
Klimaatverandering grotere invloed dan verwacht, waarschuwt nieuw rapport
Als de uitstoot blijft toenemen, stevent de wereld volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change eerder op pijnlijke problemen af dan verwacht.
KLIMAATVERANDERING
Bill Gates lanceert project om wereld op klimaatverandering voor te bereiden
Veel mensen worden al geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en hebben nú hulp nodig om zich daaraan aan te passen, stelt een internationale groep leiders.
Delen noordpoolgebied bevriezen niet meer – ook ‘s winters niet
Uit gegevens van twee plekken in het noordpoolgebied blijkt dat sommige bodemlagen ook ’s winters niet langer bevriezen. Broeikasgassen die vrijkomen zouden klimaatverandering kunnen versnellen.
Klimaatverandering zet Antarctica op z'n kop
De opwarming van het zuidpoolgebied zet het leven daar op z’n kop. Wetenschappers houden hun hart vast voor de toekomst.
Klimaat 101: Ontbossing
Bossen bedekken ongeveer 30% van de planeet, maar door ontbossing verdwijnen deze essentielële leefgebieden in een rap tempo. Wat is ontbossing? Leer alles over de oorzaken en effecten van ontbossing en de oplossingen om het tegen te gaan.
7 hoopvolle ontwikkelingen voor het milieu in 2020
Van plannen om meer elektrische voertuigen te produceren tot nieuwe beschermingsmaatregelen op zee: deze trends zouden een voorteken kunnen zijn voor de mooie dingen die ons te wachten staan.
Skioorden in de Alpen vechten tegen de klimaatverandering
Plannen voor de vorming van een reusachtig wintersportgebied – waarvoor een heel stuk berg opgeblazen zou moeten worden – stuiten op verzet van de plaatselijke bevolking, die naar oplossingen voor de opwarming van de Alpen zoekt.
Sommige tropische bossen blijken weerbaar tegen opwarming
Tot hun verrassing merkten wetenschappers dat een deel van de tropische wouden op aarde de steeds hogere temperaturen goed aankunnen – als ze tenminste niet worden geveld.
De gevolgen van klimaatverandering: orkanen blijven langer krachtig, ook aan land
Uit nieuw onderzoek blijkt voor het eerst hoe orkanen ook nadat ze aan land zijn gekomen als gevolg van de klimaatverandering meer verwoesting kunnen aanrichten.
'Er is geen andere plek zoals op het ijs in de poolgebieden'
Avonturier, klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom vertelt over haar liefde voor de poolgebieden en haar zorgen over klimaatverandering.
Massale sterfte voor kust van Kamtsjatka bedreigt kwetsbare soorten
De ongekende sterfte lijkt te zijn veroorzaakt door explosieve algenbloei, die een verwoestende uitwerking heeft op het leven op de zeebodem en op dieren die daarvan afhankelijk zijn.
Groenland raakt deze eeuw mogelijk meer ijs kwijt dan in de 12.000 jaar hiervoor
Het tempo waarin het ijs in de afgelopen twintig jaar smolt evenaart de hoogste snelheden uit de recente geologische geschiedenis - en stijgt nog steeds.
Wat veroorzaakte deze kolossale krater in Siberië?
Het gapende gat is waarschijnlijk het gevolg van een explosieve combinatie van gas, ijs en modder – en door de klimaatverandering zal dat proces zich in de toekomst misschien vaker voordoen.
Deze vis die over de zeebodem loopt is uitgestorven
De voelsprietvis Sympterichthys unipennis is tot uitgestorven diersoort verklaard, een primeur onder de zeevissen. Andere voelsprietvissen wacht mogelijk hetzelfde lot.
Waarom ‘seizoensdepressie’ ook in de zomer kan optreden
Al tientallen jaren weten artsen dat ‘seizoensgebonden depressie’ zich ook ’s zomers kan voordoen. Veel patiënten zijn zich niet bewust van de aandoening, die lastiger is te bestrijden dan winterdepressie.