Katteneiland in Japan

Toeristen begeven zich massaal naar Tashirojima, een eiland ten oosten van Japan waar katten de orde van de dag bepalen, en mensen zo goed als verdwenen zijn.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door

Ooit werden enkele katten naar dit Japanse eiland gebracht om de muizenplaag te verhelpen. De bewoners van het eiland voedden de beestjes, omdat ze geloven dat het voeden van katten rijkdom en geluk brengt. Zo groeide het aantal katten als snel naar een dikke 120. Van muizen hebben de bewoners nu geen last meer, en ze beschermen hun nieuwe vrienden goed.

Foto door

Het aantal inwoners veranderde omgekeerd evenredig met het aantal katten: het slonk van zo’n duizend (vijftig jaar geleden) naar 22 (afgelopen jaar). Door de grote afname zijn de overgebleven burgers de katten nóg beter gaan behandelen en beschermen, en zijn honden er niet meer welkom. Intussen is Cat Island een populaire toeristische attractie geworden: de katten lijken dus echt geluk te brengen. 

Foto door

Toch zijn niet alle inwoners blij met hun imago als nieuwe toeristenattractie, ze zijn bang dat de rust op het eilandje verstoord wordt door bezoekers. Daarom zijn intussen al zo’n tien katten gecastreerd.

Foto door

Vanaf het vasteland is het minder dan een uurtje varen met de veerboot van de Ajishima Line. Vergeet niet een offer mee te brengen om achter te laten op het kattenaltaar. De diertjes kunnen schuw zijn, maar in ruil voor wat eten laten ze met alle plezier hun snuit zien voor de camera.

Lees ook: ‘6x Bestemmingen die het hart van elke kattenliefhebber op hol doen slaan’. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Top 10 dingen om te doen in Japan
Japan
温泉 | Op zoek naar de authentieke wellness-cultuur in Japan
Japan
‘Lost in translation’ in een Japans robothotel
Japan
Het Venetië van Japan
Japan
Japans kunsteiland betovert bezoekers

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.