Thermaal Hongarije

Met meer dan duizend hotsprings kan je er niet omheen: een bezoek aan Hongarije gaat gepaard met een middagje stomen in een van de vele warmwaterbronnen.

Door Anne De Vries
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto door Manfred Bortoli/Getty Images

Van tieners tot bejaarden: Hongaren zijn groot fan van hotsprings. Het is een plek waar men samenkomt om te ontspannen, het nieuws van de dag door te nemen en de laatste roddels te bespreken. Ook worden de baden druk bezocht vanwege hun geneeskrachtige werking. Het magische water schijnt stress, spier- en gewrichtspijn, huidproblemen en bronchitis als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. En met een gemiddelde temperatuur van 30 graden Celsius is het geen straf om wat uurtjes door te brengen in deze fijne wateren. 

De grote aanwezigheid van thermale baden in Hongarije is te danken de vulkanische bodem waarop het land zich bevindt. Het helende water komt op natuurlijke wijze naar de oppervlakte. Toch heeft het land één thermaal epicentrum: Boedapest. Met 136 warmwaterbronnen die dagelijks 70 miljoen liter water omhoog pompen, staat de stad bekend als spahoofdstad van de wereld. Eén van de mooiste bronnen van de hoofdstad is het Széchenyibad, een groot kuuroord in neobarok gesitueerd in het stadspark. Ontspan hier in één van de tien sauna’s of schaak in de kalmerende buitenbaden tegen fanatieke locals. 

Fanatieke locals schaken in het buitenbad van Széchenyibad. 
Foto door Richard l'Anson/Getty Images

Maar ook in de rest van het land vind je warmwaterbaden. Bezoek het thermale bad in het pittoreske valleidorpje Egerzalók, waar het bergwater via de kalkstenen watervallen de bron instroomt. Duik vervolgens bij het aangrenzende Saliris Resort in een van de zeventien binnen- en buitenbaden. Op vakantie met de hele familie? Dan biedt het Hajdúszoboszló spacomplex in de gelijknamige stad een uitweg. Terwijl jij bijkomt in de jacuzzi, het ijsgrotbad en relaxt op het strand, sjezen je kids van de duizend meter aan glijbanen in het waterpark. De hotspringhemel ligt bij een groot meer omgeven door prachtige natuur, en geeft je de break waar je naar op zoek bent. 

Het prachtige Széchenyibad in neobarok. 
Foto door Gordon Esler/Getty Images

Toch kunnen bovengenoemde hotsprings niet op tegen ‘s werelds grootste biologisch actieve meer: Hévíz. Onderliggende warmwaterbronnen hebben invloed op de temperatuur en verversen het medicinale water iedere drie dagen. Tijdens een zwemtocht door het 40.000 m2 grote met waterlelies bedekte oppervlak, kom je in contact met unieke soorten bacteriën en algen die een geneeskrachtige werking hebben. Hévíz is dan ook uitgegroeid tot een kuuroord met talloze hotels, ziekenhuizen en behandelcentra. Op spavakantie naar Hongarije dus!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Hongarije
Reizen naar Hongarije: 5 praktische vragen
Hongarije
48 uur in Boedapest
Reizen
Eerste klas: de 15 mooiste treinreizen ter wereld
Hongarije
Sparties in Boedapest: feestje in het badhuis
Hongarije
Highlights Hongarije

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.