De reis

Alitalia vliegt meerdere keren per dag van Schiphol naar Rome Fiumicino, vanwaar je met de auto binnen twee uur in Umbrië bent. Het is sinds kort ook mogelijk door te vliegen naar Perugia.

Meren en valleien

Kampeer in de bloeiende valleien, vaar over het laaggelegen Transimenomeer of het Piedilucomeer hoog in de bergen en bezoek de watervallen van Marmore: ook wel de diamant van Terni genoemd. Bij deze imposante kunstmatig aangelegde watervallen kun je je gemakkelijk een dag vermaken: ga kajakken, wildwatervaren, klimmen of wandelen langs één van de zes wandelroutes.

This is an image

Parels van plaatsen

Naast de grotere parels van steden, zoals Orvieto, Perugia, Spoleto en Assisi, zijn nog talloze andere plaatsen in Umbrië die je niet wil overslaan. Wandel bijvoorbeeld door de roodkleurige straten en bewonder de spectaculaire fresco van Pietro Vannucci in Città della Pieve of ontspan in een kuuroord nabij het romantische middeleeuwse Todi. Onderweg door de valleien ontdek je de mooiste plekken.

Heilige wijn

Wijnglazen klinken de hele dag door in Umbrië. Probeer de Sagrantino di Montifalco: een stevige wijn van een blauwe Italiaanse druivensoort die enkel in deze regio groeit. Of doe een wijnproeverij in Castello della Sala: een hooggelegen kasteel vanwaar je uitkijkt over wijnvelden en olijfgaarden. Dit wijnhuis is juist gespecialiseerd in witte wijnen.

Liefdeschocolade

In Perugia proef je baci: een met chocolade omhulde hazelnoot verpakt in zilverpapier, waar een romantische spreuk in verstopt zit. Drink een café con panne, koffie met verse geklopte slagroom en typisch voor Perugia, bij je baci in Antica Latteria.

This is an image

Tip: lunchen op het Piediluco meer

Op het Piedilucomeer, een klein, romantisch meer, omringd door hoge bergen, kun je dineren op een overdekte boot. Geniet van een pelgrimsmenu met Italiaanse worsten, kazen en salades, gecomplementeerd met de beste wijnen uit de regio.

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal over Umbrië, dat je hier kunt lezen.