Batik: Symbool van de Indonesische identiteit

Batik-patronen zie je terug in kleding en wandkleden, maar zelfs in kussenslopen en iPad-covers. En 2 oktober is Nationale Batikdag.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto van De Agostini/L. Romano/Getty Images

De kaart van Indonesië zou een deken van gebatikte stoffen kunnen zijn. Centraal-Java, waar het batikken van oudsher vandaan komt, kleurt dan beige en bruin, terwijl kustgebieden – onder invloed van de handel met het buitenland – juist felle kleuren laten zien. Batikken, oftewel lappen textiel decoreren met verf, vindt in vrijwel elk deel van ons land plaats, vertelt Benny Gratha, conservator van het Museum Tekstil Jakarta. ‘Het is een symbool van onze identiteit.’

Foto van Prayudi Hartono/Getty Images

Batikpatronen zie je terug in kleding en wandkleden, maar zelfs in kussenslopen en iPad-covers. Het is zo’n belangrijk onderdeel van de Indonesische cultuur geworden dat het is toegevoegd aan Unesco’s lijst van immaterieel erfgoed. Bovendien is 2 oktober uitgeroepen tot Nationale Batikdag, die wordt gevierd met festivals en tentoonstellingen in Jakarta, Soerakarta, Jogjakarta, and Pekalongan.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.