Ultiem outdoor: kamperen in IJsland

Wie de IJslandse natuur op zijn best wil beleven, trekt eropuit met een tent. Dit is een handleiding voor jouw kampeerreis door IJsland.

Door Redactie
Gepubliceerd 8 jan. 2018 09:28 CET
Kamperen in IJsland is een hele belevenis.
Kamperen in IJsland is een hele belevenis.
Foto door Buro Scanbrit

IJsland. Wie droomt er niet van? Van de gletsjers, watervallen, vulkanen, geisers en kokende modderpoelen. Van de papegaaiduikers, walvissen en poolvossen. Hoe kan je deze overweldigende, ongerepte natuur beter ontdekken dan door een kampeerreis te maken? Rij het hele eiland rond, in jouw eigen tempo, en overnacht dichtbij de natuur.

De vrijheid van IJsland

Wie gaat kamperen, ervaart de vrijheid van IJsland in zijn puurste vorm. Er zijn zo’n 40 geregistreerde campings in IJsland, geopend van begin juni tot eind augustus of half september, die de campingvouchers van Buro Scanbrit aannemen. De vouchers zijn alleen vrij te gebruiken op deze campingplekken. Veel luxe moet je niet verwachten. De campings, die beschikken over douches en toiletten, zijn over heel algemeen zeer eenvoudig. Maar… daar krijg je een verblijf in de verpletterende natuur van IJsland voor terug.

Hele hele jaar door kan je gletsjerwandelingen maken in IJsland.
Foto door Buro Scanbrit

Wil je alle hoogtepunten van het zuiden, oosten, noorden en westen beleven? Reis dan met je tent het hele eiland rond. Start door de bekende Golden Circle te rijden, langs de machtige Gullfosswaterval, de actieve geiser bij Geysir en nationaal park Thingvellir. Van daaruit rij je verder langs de zuidkust, langs hoge groene bergen waar gletsjertongen doorheen kronkelen. Plekken om te stoppen zijn er teveel om op te noemen – dus neem vooral je tijd – maar stop zeker bij het gletsjermeer Jökulsárlón, waar je enorme ijsbergen zo de zee in ziet drijven, waarna ze aanspoelen op een lavastrand. Een surreëel gezicht.

Ga met een 4x4 superjeep de bergen in voor een prachtig uitzicht op Reykjavik.
Foto door Buro Scanbrit

Lavavelden, fjorden en kokende modderpoelen

Vervolg je weg naar de oostelijke fjorden van IJsland. Slingerende wegen brengen je langs waanzinnige uitkijkpunten over de groene dalen vol lupinevelden die grenzen aan het helderblauwe water. Vanuit Egilsstaðir maak je prachtige dagtochten over de hoogvlakte Fjardarheidi naar de Seyðisfjörður of bezoek Hallormsstaðaskógur, het grootste bos van IJsland.

Wanneer je naar het noorden rijdt, passeer je de uitgestrekte lavavelden en kokende modderpoelen van het geothermische gebied Myvatn. Bij het Myvatnmeer kan je geweldig wandelen en ga je op zoek naar vogels. Rij dan verder naar de Akureyri, de enige grotere stad buiten de regio van Reykjavik, en Húsavík: de walvishoofdstad van IJsland.

Een van de kokende modderpoelen bij Myvatn.
Foto door Buro Scanbrit

Praktisch

Bij Buro Scanbrit boek je nu voor de zomer van 2018 een tent met uitrusting vooraf, zodat je in een huurauto op eigen tempo het eiland rond kan reizen. Na boeking ontvang je een overzicht van de diverse campings, zodat je voorafgaand aan je reis alvast je reisschema kan bekijken met de daarbij best passende mogelijkheden.

Wil jij ook kamperen op IJsland? Bekijk hier de kampeerrondreis van Buro Scanbrit >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Geschiedenis en Cultuur
Een trektocht over Minnesota’s oude ‘superhighway’
Reizen
Sportklimmen blaast economie van Grieks eiland nieuw leven in
Reizen
Wat doet de COVID-19-uitbraak met het Everest-basiskamp?
Wetenschap
‘Vulkaantoerisme’ floreert – maar is het niet te riskant?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.