Interview: Duikers van de uitzonderlijke reddingsmissie uit 'The Rescue' aan het woord

Door Effie Korpershoek
Gepubliceerd 31 jan. 2022 12:30 CET, Geüpdatet 31 jan. 2022 14:44 CET

Op 23 juni 2018 besloten 12 jongens en hun voetbalcoach na de training de Tham Luang grot in te gaan, iets wat ze vaak genoeg eerder hadden gedaan. De jongens, elf tot en met zestien jaar oud, kenden de grotten. Wat ze niet hadden voorzien was de enorme regenval die die avond zou vallen. National Geographic sprak met twee van de duikers die onderdeel waren van het reddingsteam dat de jongens zou moeten redden: Chris Jewell en Connor Roe.

 

In de documentaire zien we jullie voornamelijk duiktechnieken gebruiken. Kunnen jullie meer vertellen over deze discipline? 

Chris Jewell: Onze passie is cave exploration, het verkennen van grotten. Grotduiken is een van de technieken om grotten te ontdekken. Zo kunnen we op plekken komen die moeilijk te bereiken zijn.

Connor Roe: Als je begint met het ontdekken van grotten is grotduiken een logische volgende stap in het proces om beter te worden in wat je doet. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe zelfverzekerder je wordt in het verkennen van moeilijk terrein. 

Hoe werden jullie in contact gebracht met de reddingsactie?

Jewell: We zijn onderdeel van een Britse grotverkenners groep, een club die is ontwikkeld in 1946 om grotten beter te kunnen verkennen. Het is daarmee een van de oudste recreatieve duikgroepen ter wereld. Het is geen commerciële organisatie, het doel is om leden te helpen om hun vaardigheden te verbeteren. Wanneer je lid wordt, krijg je een mentor toegewezen. Na een aantal testen en examens krijg je je kwalificaties, uiteindelijk wordt er door de groep gestemd of je ook daadwerkelijk deel mag uitmaken van de club. Het is een vrij traditioneel proces.

Roe: Het proces is wel belangrijk omdat we er zo zeker van zijn dat de verkenners van de volgende generatie de vaardigheden ontwikkelen die ze nodig hebben. Het is ook een hele goede manier om niet naast je schoenen te gaan lopen: als je ziet wat de vorige generaties aan grotverkenners hebben gedaan is het soms wel even een goede rem op je ego!

Zijn er specifieke mensen in de grotverkenner-wereld waar je tegenop kijkt?

Jewell: Helemaal aan het begin van het bestaan van de club, in de jaren dertig, gingen pioniers met huisgemaakte pakken en nette jasjes de grotten in met enkel fietspompen om adem te kunnen halen, dat is enorm indrukwekkend. Deze mensen hebben de lat heel hoog gelegd voor ons. Rick Stanton en John Volanthen, die je ziet in de documentaire, behoren ook tot die groep pioniers.

Roe: Rick en John waren allebei hele belangrijke mentors voor me. Daarnaast zijn mensen als Martin Farr en Jack Eden een groot voorbeeld voor me. De dingen die zij hebben bereikt getuigen van hun wilskracht en ongelooflijke vaardigheden. Grotten waren vroeger een veel onvriendelijkere omgeving. Nu hebben we veel betere uitrusting die het leven in een grot een stuk comfortabeler maken.

Zijn jullie eerder betrokken geweest bij een reddingsactie?

Jewell: Reddingsacties waar grotduiken bij komt kijken zijn gelukkig erg zeldzaam. De reddingsactie in Thailand was mijn eerste. De verdrietige realiteit is dat de meeste reddingsacties in grotten uitdraaien op het borgen van lichamen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik onderdeel mocht zijn van dit positieve verhaal.

Welk specifiek moment is je het meest bijgebleven van de reddingsactie?

Jewell: Er is voor mij niet per se één moment, maar toen ik voor het eerst aankwam in Thailand, had ik niet het gevoel dat we deze jongens levend uit de grot gingen krijgen. Er heersten veel onzekerheden over het plan en er was nog geen formele toestemming gegeven. Dat was zeker een duistere periode, omdat ik het heel moeilijk vond om te realiseren dat we wellicht onderdeel zouden zijn van een enorme tragedie.

Roe: Voor mij was het denk ik de onzekerheid die kwam kijken bij het uitvoeren van deze nieuwe techniek. We hadden de lokale bevolking voorbereid op de realistische mogelijkheid dat er meerdere dodelijke slachtoffers zouden zijn. Elke keer dat je de verantwoordelijkheid had over een van de kinderen was er de volle focus enkel voor dat kind, en die focus liet je niet los voordat je uit de grot kwam.

'The Rescue' is recent verschenen in de bioscoop en op Disney+, hoe hebben jullie het ervaren om de documentaire te bekijken en jezelf vanuit een ander perspectief te zien?

Jewell: Het is alweer een hele tijd in het verleden, maar het wordt zeker weer naar boven gehaald. De documentaire heeft het allemaal weer opnieuw tot leven gebracht. Ik vond het ook heel bijzonder om het perspectief van de Navy Seals te zien en de lokale Thaise bevolking, dat kreeg ik toentertijd natuurlijk niet op die manier mee. Verder ben ik erg tevreden met hoe het verhaal overkomt, naar mijn idee staat het heel dichtbij wat ik zelf ook heb beleefd.

“We hadden de lokale bevolking voorbereid op de realistische mogelijkheid dat er meerdere dodelijke slachtoffers zouden zijn. Elke keer dat je de verantwoordelijkheid had over een van de kinderen was er de volle focus enkel voor dat kind, en die focus verliet je niet totdat je uit de grot kwam.”

Connor Roe

Wat hopen jullie dat mensen meenemen na het bekijken van de documentaire?

Jewell: Ik hoop dat ze de grootsheid van de operatie zien en dat er zoveel mensen nodig waren om dit uiteindelijk tot een succesvol verhaal te laten maken. We waren slechts het topje van de ijsberg, er waren zoveel mensen. Daarnaast hoop ik ook dat mensen de kracht vinden om hun unieke kennis over een niche onderwerp of sport te zien als een kracht die wellicht een belangrijke bijdrage kan leveren in de toekomst. Als we ook maar één persoon inspireren om een unieke passie achterna te gaan, ben ik enorm tevreden.

Roe: Voor mij biedt de documentaire een goede realisatie dat er niet één juiste oplossing is voor een probleem, er is niet altijd een draaiboek of handleiding. Het oplossen van problemen is iets dat altijd doorgaat. Alle obstakels en uitdagingen die we tegenkomen in ons leven kunnen opgelost worden op je eigen manier.

The Rescue’ is nu te zien op Disney+

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Televisie En Video
National Geographic was getuige van spannende reddingsmissie van Kustwacht Caribisch Nederland
Televisie En Video
Documentaire The Rescue: het aangrijpende verhaal van een uitzonderlijke reddingsmissie
Televisie En Video
Interview met de Kustwacht Caribisch Nederland: Ax Verheij
Televisie En Video
Ruim 700 kilo cocaïne gevonden op drugsboot Caribische zee
Televisie En Video
Over de kustwacht

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.