Keizerlijk dineren in Zuid-Oostenrijk

Smul van koninklijke gerechten op terrassen aan het water. Maak kennis met de gastronomie van de ‘Oostenrijkse Rivièra’.

Elegante villa’s en kastelen aan het blauwe water van de Wörthersee in Karinthië, rond de vorige eeuwwisseling gebouwd door industriëlen en aristocraten, herinneren aan keizerlijke tijden. Net als de keuken!

In de regio Wörthersee vind je de meeste topkoks van Karinthië. Ze overtuigen hun gasten niet alleen met een uitzonderlijk creatief aanbod uit keuken en kelder, maar bevinden zich ook vaak op buitengewone plekjes vlak aan het water. De jaarlijkse See.Ess.Spiele vormen de opening van het culinaire seizoen aan het meer: een evenement met eersteklas culinaire verwennerijen onder het motto ‘Eten is het nieuwe feestvieren’.

Smullen in kastelen en op terrassen

Gastronomie en Wörthersee zijn al langer een begrip: in de afgelopen decennia en vooral sinds de jaren zeventig, staat het meer en omringende plaatsen bekend als plekken waar de ‘upperclass’ graag komt. In kastelen en op terrassen rond het meer kan je eindeloos smullen van exquise gerechten, om vijf uur ’s middags gaat de muziek aan en worden de eerste flessen sekt opgetrokken. Ze noemen de Wörthersee niet voor niets de 'Oostenrijkse Rivièra'.

Vanaf de beroemde uitkijktoren van de Pyramidenkogel, ziet de in het zonlicht schitterende Wörthersee er kalm en vredig uit. Maar aan de oevers van het meer is het vol gezelligheid. Nergens anders in Oostenrijk is de gastronomie zo sterk verbonden met het water. Geniet van champagne op de terrassen van de beste horecagelegenheden, terwijl je gewoon nog een tweede portie 'kaviaar' van de lokale zalmforel of steur bestelt.

De topchefs van de Wörthersee

Ook niet pal aan het water vind je natuurlijk tal van horecagelegenheden. Wat dacht je van Hotel Schloss Velden, een kasteel dat met creatieve topkok Thomas Gruber wordt geroemd om zijn uitstekende keuken. Ook restaurant Caramé in Velden, een uitstekende plek om mensen te zien en gezien te worden, geniet je van de innovatieve, creatieve gerechten: dit keer uit de handen van Thomas Guggenberger. Of het prachtige ‘La Terrasse’ van kasteel Seefels in Pörtschach, waar Richard Hessl klassiek-moderne gerechten op tafel tovert.

Kenmerkend voor de charme van de gastronomie aan de Wörthersee zijn de invloeden uit Slovenië en Italië, die de regio zijn mediterrane flair geven. Smul dagelijks van vers gevangen forellen en snoeken, van rivierkreeftjes, rundvleestartaar en natuurlijk de Europese zeebaars ­– ook wel de ongekroonde koning van het meer die vers uit Slovenië naar Karinthië komt zwemmen.

Zon, heldere meren, indrukwekkende bergen, frisse berglucht, heerlijk eten en gastvrije mensen. Ontdek Karinthië, de zuidelijkste regio van Oostenrijk >

Lees meer