Milieu

Klimaatverandering grotere invloed dan verwacht, waarschuwt nieuw rapport

<em>Als de uitstoot blijft toenemen, stevent de wereld volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change eerder op pijnlijke problemen af dan verwacht.</em>

KLIMAATVERANDERING

Milieu

Bill Gates lanceert project om wereld op klimaatverandering voor te bereiden

<em>Veel mensen worden al geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en hebben nú hulp nodig om zich daaraan aan te passen, stelt een internationale groep leiders.</em>
Milieu

Delen noordpoolgebied bevriezen niet meer – ook ‘s winters niet

<em>Uit gegevens van twee plekken in het noordpoolgebied blijkt dat sommige bodemlagen ook ’s winters niet langer bevriezen.&nbsp;Broeikasgassen die vrijkomen zouden klimaatverandering kunnen versnellen.</em>
Milieu

Klimaatverandering zet Antarctica op z'n kop

De opwarming van het zuidpoolgebied zet het leven daar op z’n kop. Wetenschappers houden hun hart vast voor de toekomst.

Slag om de Noordpool: een nieuwe Koude Oorlog?

Nu het poolgebied ontdooit, azen aangrenzende landen op de grondstoffen en scheepvaartroutes die onder het ijs vandaan komen.

Warme oceanen zwengelen dodelijke hurricanes aan

Het is lastig om een direct verband te leggen tussen één wervelstorm en de klimaatverandering, maar wetenschappers maken zich zorgen over de gestage opwarming van de aarde.

‘Zeewierbossen’ kunnen helpen tegen klimaatverandering

Het kweken van zeewier en het afzinken van volgroeide planten naar de zeebodem zouden een goede manier kunnen zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Waarom gebeurt dat dan niet?

Permafrost op de Noordpool ontdooit sneller dan verwacht

De permafrost ontdooit in hoger tempo dan verwacht. Door de koolstof die daarbij vrijkomt, zal de planeet mogelijk nog sneller opwarmen.&nbsp;

Nabij bosbranden in Amazone zijn bewoners ziek, bezorgd en boos

In Porto Velho, de hoofdstad van een Braziliaanse deelstaat die zwaar door de Amazone-bosbranden is getroffen, zijn de bewoners boos, bezorgd en ziek van de alomtegenwoordige rook.

Kolossale vulkaan achter mysterieuze ‘koudeperiode’ eindelijk ontdekt

De uitbarsting verwoestte Maya-nederzettingen in de wijde omgeving en leidde overal ter wereld tot mislukte oogsten.

Het Amazonewoud brandt in recordtempo af

De branden zijn zo enorm dat ze te zien zijn vanuit de ruimte. Volgens deskundigen kunnen ze grote gevolgen hebben voor het klimaat.

Abnormaal: waarom sloeg de bliksem 48 keer in bij de Noordpool?

Wetenschappers waren verrast toen ze vorig weekend tientallen bliksemschichten op ruim vijfhonderd kilometer van de Noordpool registreerden.

Neem een 360 graden kijkje in een opvangcentrum voor pinguïns

Met uitsterving bedreigde zwartvoetpinguïns worden belaagd door steeds verder oprukkende activiteiten van de mens, roofdieren en een achteruitgang van hun favoriete vissoorten.

Gletsjers Alaska smelten honderdmaal sneller dan gedacht

Door een oude technologie op een nieuwe manier te gebruiken konden wetenschappers bestuderen hoe gletsjers in getijdewateren van onderaf smelten. Hun resultaten waren schokkend.

Hoe de veelvraat vecht om te overleven in een krimpend leefgebied

Het leefgebied van deze geduchte vleeseters krimpt en verschuift steeds verder richting de Noordpool.

Waarom deze pasgeboren amfibieën in kannibalen veranderen

Bij sommige soorten kikkers en salamanders ontwikkelen de larven grotere koppen en ‘tanden’ om soortgenoten te kunnen verorberen en sneller te groeien.

Klimaatverandering in de Middeleeuwen

Het warme en droge klimaat in Europa van de 8ste tot de 14de eeuw zorgde voor rijke oogsten, bevolkingsgroei, de opkomst van steden en een explosie in de bouw van kathedralen.&nbsp;
Milieu

Gletsjers in Himalaya smelten alarmerend snel, blijkt uit satellietbeelden

Als gevolg van het opwarmende klimaat is in de afgelopen veertig jaar een kwart van het gletsjerijs in de Himalaya verdwenen, zo blijkt uit een analyse van foto’s die in de jaren zeventig door spionagesatellieten werden gemaakt.&nbsp;
Milieu

Planten helpen onze CO2 te absorberen, maar hoelang nog?

Sinds het begin van het industriële tijdperk hebben planten zich tegoed gedaan aan kooldioxide, maar wetenschappers vrezen dat de grens van die opnamecapaciteit snel dichterbij komt.
Milieu

Scheepswrakken helpen vissen bij aanpassing aan klimaatverandering

Terwijl tropische koraalriffen door het opwarmende zeewater worden verwoest, vormen gezonken scheepswrakken een toevluchtsoord voor het zeeleven.

Kijk hoe deze dieren overleven op de koudste plekken ter wereld

Deze dieren zijn gebaat bij kou. Hoe warmer het wordt, hoe moeilijker zij het krijgen.

Deze pad is erg kieskeurig als het om paren gaat

Deze pad in de Sierra Nevada legt enkel eitjes in een bepaalde soort poel.
Milieu

Koraal van Great Barrier Reef herstelt niet snel genoeg

Als gevolg van klimaatverandering worden hittegolven steeds frequenter, waardoor de kans op wijdverspreide koraalbleking groter wordt en jonge koralen worden bedreigd.