Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

De eerste alpiniste die alle 82 vierduizenders in de Alpen beklom, de pionier van het Zwitserse wijntoerisme, de berggids die al meer dan zestig jaar over de Aletschgletsjer loopt en de goudzoeker die als geen ander Zwitsers weet op te sporen.

Alpiniste Maggi Voide-Bumann

Foto door Saastal Tourismus AG, Puzzle Media
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 16 sep. 2021 11:24 CEST

Maak kennis met vier interessante locals uit het Zwitserse Wallis.

Bergen hoger dan vierduizend meter, de grootste gletsjer van de Alpen, glooiende wijngaarden en rivieren met goud in de bodem. Je vindt het allemaal in de Zuid-Zwitserse regio Wallis. Het noorden van Wallis is glooiend; een derde van de Zwitserse wijnen is afkomstig van de wijngaarden op de zonnige noordhellingen. Verder naar het zuiden vind je de besneeuwde, spitse pieken van de Walliser Alpen. Tussen deze indrukwekkende bergtoppen ligt de langste gletsjer van de Alpen: de Aletschgletsjer. Verder naar het zuiden, op de grens met Italië, ligt de Simplonpas met een voormalige goudmijn. Vier avonturiers kennen deze gebieden op hun duimpje: alpiniste Maggi Voide-Bumann, pionier van het wijntoerisme André Darbellay, Aletschgletsjer-gids Kilian Volken en goudzoeker Rolf Gruber. Wij stellen ze voor!

De eerste alpiniste die alle 82 vierduizenders in de Alpen beklom

Alle 82 Alpenpieken met een hoogte van minimaal vierduizend meter beklimmen? Maggi Voide-Bumann was de eerste vrouwelijke alpinist die daarin slaagde. Makkelijk was het beklimmen van de reuzen uiteraard niet, maar volgens Maggi is het ultieme gevoel van vrijheid op de top het afzien helemaal waard. Ze is geboren tussen de Alpen, in het gezellige dorpje Saas-Fee, in het zuiden van Wallis. Op haar dertiende beklom ze haar eerst vierduizender, de 4027 meter hoge Allalin, samen met haar oom die berggids was. Recenter beklom ze de Zwitserse vierduizenders met haar man en de vierduizenders in andere Alpenlanden met haar zoon. Alle vierduizenders in de Alpen beklimmen was nooit haar droom, maar naar eigen zeggen had ze het opeens gedaan. Je weet maar nooit waar zo’n beklimming van een eerste vierduizender toe leidt. Stap in de voetsporen van Maggi en beklim onder begeleiding van een berggids de Allalin.

André Darbellay presenteert een van zijn wijnen aan zijn gasten in de Guérite Brûlefer.

Foto door Valais/Wallis Promotion / David Carlier

De pionier van het Walliser wijntoerisme

Ruim een derde van de Zwitserse wijnen wordt geproduceerd in wijngaarden in het noorden van Wallis. De Walliser wijn is geliefd bij fijnproevers en smaakt het beste als deze gedronken wordt op de zonnige locaties waar hij geproduceerd wordt. Het wijntoerisme in Zwitserland werd onder meer op de kaart gezet door André Darbellay, een fijnproever die zijn liefde voor wijn en culinaire gerechten te danken heeft aan zijn ouders. Hij ontwikkelde zijn kennis van wijn in zijn studie en binnen zijn dertigjarige carrière in het Maison Bonvin 1858 Les Domaines, het oudste wijnhuis van Wallis. Hij besloot in 1992 de Guérite Brûlefer (het poortgebouw) te openen voor publiek en droeg bij aan de oprichting van Les Celliers de Sion, het eerste ‘Oenoparc’ (wijnpark) in Zwitserland. Hier kun je deelnemen aan informatieve excursies met wijnkenners, wijnproeverijen en sportieve activiteiten tussen de wijngaarden.

 

De berggids die al meer dan zestig jaar over de Aletschgletsjer loopt

Al ruim zestig jaar wandelt berggids Kilian Volken regelmatig over de grootste gletsjer van de Alpen: de Aletschgletsjer. Volken komt zelf uit Wallis en erfde de liefde voor de gletsjer van zijn opa en vader. De gletsjer is dan ook een indrukwekkende verschijning: een twintig kilometer lange ijstong ingeklemd tussen beroemde bergen als de Matterhorn en Jungfrau. Kilian kan je alles vertellen van de invloed van klimaatverandering op de majestueuze gletsjer. Waar de temperaturen op vierduizend meter hoogte zo’n 45 jaar geleden zelden boven het vriespunt uitkwamen, is dat op de gletsjer tegenwoordig normaal. In één zomer verloor de gletsjer hierdoor al 8,3 meter in lengte en 4,2 meter in dikte. Wie van de gletsjer wil genieten, moet dus niet te lang wachten. Ga met een ervaren berggids op pad en ontdek hoe het voelt om op de langste ijstong van de Alpen te staan.

Berggids Kilian Volken. 

Foto door Valais/Wallis Promotion / Sedrik Nemeth

De goudzoeker van Wallis

Bij het woord ‘goudkoorts’ denk je misschien niet direct aan Zwitserland. Toch vind je in Wallis een heuse goudmijn. In Gondo, een dorpje op de 2005 meter hoge Simplonpas tussen Wallis en Italië, zou al in het jaar 1550 naar goud gegraven zijn. In 1660 kwam het gebied in handen van Kaspar Stockalper, die er een mijn liet bouwen. In 1897 ging de mijn onder andere eigenaren failliet, waarna het mijnen naar goud ophield. Rolf Gruber is wandelgids en goudzoeker in de omgeving van Gondo. Wandel met hem over afgelegen smokkelaarspaden, leer alles over de (goudmijn)geschiedenis van de regio en ga onder zijn begeleiding zelf op zoek naar goud.

Goudzoeker Rolf Gruber.

Foto door Brig Simplon Tourismus

Wil je ook bijzondere inwoners van Wallis ontmoeten? Bezoek de website van Wallis voor meer informatie en boek je reis in de shop >

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Vier verrassende wandelroutes in het Zwitserse Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.