

Zweef boven de geheimzinnige woestijntekeningen van Peru

Deze eeuwenoude, uitgestrekte patronen behoren tot de grootste mysteries van de archeologie.

HISTORISCHE VROUWEN

Wie was de machtigste vrouw in de Oudheid?

Nu de #MeToo-beweging volop in de belangstelling staat, vroegen wij aan historici welke lessen er zijn te leren van machtige vrouwen uit het verleden.

Het jaar van de vrouw

National Geographic staat dit jaar in het teken van vrouwen die een verschil maakten.

PETRA

2:11

Bekijk de schitterende stenen monumenten van Petra

De ‘Roze Stad’ is een doolhof van grotten, tempels en tombes die zo’n tweeduizend jaar geleden met de hand werden uitgehakt uit de roze zandsteen van het Jordaanse woestijnplateau.

In beeld: Petra, Jordanië

Het is de oude hoofdstad van de Nabateeërs: een stad gehouwen uit de rotsen, zoals je nergens anders op aarde zult zien. Dit is wereldwonder Petra in beeld!

Een blik in het hart van Jordanië’s eeuwenoude stad van steen

De grotten, tempels en tombes van Petra getuigen van een oude en indrukwekkende beschaving.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.