De kaart van Indonesië zou een deken van gebatikte stoffen kunnen zijn. Centraal-Java, waar het batikken van oudsher vandaan komt, kleurt dan beige en bruin, terwijl kustgebieden – onder invloed van de handel met het buitenland – juist felle kleuren laten zien. Batikken, oftewel lappen textiel decoreren met verf, vindt in vrijwel elk deel van ons land plaats, vertelt Benny Gratha, conservator van het Museum Tekstil Jakarta. ‘Het is een symbool van onze identiteit.’

This is an image
Prayudi Hartono/Getty Images

Batikpatronen zie je terug in kleding en wandkleden, maar zelfs in kussenslopen en iPad-covers. Het is zo’n belangrijk onderdeel van de Indonesische cultuur geworden dat het is toegevoegd aan Unesco’s lijst van immaterieel erfgoed. Bovendien is 2 oktober uitgeroepen tot Nationale Batikdag, die wordt gevierd met festivals en tentoonstellingen in Jakarta, Soerakarta, Jogjakarta, and Pekalongan.