Het is ontzettend moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer je trouwe viervoeter zijn grote puppyogen naar je opslaat. Uit onderzoek aan de Duquesne University in Pittsburgh (2019) blijkt dat honden hun aandoenlijke blik wellicht te danken hebben aan selectief fokken.

Honden kunnen wenkbrauwen optrekken

Kleine spieren rond de ogen en mond stellen landzoogdieren in staat talloze gezichtsuitdrukkingen aan te nemen. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat de gelaatsspieren van honden sterker overeenkomen met die van mensen dan met die van hun wilde voorouders.

Wolven beschikken voornamelijk over langzame spiervezels, terwijl mensen en gedomesticeerde honden snelle spiervezels hebben. Dankzij deze gezichtsspieren kunnen honden hun wenkbrauwen optrekken en puppyogen opzetten, terwijl wolven dat niet kunnen.

Expressie en mimiek zijn voor mensen ‘van fundamenteel belang als het gaat om onze communicatie’, zegt hoofdonderzoeker Anne Burrows. ‘Het is daarom aannemelijk dat we tijdens het fokken van hondenrassen hebben geselecteerd op individuen met een lieve oogopslag.’

Honden blaffen in plaats van huilen

Burrows en haar collega’s onderzoeken ook of de ontwikkeling van snelle spiervezels in hondengezichten het geluid van hun geblaf beïnvloedt. Dat bleek het geval. Door hun snelle spiervezels kunnen honden korte en scherpe bewegingen met hun bek maken. Dat resulteert in een blaf. Door te blaffen kunnen honden met ons communiceren, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt of als ze juist heel blij zijn. Wolven daarentegen communiceren alleen met elkaar, voornamelijk middels gehuil.