Ooit werden enkele katten naar dit Japanse eiland gebracht om de muizenplaag te verhelpen. De bewoners van het eiland voedden de beestjes, omdat ze geloven dat het voeden van katten rijkdom en geluk brengt. Zo groeide het aantal katten als snel naar een dikke 120. Van muizen hebben de bewoners nu geen last meer, en ze beschermen hun nieuwe vrienden goed.

This is an image
かがみ~ / Flickr

Het aantal inwoners veranderde omgekeerd evenredig met het aantal katten: het slonk van zo’n duizend (vijftig jaar geleden) naar 22 (afgelopen jaar). Door de grote afname zijn de overgebleven burgers de katten nóg beter gaan behandelen en beschermen, en zijn honden er niet meer welkom. Intussen is Cat Island een populaire toeristische attractie geworden: de katten lijken dus echt geluk te brengen.

This is an image
かがみ~ / Flickr

Toch zijn niet alle inwoners blij met hun imago als nieuwe toeristenattractie, ze zijn bang dat de rust op het eilandje verstoord wordt door bezoekers. Daarom zijn intussen al zo’n tien katten gecastreerd.

This is an image
かがみ~ / Flickr

Vanaf het vasteland is het minder dan een uurtje varen met de veerboot van de Ajishima Line. Vergeet niet een offer mee te brengen om achter te laten op het kattenaltaar. De diertjes kunnen schuw zijn, maar in ruil voor wat eten laten ze met alle plezier hun snuit zien voor de camera.

Lees ook: ‘6x Bestemmingen die het hart van elke kattenliefhebber op hol doen slaan’.