Internationale vrouwendag

Sinds de jaren 1980 wordt in de Verenigde Staten de Women’s History Month gehouden. Deze viering is geboren uit de feministische roep om gelijke toegang tot werk en onderwijs, een van de belangrijkste eisen van de Strike for Equality, de vrouwenstaking voor gelijkheid. Deze mars deed de straten van New York op 26 augustus 1970 volstromen.

Foto door Fred W. McDarrah, MUUS Collection/ Getty Images

National Geographic staat in het teken van de vrouw

Dinsdag 5 maart is het internationale vrouwendag, een dag waarbij we stil staan bij wat het betekend en hoe het is om vrouw te zijn. 

Voor deze speciale dag staan er voor het televisie zender van National Geographic televisie programma's op de planning waar vrouwen een belangrijk deel van uit maken. 

Lees hieronder wat er van 5 tot en met 8 maart te zien is op televisie & zie artikelen waar de vrouw centraal staat. 

National Geographic televisie gids internationale vrouwendag 

 

Zaterdag 5 maart 

 

14:00-17:00 - Dr. K's exotic animal ER                                                              

Dr. K en haar team zijn terug in Broward Avian en Exotic Animal Hospital is de beste plek in Florida voor eigenzinnige eigenaren van gezelschapsdieren die gespecialiseerde dierenartszorg nodig hebben voor hun geliefde metgezellen. 

 

 

Zondag 6 maart 

 

13:30 - Yukon dierenarts S7 

Elke dag is een unieke uitdaging voor Dr. Michelle Oakley: de enige dierenarts voor alle soorten dieren in de Yukon, honderden kilometers ver. Of het nu gaat om worstelen met bizons, het opsporen van steenbokken in de bergen, het uitvoeren van operaties aan een veelvraat of het trotseren van woeste landschappen om elandenkalveren terug te brengen in het wild, Dr. Oakley zal er alles aan doen om de dieren onder haar hoede veilig en gezond te houden. 

 

15:30 - Expeditie Amelia: Bob Ballard's zoektocht

National Geographics Bob Ballard heeft de Titanic ontdekt. Nu vertrekt hij naar een afgelegen eiland in de Stille Oceaan om een ander blijvend mysterie op te lossen: de verdwijning van Amelia Earhart. De baanbrekende aviatrix verbrijzelde records in de lucht en doorbrak barrières voor vrouwen op de grond, ze werd een van de beroemdste vrouwen in de geschiedenis. Toen verdween ze in 1937. Kan Ballard haar vliegtuig vinden?

 

16:30 - Being the Queen

In deze biografie van koningin Elizabeth II, gebruikt 1895 Films een schat aan nooit eerder gehoorde interviews met tientallen mensen die de koningin persoonlijk hebben gekend om het verhaal van haar leven te vertellen. Deze aanpak, gecombineerd met grondig onderzocht archiefmateriaal, plaatst ons in de kamer met koningin Elizabeth II tijdens enkele van de belangrijkste en meest beproevende gebeurtenissen in de geschiedenis van de Britse monarchie. 

 

 

Dinsdag 8 maart

 

16:00 - Viking warrior woman 

Ella Al-Shamahi, archeoloog, National Geographic Explorer en expert in oude menselijke resten, is op een missie. Gewapend met geavanceerde technologie analyseert ze gloednieuwe forensische gegevens en voert ze enkele unieke wetenschappelijke experimenten uit om te onthullen of Viking-vrouwen echt tegen mannen hadden kunnen vechten. Er is altijd aangenomen dat Viking-krijgers allemaal mannen waren, maar nieuwe ontdekkingen over deze begrafenis zetten dat volledig op zijn kop, omdat de wetenschap heeft onthuld dat deze iconische krijger een vrouw was. Ontdek de meest verbluffende begrafenis ooit gevonden van een elite Viking-krijger. 

 

17:00 - Woman of impact: changing the world 

Het begint allemaal met één vraag: hoe ga je de wereld een betere plek maken? Van bekende namen tot rijzende sterren, ontmoet de vrouwen die onze wereld veranderen. Ze leven tussen primaten in de jungle, duiken in de oceanen op zoek naar aanwijzingen voor de gezondheid van onze planeet, ontdekken onze menselijke oorsprong in Afrikaanse grotten en testen nieuwe technologieën in de ruimte. Ze breken glazen plafonds in redactiekamers, directiekamers, rechtszalen en klaslokalen. Zijn vrouwen onze wereld aan het hervormen? En hoe zien wij het? Ontdek de verhalen van Asha de Vos, marien bioloog; Jennifer Doudna, bezig met het genezen van genetische ziekten; Intan Suci Nurhati, paleoklimaatwetenschapper; Jodi Cobb, fotograaf en vele andere vrouwen die werken om impact te maken in de wereld. 

 

18:00 - Being the Queen

In deze biografie van koningin Elizabeth II, 1895 Films gebruikt een schat aan nooit eerder gehoorde interviews met tientallen mensen die de koningin persoonlijk hebben gekend om het verhaal van haar leven te vertellen. Deze aanpak, gecombineerd met grondig onderzocht archiefmateriaal, plaatst ons in de kamer met koningin Elizabeth II tijdens enkele van de belangrijkste en meest beproevende gebeurtenissen in de geschiedenis van de Britse monarchie. 

 

19:00 - Diana: In Her Own Words: A Lasting Legacy

Hoewel haar huwelijk met prins Charles verre van het sprookje was dat ze zich had voorgesteld, verliet prinses Diana de verbintenis met twee zonen die ze absoluut aanbad. Met behulp van zeldzame archiefbeelden die nog nooit eerder zijn gezien, onderzoeken we hoe de rol van Diana in hun leven een blijvende erfenis heeft achtergelaten voor zowel William als Harry. 

 

21:00 - Expedition Amelia 

Meer dan tachtig jaar nadat Amelia Earhart spoorloos verdween terwijl ze de eerste vrouwelijke piloot probeerde te worden die de wereld rondreisde, blijft haar verdwijning een van de meest intrigerende mysteries uit de geschiedenis. Nu begint Bob Ballard van National Geographic aan een ambitieuze missie om de plaats van de crash van de baanbrekende piloot te vinden. Ballard reist naar een afgelegen eiland in de Stille Oceaan en zal ultramoderne sonartechnologie gebruiken om de oceaanbodem in kaart te brengen, in de hoop eindelijk het mysterie van Earharts laatste vlucht op te lossen. 

Inspirerende vrouwen

8x inspirerende foto’s van vrouwen

Hoe vrouwen hun plaats opeisten in Amerikaanse geschiedenisboeken

Kracht van de vrouw

Gelijke strijd: hoe vrouwen een steeds grotere rol krijgen in het leger

Zij is een van de eerste inheems-Amerikaanse vrouwen in het Amerikaanse Congres

Onder vuur

De schat die de wereld deed duizelen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.