Al jarenlang vecht Venetië om de historische binnenstad te beschermen tegen het rijzende water, maar de Italiaanse stad kent nog een vijand: trolleykoffers. Italiaanse media melden dat er een verbod zal komen op rolkoffers in de kanalenstad. Voor vakantiegangers klinkt het misschien als een slechte grap, maar wie het verbod niet serieus neemt kan dit duur komen te staan. De boete kan oplopen tot 500 euro.

De Venetiaanse bevolking klaagt al jaren over het rumoerige geluid dat de wieltjes maken over de stenen bestrating van de stad. Voor hen zal de nieuwe regel, die ingaat vanaf mei 2015, dus als muziek in de oren klinken. De 22 miljoen bezoekers die jaarlijks de Italiaanse havenstad bezoeken, zullen daarentegen minder blij zijn met het nieuws.

Boete omzeilen?

Er zijn nog wel enkele manieren om mét rolkoffer, maar zónder boete op vakantie te gaan. Een voor de hand liggende mogelijkheid is om de koffer gewoon op te tillen. Ten tweede is de regel enkel van toepassing op plastic of harde rubberen wieltjes. Met lucht gevulde wieltjes, die beduidend minder lawaaiig zijn, zijn nog steeds welkom.

Of de regel volgend jaar daadwerkelijk van kracht gaat, valt nog te bezien. Als het geklaag van toeristen luider wordt dan het gerol van de koffertjes, zou het kunnen dat de stad een andere oplossing voor het probleem moet zoeken.